5 redenen om het Bokbier Festival in Amsterdam te bezoeken

Het grootste bierfestival van Nederland vindt elk najaar plaats in Amsterdam en viert de release van bokbier, een donker seizoensgebonden pils. Dit jaar van 25-27 oktober. In het gebouw van de Beurs van Berlage in het centrum van Amsterdam, ’s werelds eerste beurs, wordt het 36e jaarlijkse Bokbier Festival gehouden.

Zelfs als je een trouwe Oktoberfest-begunstiger bent, zijn hier vijf redenen waarom je naar Nederland zou moeten gaan voor een biertje buiten de gebaande paden:

1. Er is meer (lokale) diversiteit.

Zie het onder ogen, een dag op het Oktoberfest betekent niet “tenthoppen” van de ene brouwerij naar de andere. Het betekent één plek vinden en blijven, wat betekent dat je liter na liter hetzelfde bier drinkt.

Het is misschien het perfecte ding om te doen op het Oktoberfest, maar bierliefhebbers zullen de opstelling in marktstijl op het Bokbier Festival in Amsterdam na een gemengd glas waarderen. De open lay-out is van hoek tot hoek bekleed met bijna 100 kleine bokbierkraampjes om van te proeven.

Patroons hebben verrassend veel bewegingsruimte om van kraan naar kraan te zwemmen. De bieren zijn afkomstig van kleine en grote brouwerijen door heel Nederland, een goede tros uit België en enkele Duitse Bock-klassiekers.

2. Het is (bijna) zelfbediening.

Zoals de meeste bierfestivals in de VS, heeft het Bokbier-festival een “barservice-stijl” waarbij klanten verschillende stands benaderen om te worden bediend. Je hoeft niet te wachten op traditioneel geklede barmannen (wat voor sommigen misschien teleurstellend is); zoek gewoon een andere aantrekkelijke bokkraan en laat je glas zien aan de brouwer achter de bar voor een vulling.

3. BYO rooien.

Het eten is hier niet geweldig, maar gasten zijn vrij om eten van buiten mee te nemen. Alles, van afhaaldozen tot boodschappentassen vol snacks, is voldoende. Zelfs hoge tafels kunnen groot zijn. Enkele veel voorkomende Nederlandse biersnacks zijn blokjes verse Goudse kaas met mosterd, kleine rookworsttjes en pittige borrelnootjes pinda’s met een dunne crackerkorst.

4. Het is goedkoper dan het Oktoberfest.

Oktoberfest-bier bereikt de grens van € 10. Hoewel het aantal geconsumeerde bieren van persoon tot persoon verschilt, moet u rekening houden met het eten, snoep en carnavalsattracties: het is gemakkelijk om € 50 per dag te laten vallen op het Oktoberfest zonder zelfs maar te proberen.

Het Bokbier Festival in Amsterdam rekent tussen de € 10 en € 15 voor een eenmalige toegangsprijs, wat goed is voor een periode van drie dagen. Dit is inclusief een proefglas om mee naar huis te nemen en geldt als uw re-entry ticket.

Biermonsters worden verzameld op basis van een symbolische beloningsstructuur. Eén token kost gewoonlijk € 2, terwijl een sample van zes ounce één token kost. Een liter bierpul van het Oktoberfest komt overeen met ongeveer vijf van deze monsters, dus het bier kost ongeveer hetzelfde. De besparingen zijn duidelijker als je kijkt naar alle kleine extra’s (of het ontbreken daarvan). Het Bokbier-festival staat in het teken van bier.

5. Het is veel kleiner maar nog steeds traditioneel.

Hoewel het Bokbier Festival in Amsterdam het grootste festival in zijn soort ter wereld is, trekt het zo’n 10.000 bezoekers naar het weekendfeest in de binnenstad. Daarentegen trekt het Oktoberfest meer dan 4 miljoen mensen gedurende twee weken (meer dan een dozijn tenten bieden plaats aan duizenden).

Toch biedt het Bokbier-festival traditionele Nederlandse drinkmuziek, oude bierliedjes en boeren die overalls dragen in plaats van leren laarzen. Je zult locals zien die authentieke houten klompen dragen en sommige vrouwen die dirndl-achtige jurken dragen. En het belangrijkste is dat de vriendelijke geest van bierenthousiasme het hele weekend vrijuit stroomt, zoals het een goed bierfestival betaamt.

Meer informatie: Lees meer over het festival op de website van toerisme Amsterdam. Als je gaat, bekijk dan zeker onze Amsterdam-gids voor aanbevolen budgethotels en budgettips.