Duits Holocaustmonument in Berlijn

Hoewel de officiële naam het “Gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa” is, staat het uitgestrekte veld met grijze stèles, op korte loopafstand van de Brandenburger Tor of Potsdamer Platz, algemeen bekend als het “Holocaust Memorial”. De 2.711 betonnen pilaren van architect Peter Eisenman werden in twee jaar tijd geïnstalleerd en het monument werd in 2005 geopend na bijna een decennium van controverse.

Aangezien de meeste bezoekers het monument betreden vanaf de westkant aan de Ebertstrasse, zijn ze zich er niet van bewust dat het uitgestrekte veld ook een groot gebied verbergt informatie tentoonstelling, gebouwd onder het monument zelf. Hoewel je zeker de tijd moet nemen om te verdwalen in de Eisemann Labyrinth-achtige structuur, is de ingang van het museum het gemakkelijkst te vinden door langs de buitenste rand naar de Cora-Berliner-Strasse aan de oostkant te lopen. Een satellietbeeld van het gebied geeft een beter zicht op de ingang van het informatiecentrum.

Trek minstens een uur uit om de ondergrondse tentoonstelling te bezoeken en een kwartier om rond de golvende stèles te lopen.

De tentoonstelling is gratis en wordt zowel in het Duits als in het Engels gepresenteerd. zaterdag om 15.00 uur het centrum biedt ook een gratis rondleiding in het Engels aan. Zomeruren: 10.00 tot 20.00 uur; winterwerkuren van 10.00 tot 19.00 uur Gesloten op maandag. Het monument is 24 uur per dag toegankelijk.

In de buurt vind je ook nog twee gedenktekens voor door de nazi’s vervolgde groepen: homoseksuelen en Sinti en Roma. Beide bevinden zich in de Tiergarten, op korte loopafstand van het Holocaustmonument. Gebruik deze link voor hun exacte locaties.