Goedkope tips voor het kopen van British Rail van topklasse.

Navigeren door het notoir complexe doolhof van treintarieven in Groot-Brittannië is geen gemakkelijke taak – en de uitdaging is zelfs nog groter voor bezoekers met slechts een vage kennis van de verschillende spoorwegexploitanten en de vele toegestane routes tussen twee steden.

Maar voor de kenners zijn er geweldige aanbiedingen. Boek van tevoren en er zijn geweldige aanbiedingen op veel langeafstandsroutes. En als u in het weekend reist, weet dan dat u voor slechts £ 5 een nieuwe kunt krijgen.

Eersteklas aanbiedingen voor vroege vogels

Groot-Brittannië biedt een aantal bijzonder goede deals voor eersteklas treinreizen. Degenen die bereid zijn een paar maanden van tevoren te boeken en zich ertoe verbinden om met een specifieke trein te reizen, kunnen, vooral als je tijdens de daluren reist, ontdekken dat een eersteklas voorverkoopticket slechts een fractie meer kost dan een normale standaard klasse reis. dezelfde trein.

Update in het weekend

In het weekend kunnen reizigers op veel routes upgraden naar eerste klas. Deze verleidelijke traktatie is beschikbaar op de meeste grote treindiensten in heel Groot-Brittannië. Houders van een groot aantal categorieën standaardklaskaartjes mogen alleen in de trein reizen en plaatsnemen in eersteklas auto’s tegen een kleine premie (die meestal in de trein kan worden betaald).

De weekend upgrade deal, genaamd “Weekend First”, is geldig op zaterdag, zondag en de meeste feestdagen op verschillende treinlijnen.

De volgende 10 spoorvervoerders bieden allemaal regelmatig Weekend First-deals aan:

Treinen in East Midlands
in de ochtend aan de kust
De eerste grote western
Groot Engeland
Londen Midland
ScotRail
Zuidwest-treinen
De eerste TransPennine Express.
Maagdentreinen
CrossCountry

Hoeveel kost die upgrade?

Het exacte bedrag dat u betaalt om in te ruilen voor premium comfort verschilt per spoorwegmaatschappij en kan in veel gevallen afhangen van de lengte van uw reis. £ 5 of £ 10 is gebruikelijk. Op zondag betaalden we een tientje voor een Weekend First-upgrade van Nottingham naar Londen met East Midlands Trains.

Andere Weekend First-deals die we hebben gebruikt, zijn onder meer South West Trains, waarmee je een upgrade krijgt voor elke reis voor £ 5 – niet slecht voor de drie en een half uur durende reis van Londen naar Devon.

De duurste Weekend First-deals in Groot-Brittannië zijn aan de oostkust, waar het slechts £ 25 kost. Maar als je de premium East Coast-dagtrein van Londen naar Inverness neemt, is het nog steeds een redelijk goede deal. De reis duurt acht uur en op zulke lange reizen is het extra comfort van eersteklas service vooral handig.

Gratis extra’s

Veel spoorwegmaatschappijen in Groot-Brittannië bieden gratis drankjes en snacks, soms zelfs volledige maaltijden, aan hun eersteklas passagiers, maar dit is meestal beperkt tot de belangrijkste diensten van maandag tot vrijdag, dus het eersteklasproduct kan in het weekend niet hetzelfde zijn. een assortiment aan freebies. Bovendien biedt East Coast zelfs in het weekend gratis drankjes en sandwiches, dus het is geen verrassing dat de Weekend First-upgrades van East Coast iets duurder kunnen zijn dan andere etablissementen. We hebben onlangs genoten van gratis thee, koffie en koekjes als onderdeel van de Weekend First-aanbieding op East Midlands Trains.

Weekend First-upgrades kunnen op veel routes ook vooraf worden geboekt. Standaard (of tweede) klasse BritRail- en InterRail-kaarthouders kunnen ook upgraden naar Weekend First in de treinen van de meeste spoorwegmaatschappijen. Even overleggen met het treinpersoneel.