200 jaar later herdenkt Leipzig de Battle of the Nations

Nicky Gardner en Susanne Kries, die vorige week in EuroCheapo over Leipzig schreven, keren met de tweede van vier berichten terug naar de stad in Oost-Duitsland.

Deze week 200 jaar geleden was Leipzig niet de beste plek om te zijn. in 1813 op 16-19 oktober werd de Europese geschiedenis gevormd in de weilanden ten zuiden van de stad. Meer dan 500.000 soldaten vochten voor de toekomst van hun continent.

oktober 1813

De Battle of the Nations was een van de bepalende conflicten van de Napoleontische oorlogen – velen zouden zeggen de meest bepalende. Frankrijk zegevierde over vijf tegengestelde coalities, en in 1812 struikelde bij Borodin (waar Napoleon nominaal won, maar zijn troepen zware verliezen leden) en in 1813 werd in oktober in Leipzig verslagen.

Ongeveer 110.000 mannen stierven in Leipzig. Een vergelijkbaar aantal liep gruwelijke verwondingen op. De burgers van Leipzig waren niet louter waarnemers van het conflict. In de dagen en weken na de slag kende de stad grote epidemieën. Richard Wagner’s vader stierf die herfst aan tyfus in Leipzig, en de familie Wagner verliet al snel de stad. We kunnen alleen maar speculeren hoe de loop van de muziek- en operageschiedenis zou zijn veranderd als de familie Wagner in Leipzig was gebleven.

Herdenking van de oorlogsslachtoffers

De Battle of the Nations wordt vandaag herdacht in veel monumenten in Leipzig. De mooiste is de Russisch-orthodoxe kerk aan de noordelijke rand van het voormalige slagveld. XIV eeuw De kerk gewijd aan metropoliet Alexei van Moskou werd gebouwd door arbeiders uit Rusland en de opening viel samen met het eeuwfeest van de Battle of the Nations. In de zegevierende coalitie in Leipzig betaalde Rusland de hoogste prijs voor oorlogsslachtoffers.

Maar het meest opvallende is het meer seculiere monument, dat ook door de Duitse autoriteiten werd gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan ​​van de strijd. Het was destijds het grootste monument van Europa en is nog steeds indrukwekkend. Er zijn de voorspelbare vlammende zwaarden en pilaren van oorlogsvuur. Maar binnenin het monument zijn er ook ongelooflijk mooie sculpturen, waar de Hall of Fame acht enorme dodenmaskers bevat met zestien krijgers met hun hoofd gebogen in rouw.

Monument voor de Slag om de Naties

Het monument is een korte tramrit ten zuidoosten van het stadscentrum. Het is de moeite waard om te gaan wanneer het interieur open is voor het publiek, omdat je dan door de galerijen kunt klimmen en het observatiedek op de top van het monument kunt bereiken. Het biedt een prachtig panorama over Leipzig. In de zomer is het dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. (en van november tot maart alleen van 10.00 tot 16.00 uur).

Dit monument alleen al is een goede reden om de sporen van Leipzig aan te leggen. Maar er is nog veel meer, en we zullen deze maand in twee andere Leipzig-artikelen ingaan op andere kenmerken van de stad.