Mallorca: zon, zee en schnitzel

Onze reizen hebben ons zojuist naar Mallorca gebracht. Dit grote mediterrane eiland met bijna 900.000 inwoners worstelt met zijn imago. Bezoedeld door vier decennia van massatoerisme, wordt Mallorca al lang beschouwd als een vakantiebestemming voor diegenen die zich niets beters kunnen veroorloven.

Al 25 jaar gaan de Britten naar Mallorca om te feesten (na verloop van tijd verschoven ze hun trouw naar buurland Ibiza). Het blijft de meest populaire vakantiebestemming voor Duitsers, favoriet bij degenen die beroemdheden uit de Z-lijst herkennen. Zon, zee, schnitzel en sangria zijn must-haves voor Duitse bezoekers van het eiland, die hun Spaanse gastheren plagen door Mallorca provocerend “de zeventiende deelstaat van Duitsland” te noemen. Europeanen nemen meestal een uitzondering als Duitsers praten over het annexeren van hun grondgebied, zelfs voor de grap.

Aftellen van beroemdheden

Voor die bezoekers uit Duitsland, van wie de meesten all-inclusive pakketten hebben, gaat het gesprek rond het zwembad over voetbal, wat er thuis gebeurt en de sombere omgeving die Duitse mediabedrijven op Mallorca hebben gecreëerd. Kleine sterren zoals Daniela Katzenberger voeden het kustcircus, voeden speculaties over de vraag of ze echt zo “van nature blond” is zoals ze beweert, en hoeveel siliconen er achter haar extravagante rondingen zitten. Echte Katzenberger-liefhebbers trekken naar haar café in Santa Ponsa, net op de weg van Kultbistro, die wordt gerund door Jürgen Drews, een Duitse zangeres die de pensioengerechtigde leeftijd ver voorbij is wiens hits blijkbaar nog steeds liefde aantrekken. Drews noemt zichzelf de “King of Mallorca” en Katzenberger is duidelijk “het beste Mallorcaanse model ter wereld”.

Deze parallelle Crusader-fantasiewereld wordt door de meeste Mallorcanen over het hoofd gezien. Zelfs Britten die Santa Ponsa bezoeken, zijn gefascineerd door deze Duitse capriolen op het vakantie-eiland. “Wie is Katzenberger?” zij vragen Het fenomeen Jürgen Drews is nog moeilijker uit te pakken voor niet-Duitsers die Kultbistro binnenlopen.

Dicht bij de kust

Duitse bezoekers hebben delen van de kust van Mallorca gekoloniseerd en de hoogste concentratie hotels voor deze bezoekers is aan de oostkust van Cala Millor. Elders zijn er andere resorts waar de Duitsers de voorkeur aan geven. Platja de Palma werd dit jaar beroemd door de lokale autoriteiten en voerde een nachtelijk drankverbod in (om Duitsers te voorkomen die tot laat feesten op plaatsen als Oberbayern en Bierkönig).

Blijf bij die resorts en je zou kunnen denken dat Duitsland Mallorca echt heeft geannexeerd. De realiteit is heel anders. Alleen op het grote eiland is de Duitse afdruk bescheiden. Zeer weinig Duitsers leven het hele jaar door (waaronder Katzenberger en Drews misschien). Wat die bewoners doen tijdens de natte wintermaanden als de resorts verlaten zijn, is een raadsel.

Bezoekers van Mallorca die naar de noordwestelijke heuvels, de wijngaarden van Binissalem of de Sineu-markt reizen, zullen landschappen van delicate schoonheid ontdekken. We zullen je er ooit over vertellen, maar voor nu gaan we naar het strand met bier en braadworst.

Ons tweede artikel over Mallorca, gepubliceerd in 2014 Januari lees je hier op EuroCheapo.