Hoe werken Berlijn S-Bahn- en U-Bahn-tickets?

Bezoekers van Berlijn realiseren zich al snel dat de stad veel efficiënte en betrouwbare openbaar vervoersmogelijkheden biedt. Het systeem werkt goed en is vrij eenvoudig te gebruiken met slechts een beetje voorbereiding.

In dit eerste van twee artikelen over het openbaar vervoer in Berlijn zullen we kijken naar de ticketopties.

Welk type kaartje?

Toeristen hoeven bij het kopen van slechts twee soorten tickets rekening te houden met: Berlijn AB, die de hele stad beslaat, inclusief de luchthaven Tegel, binnen de ring en daarbuiten; en Berlijn ABCdie het bovenstaande omvat, maar ook de stad Potsdam en de luchthaven Schönefeld.

Met uitzondering van een ticket dat rechtstreeks bij de buschauffeur is gekocht, kunnen alle tickets in Berlijn op elk moment worden gebruikt en moeten ze worden gevalideerd bij een stempelmachine voordat ze instappen (op trein- of metroperrons, meestal bovenaan de trap en dan bij de kaartautomaten) of na het instappen in bussen en trams (meestal voor de deur).

Belangrijk: Reizen met een ongefrankeerd kaartje is hetzelfde als reizen zonder kaartje – toeristen opgelet! Elk afzonderlijk ticket moet voor gebruik worden afgestempeld, maar meerdaagse tickets moeten alleen voor de eerste rit worden afgestempeld.

Geldig voor al het openbaar vervoer

Een kaartje gekocht bij een automaat of loket is geldig voor alle stadsvervoer: bussen, S-Bahn, U-Bahn, trams, veerboten en zelfs regionale (maar niet IC of ICE) treinen in uw zones. ticket

Regionale treinen, die alleen stoppen bij grote treinstations, kunnen handig zijn voor een snelle reis naar de luchthaven Schönefeld of door de stad tussen Ostbahnhof en Zoologischer Garten, waarbij 10-20 minuten zonder extra kosten wordt bespaard. Bovendien hebben deze treinen ook toiletten als je echt even moet stoppen!

Kantooruren

• Stads- en U-Bahn-diensten eindigen rond 01.00 uur op zondag-donderdagnacht

• Een aantal metrobussen en nachtbuslijnen rijden de hele nacht elke 30-60 minuten zonder extra kosten. Let op: dagkaarten verlopen om 15.00 uur. in de ochtend, dus als je na dit punt nog vertrekt, moet je een extra kaartje kopen.

• Op vrijdag- en zaterdagavond gaat de gereduceerde stads- en U-Bahn-route de hele nacht door met dezelfde beperkingen als hierboven.

Als je met een smartphone reist, download dan hier de Berlijnse app voor lokaal vervoer. Dit kan een echte redder in nood zijn bij het navigeren door onbekende gebieden of ’s nachts en in het weekend.

Reis zonder ticket

Je zult er versteld van staan ​​hoe gemakkelijk het zou zijn om “in het zwart te reizen”, aangezien reizen zonder ticket hier bekend staat – er zijn geen tourniquets in de stad en passagiers tonen geldige tickets wanneer ze aan de voorkant van de bus instappen, maar op andere momenten willekeurige ticketcontroles worden meestal uitgevoerd door teams van drie mannen in burger die ter plaatse €40 boete betalen als je niet betaalt. Bespaar uzelf de moeite – zelfs een 7-dagenkaart kost € 12 minder dan de boete voor niet-betaling!

In mijn volgende bericht zal ik de besparingen opsplitsen per tickettype en aantal reizigers, en bespreken of de toeristenkaartopties geschikt voor u kunnen zijn.