Montserrat: een wandeling vanuit Barcelona, ​​​​bereikbaar met de trein

De meesten komen naar Barcelona voor de stadservaringen die het biedt. Maar wat als je niet zo van steden houdt? Mensenmassa’s, lawaai, vervuiling… soms moet je even ontsnappen.

De laatste tijd voelde ik me opgebrand door de drukte van de grote stad en bracht ik de meeste van mijn zomerweekends door met wandelen. Veel wandelroutes in Catalonië hebben een auto nodig, maar niet allemaal. Een paar, zoals Vall de Nuria en Montserrat, zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein.

De Abdij van Montserrat is een belangrijke toeristische attractie buiten Barcelona. Rond Plaza Catalunya zie je tal van borden met bustochten naar de spirituele plek, ongeveer een uur buiten de stad. Een bustour met een pakketreis is een manier om het museum, de basiliek en het klooster te zien, maar je hebt misschien niet genoeg tijd om de bergen achter de abdij in te wandelen.

Het duurt ongeveer vijf uur om de Sant Jeroni-wandeling te maken, die het klooster achter je laat en je naar Dr. Seuss-achtige toppen die Montserrat zo uniek maken. Het landschap is als een tekenfilm met ronde, uitpuilende rotsen om elke bocht. Sant Jeroni ligt op een hoogte van 1.236 meter, wat betekent dat je geweldige 360°-uitzichten hebt die zich uitstrekken tot aan Barcelona en Penedes.

Voorbereiden op de wandeling

Terwijl ik wandelde, zag ik nogal wat mensen op slippers de berghelling op wandelen. Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan. De wandeling is niet gemakkelijk, er is veel klimmen, klimmen, klimmen in de eerste 2 km. Draag wandelschoenen of op zijn minst sneakers. Afhankelijk van de tijd van het jaar moet je ook een jas hebben, want het weer kan behoorlijk koud worden op 1.200 meter. Er is geen water op het parcours, dus neem een ​​paar flessen water en een lunch mee.

Als je onvoorbereid aankomt bij de abdij van Montserrat en het pad wilt lopen, kun je bijna alles wat je nodig hebt voor de wandeling in hun supermarkt kopen. Een soort “religieus Disneyland”, Montserrat heeft twee geldautomaten, een café, twee restaurants, verschillende cadeauwinkels, een hotel en een kleine markt. Het is een beetje toeristisch maar de moeite waard.

De meeste bezoekers komen niet naar Sant Jeroni omdat het tijd, apparatuur en fysieke capaciteiten vereist. Maar ik heb een paar gezinnen met kinderen gezien (zo jong als zeven of acht), dus zo moeilijk is het niet.

Als je van plan bent om de religieuze gebouwen van Montserrat te zien en dan rond Sant Jeroni te wandelen, moet je Barcelona vroeg in de ochtend verlaten.

Zie deze website voor meer informatie over treinen van Plaza de España naar Montserrat en de kabelbaan.

Blije paden!