5 spookachtige (en gratis!) plaatsen in New York City

Ik ben niet iemand die naar buiten rent en de nieuwste horrorfilm kijkt, en me een weg door een spookhuis schreeuwen is absoluut niet mijn ding. Maar ik beschouw mezelf als een hobbyistische spokenjager. Ik heb het niet over seances en paranormale apparatuur. Gewoon spookverhalen graven – hun geschiedenis, geschiedenis, coole plekken die daarbij horen.

En na zoveel jaren van enge personages die op elkaar leven, hebben de straten, gebouwen en parken van New York hun deel van enge of grappige spookverhalen. Hier presenteer ik mijn persoonlijke Halloween-traktatie: vijf plaatsen in New York City waar je (gratis) kunt schrikken.

Centrale parkvijver
59e straat

Gelegen tussen de bomen aan de voet van Central Park, voelt 59th Street Pond geheimzinnig en vredig aan. Het kan ook dienen als een toevluchtsoord, zoals de Victoriaanse zussen Janet en Rosetta Van Der Voort moeten hebben. De meisjes, die opgroeiden in een rijke familie in Central Park in South Park, mochten van hun overbezorgde vader nergens heen zonder begeleiding, behalve bij de vijver.

Misschien is dat de reden waarom de zussen in de loop der jaren een beetje zijn samengesmolten. Geen van beiden trouwde en stierf binnen twee maanden na elkaar in 1880. Tegenwoordig leeft hun geest voort en is soms te zien in hun drukte, eindeloze figuur-achten schaatsend over het gladde oppervlak van de vijver.

Begraafplaats Greenwood
500 25th Street, Brooklyn

Laat u niet misleiden door het prachtige park. Deze heuvelachtige rots was de plaats van de Slag om Brooklyn, een van de grootste van de Revolutionaire Oorlog, en nu leeft hier een van de meest modieuze veldslagen van New York voor eeuwig voort. De geesten zijn bijna voelbaar als je door de bomen en sierlijke crypten dwaalt, en je kunt iedereen bezoeken, van de gemartelde kunstenaar Jean-Michel Basquiat tot Boss Tweed.

12 Gay straat
West Village

In deze elegante 19e eeuw het herenhuis organiseert een spookfeest. Het gebouw was ooit de thuisbasis van Frank Paris, de maker van Howdy Doody en minnares van onder meer de burgemeester van New York, Jimmy Walker. In de loop der jaren zijn er veel geesten gemeld als waarnemingen vanuit deze woning, waarvan de beroemdste een koninklijke man was met een hoge hoed en een operamantel.

Pauluskapel en kerkhof
209 Broadway

Op het kerkhof achter de St. Paul’s Chapels zijn verzonken grafstenen die dateren uit 1704, maar er is één geest waardoor mensen hun verstand verliezen. In 1812 werd hier de extravagante en alcoholische Britse acteur George Frederick Cooke begraven, maar zijn hoofd werd niet bij hem begraven. Mr. Cooke schonk het aan het onderwijs om zijn schuld af te betalen. Zijn schedel zou als rekwisiet in verschillende producties van Hamlet zijn verschenen, dus het is veilig om te zeggen dat de acteur bleef werken. Er wordt echter gezegd dat de rest van hem over het kerkhof dwaalt op zoek naar zijn verloren been.

Openbaar theater (bibliotheekgebouw Astor)
Lafayette-straat 425

Het openbare theater, vooral bekend omdat het elke zomer gratis Shakespeare in the Park naar New York brengt, is het hele jaar door gehuisvest in een groot rood bakstenen gebouw in de East Village. Dit gebouw huisvestte oorspronkelijk de Astor-bibliotheek, die in 1849 werd geopend. en was de oprichting van de New York Public Library.

Spoken werden niet lang na opening gemeld in de bibliotheek. in 1860 The New York Evening Post meldde dat bibliotheekdirecteur Dr. Joseph Cogswell bracht drie nachten op rij door met een rijke buurman die onlangs was overleden. Tegenwoordig wordt gezegd dat het architecturale juweel wordt achtervolgd door het literaire icoon Washington Irving en de oprichter van Public Theatre, Joseph Papp. De laatste zou zijn nalatenschap beschermen.

Lees verder

Als je naar New York gaat (voor een ritje of gewoon om te bezoeken), bekijk dan zeker onze Cheap New York-gids voor hotelaanbevelingen en nog veel meer budgettips.