Amsterdam: 5 tips om door de stad te navigeren als de temperatuur daalt

De winter is officieel hier, wat betekent dat Nederland kan worden getroffen door een zware slag van ijs en sneeuw, wat gladde stadsstraten en lastige reissituaties betekent. Amsterdam is gebouwd voor koel weer, maar is niet helemaal betrouwbaar. Als je naar Amsterdam reist in een winterwonderland, volgen hier enkele tips:

Winterfietsen zijn niet voor toeristen

Amsterdammers zitten aan hun fiets gekluisterd. Regen of sneeuw, Nederlanders trappen in het slechtste weer. Het is indrukwekkend, het is fascinerend… MAAR het is niet de eerste keer! Niet alle besneeuwde fietspaden in Amsterdam zijn omgeploegd en ’s nachts kunnen ze in ijslagen veranderen met slechts enkele centimeters ruimte voor fietsen. In winterse omstandigheden kan wandelen een betere manier zijn om zich te verplaatsen voor nieuwe bezoekers van de stad.

Serieus, wees voorzichtig op je fiets

Net als een auto in barre winterse omstandigheden, bevriezen fietsremmen, mislukken gesprekken, breken sloten en breken kettingen. Tenzij je als een local bent voorbereid en klaar bent om in de winter te fietsen, kan de kleinste bocht je sneller op de grond doen crashen dan je hoofd de val kan registreren. Overdag kom je kniediep vuil zand tegen en ’s nachts kan het een dikke laag ijs opleveren die alleen geschikt is voor skaters. De zwaartekracht wint altijd, dus in plaats van te vallen als een natte sneeuwbal, wil je waarschijnlijk kiezen voor wandelen.

Langzaam en stabiel op kanaalbruggen

Veel van de voetpaden in het stadscentrum zijn uitgegraven, maar op de kanaalbruggen kunnen de trottoirs het meest glad zijn. Deze bruggen zijn misschien klassieke iconen van Amsterdam, maar in de winter zijn ze een uitdaging. Misschien zie je zelfs een politieagent in de hoek staan, klaar om te helpen als iemand struikelt. Denk eraan om de tijd te nemen en met zware benen over bruggen te lopen. Nog steeds niet zeker? Blijf dicht bij de rails en veeg langzaam je voeten over stukken ijzel. Die op twee wielen zouden op een fiets moeten zitten (hoewel je eigenlijk niet op één zou moeten zitten!).

Wees voorbereid op nationale treinvertragingen…

Het is bekend dat Nederlandse spoordiensten bevriezen als er sneeuw op de treinsporen komt. Vertragingen zijn onvermijdelijk en kunnen variëren van tien minuten tot tien uur. En hoewel iedereen het erover eens is hoe frustrerend dit kan zijn in de wereld van vandaag, is het in ieder geval volkomen acceptabel om erover te klagen bij gestrande vreemden. Als je geluk hebt, krijg je van het station waar je vastzit gratis koffie en thee bij kiosken om het goed te maken. Tijd om nieuwe vrienden te maken.

…En de stadstram

De trams van de stad houden zich niet veel beter aan een schema. Vergeet zelfs de dienstregeling die bij een tramhalte staat als het sneeuwt. Doe wat transport doet – kom opdagen wanneer je kunt. En maak je klaar voor stevig knijpen wanneer de tram arriveert… Je sluit je aan bij moeders met kinderwagens en stadsoudsten die proberen te voorkomen dat ze op het ijs lopen.