Ontdek het rijke muzikale erfgoed van Leipzig

Filantropie is niet alleen een Amerikaanse deugd. De geschiedenis van de stad Leipzig in Oost-Duitsland laat zien hoe een verlichte koopmansklasse een sterke muzikale traditie kon ondersteunen.

Bach in Leipzig

Abonnementsconcerten waren al in 1740 een kenmerk van de culturele scene van Leipzig. Zelfs toen had de stad een grote muzikale rijkdom, waaronder een beroemde koorschool die aan het begin van de 13e eeuw werd gesticht (waar Johann Sebastian Bach van 1723 tot zijn dood in 1750 werkte).

Het waren echter de textielhandelaren van Leipzig die een belangrijke rol speelden bij het verstrekken van de eerste toegewijde concertzaal aan de stad. De textielgildezaal werd het Gewandhaus genoemd. (Gewand is een ietwat archaïsch Duits woord voor gewaden of bovenkleding).

1981 Gewandhaus

Het Gewandhaus-gebouw was de eerste concertzaal van Leipzig. Het duurde niet lang of er was een huisorkest genaamd het Gewandhausorchester.

Tegenwoordig heet de belangrijkste concertzaal van Leipzig nog steeds het Gewandhaus – de oorspronkelijke concertzaal en zijn directe opvolgers zijn allang verdwenen en het huidige gebouw dateert uit 1981. Het is op zich al een bezoek waard, want het is een geweldig stuk Oost-Duits design (ja). , heeft het land zeker een aantal dingen goed gedaan). Het ambitieuze interieurfresco van Sighard Gille is verbluffend.

Oproep muzikaal talent

Een Latijns opschrift boven de orgelconsole in de grote zaal herinnert aan Seneca’s citaat: res severa verum gaudium “True pleasure is serious business.” En muziek in Leipzig is echt een serieuze zaak.

Het appèl van beroemde muzikanten met Leipzig-connecties is buitengewoon indrukwekkend. Richard Wagner en Clara Wieck (later Clara Schumann) werden geboren in Leipzig. Felix Mendelssohn was twee keer dirigent van het Gewandhaus en gebruikte zijn tijd in Leipzig om de reputatie van Johann Sebastian Bach (wiens werken tientallen jaren na zijn dood uit het zicht waren verdwenen) nieuw leven in te blazen. Voeg daar Georg Philipp Telemann, Edvard Grieg en Gustav Mahler aan toe en je begint te begrijpen waarom Leipzig de muzikale inzet verlaagt.

Nieuw Gewandhaus-seizoen

Vorige maand waren we in Leipzig, waar we het nieuwe seizoen bij Gewandhaus openden. Gustav Mahler stond op het menu. Niet zomaar een Mahler, maar Mahlers Negende symfonie, een ongelooflijk krachtig stuk. Soms etherisch en mystiek, soms bijna angstaanjagend, dit is een werk van enorme omvang. Een stuk passend bij Leipzig, een stad die al lang inziet dat echt plezier een serieuze zaak is.

Het 233e seizoen van het Gewandhaus loopt sinds 2014. winter tot vroege zomer. Dit artikel is het derde in een serie van vier boeken die aan Leipzig zijn gewijd. De vorige twee werken waren respectievelijk opgedragen aan het Festival of Lights (9 oktober elk jaar in Leipzig) en de Battle of the Nations Memorial in Leipzig. Deze beslissende slag in de Napoleontische oorlogen vond deze maand 200 jaar geleden plaats.