Levende geschiedenis: Leipzig Lichtfestival 9 oktober

Maak volgend jaar rond deze tijd een afspraak. Maar zelfs dit jaar is 9 oktober ongetwijfeld de meest memorabele nacht van het jaar in Leipzig. in 1989 In oktober kreeg de Oost-Duitse stad internationale bekendheid toen haar burgers campagne voerden voor politieke en sociale vernieuwing in de Duitse Democratische Republiek (DDR).

Horst Sindermann, een voormalig lid van het DDR-politbureau, herinnerde zich enkele jaren later de gebeurtenissen van de herfst van 1989 in Leipzig. “We waren op alles voorbereid”, zei hij. ‘Maar niet voor kaarsen en gebeden.’

Bidden om verandering

Vredesgebeden Leipzig St. De geschiedenis van de Sint-Nicolaaskerk gaat meer dan 30 jaar terug, maar pas in 1989. tegen het einde trokken ze de aandacht van de internationale media. Hier begon de revolutie. Activisten en anderen die deelnamen aan vredesgebeden werden op opeenvolgende maandagen gearresteerd. in 1989 7 oktober De DDR vierde haar veertigjarig bestaan. Twee dagen later trok de avondwake in Leipzig met kaarsen en gebeden enorme menigten als nooit tevoren.

Demonstraties in de straten van Leipzig

In een atmosfeer van buitengewone kalmte en intense concentratie (maar met bezorgdheid over hoe de autoriteiten zouden reageren), eisten duizenden Leipzigers vreedzaam een ​​nieuwe toekomst voor hun land. De fragiele vlam van democratie en verandering werd gevoed in kleine kaarsen die door elke deelnemer werden gedragen.

Als er één keerpunt was in het lot van hun land, dan was het maandagavond in Leipzig. Een gewelddadige confrontatie werd vermeden en de intelligentere leden van het Politburo realiseerden zich al snel dat de macht onverbiddelijk uit hun handen gleed.

Herinnering aan de vreedzame revolutie

Die maandagavond waren de straten van Leipzig gevuld met licht, en in 1989 9 oktober de gebeurtenissen worden nu jaarlijks herdacht op het Leipzig Festival of Lights. Deze avond in Leipzig wordt iets bijzonders, maar vergeleken met 2014. op 9 oktober, wanneer de vreedzame revolutie van de DDR na 25 jaar zal worden herdacht. De binnenring van de stad wordt afgesloten voor verkeer en tal van optredens en processies zullen herinneren aan het sterke gemeenschapsgevoel dat 1989 kenmerkte. 9 oktober

Meer informatie over 2014 evenementen vindt u op www.leipziger-freiheit.de/lichtfest.

Demonstraties op maandagavond gaan door

De evenementen van vanavond in Leipzig zullen op een meer bescheiden schaal zijn. Als je er vandaag niet bij kunt zijn, kun je nog steeds de geest van het protest in Leipzig opvangen door elke maandagavond een bezoek te brengen aan Leipzig. In de kerk van St. Nicholas worden nog steeds vredesdiensten gehouden, waarmee de oude traditie van Leipzig wordt voortgezet. Het is een sterke herinnering dat sociale onrechtvaardigheden in 1989 niet zijn verdwenen. evenementen.