Het hart en de ziel van Devon: Kathedraal van Exeter

Exeter Cathedral is een verrassing. Terwijl de meeste kathedralen hoog in de lucht zweven, hurkt Exeter, stevig verankerd in de grond door zijn tweelingtorens. De kathedraal is vreemd genoeg uit het zicht van de meeste delen van het stadscentrum. En als je dan eindelijk de kathedraal ziet, is de kleur verrassend.

Zandsteen land

De Exe Valley in het oosten van Devon heeft zijn eigen kleurthema: rood. Zelfs de schapen die in de weilanden aan de rivier ten noorden van Exeter grazen, veranderen hun wol in roesttinten. White Park-runderen in Bickleigh zijn iets minder wit dan andere White Parks.

De kathedraal van Exeter zou dus echt rood moeten zijn, net als de overblijfselen van het oude Georgische terras, de stadsmuren en het oude kasteel (vaak Rougemont genoemd, uit respect voor de lokale geologie). Maar de kathedraal is niet rood. Het is een olifant grijze kleur.

Dit zijn slechts twee van de verrassingen die de kathedraal van Exeter te bieden heeft. Een andere is de buitengewone esthetische eenheid. Veel kathedralen in Engeland onthullen een lappendeken van bouwstijlen. Exeter werd gebouwd in een relatief korte periode, en hoewel het kritische oog geïntegreerde elementen uit eerdere kerken op dezelfde plek zal oppikken, met name de twee grote Normandische torens, is het een kathedraal die wordt gekenmerkt door versierde gotiek. Het wordt vaak vergeleken met Salisbury, maar waar de laatste sober is, zelfs sober, is Exeter luxueus.

Kortom, de kathedraal van Exeter is een omweg meer dan waard. De enige oude kathedraal in het zuidwesten van Engeland, het is de ster van de westerse kerkelijke architectuur. Cathedral Green in Exeter is een verbluffend mooie stedelijke ruimte en een geweldige plek om te ontspannen op een warme zomerdag. Groen is een heel groot deel van de stad. Dat mooie stukje open ruimte en de kathedraal is het hart van Exeter.

Het gebeeldhouwde scherm aan de westkant van de kathedraal, het best te zien in het zachte licht van de vroege avondzon, is een ongelooflijk complexe les in bijbelse geschiedenis. En dit is de plek om elke verkenning van de kathedraal te beginnen.

Een bezoek aan de kathedraal

Toegang tot de kathedraal is natuurlijk gratis voor degenen die de diensten bijwonen, maar op andere momenten is er een toegangsprijs van £ 6 (verlaagd tot £ 4 voor studenten en senioren).

Maar waarom geen gebruik maken van de dienst? Kathedralen zijn geen galerijen of musea. En de enige echte manier om de polsslag van de kathedraal te voelen, is door samen met de plaatselijke gemeente een dienst bij te wonen. U kunt de diensttijden controleren op de website van Exeter Cathedral. Koorvespers of avondgebed vinden meestal plaats om 17.30 uur. (zaterdag en zondag – 16.00 uur).

Serlo’s Devon Cream Teas

Hoewel het kathedraalleven zich richt op het voeden van de ziel, mag het nabijgelegen café niet worden gemist. Het heet Serlo’s, genoemd naar de allereerste deken van de kathedraal van Exeter.

In sommige kathedralen in Engeland zijn de kantines grotesk oversized. (Traditionele afternoon tea voor twee in St Paul’s Cathedral in Londen kost £ 31,90). Exeter heeft een veel verstandigere benadering van deze dingen en het hele werk (fingersandwiches, cake, scones met jam en clotted cream en thee naar keuze) kost slechts £ 12,50 voor twee. Cafémanager Julie Hernandez doet geweldig werk door een plek te runnen die echte stijl en gevoel voor geschiedenis combineert met grote waarde.

Goede lunch?

Serlo’s is ook een goede plek om te lunchen. Hoofdgerechten gaan nooit boven de £7 uit, en een stevige kom zelfgemaakte soep kost niet meer dan £4. Op geselecteerde adventsdata in de aanloop naar Kerstmis biedt Serlo’s een traditionele kalkoenlunch met alles erop en eraan voor slechts £ 6,95.

Dit is de kathedraal van Exeter. Die twee stevige Normandische torens houden het aan de grond vastgebonden, meer verbonden met de realiteit dan veel andere kathedralen in Engeland. Er zijn hier geen fantasieën. En het gaat naar het kathedraalcafé. Het is een plek die sterk geworteld is in de lokale gemeenschap.

Reisfeiten

Exeter ligt op slechts twee uur rijden van Londen met de snelle trein vanuit Paddington. Diensten geleverd door First Great Western. Er is een langzamere, vaak veel goedkopere optie met South West-treinen vanuit London Waterloo. Maar Exeter (en inderdaad heel Devon) verdiende veel meer dan een dag.

Lees meer over de bredere aantrekkingskracht van Devon in onze blogpost van vorige week hier op EuroCheapo.

De auteurs erkennen meteen dat de cream tea bij Serlo’s werd georganiseerd door de kathedraal van Exeter. Maar Susanne en Nicky’s onverschrokken toewijding aan objectieve berichtgeving overweldigt altijd de berg scones en overvloedige heerlijke clotted cream.