Verken Devon per bus, boot en trein om dichterbij te komen (en te besparen)

Er was een moment op de treinreis naar Barnstaple toen de vallei van de rivier de Taw zich opende en een tafereel van zeldzame schoonheid onthulde. Twee vissers zwaaiden naar de trein en we remden af ​​om bij station King’s Nympton te stoppen. De reiger, blijkbaar onaangedaan door de trein, wachtte op het perron van King’s Nympton.

Ja, Devon heeft een verbazingwekkende sleep van plaatsnamen. De afgelopen twee jaar zijn we van King’s Nympton naar Eggbuckland gereisd, van Nymet Rowland naar Weare Giffard.

Devon zonder auto

Als u echt het meeste uit uw verblijf in Devon wilt halen, laat dan de auto thuis. De langzame Tarka-lijntrein naar Barnstaple en de marktdagbus naar Chagford zeggen meer over het graafschap dan het neus-tot-staartverkeer op de Exeter Bypass, die in de jaren vijftig en zestig tot de verbeelding sprak van het Britse publiek als snelweg, met elke zomer fantastische files.

De ringweg is getemd en auto’s spuiten tegenwoordig niet meer in een stoppende stoet uitlaatgassen. Maar veel van Devons wegen zijn nog steeds overvol, en in een provincie met zoveel mogelijkheden voor openbaar vervoer, is het logisch om de trein… of de bus… of zelfs de boot te nemen.

Devon per spoor

Voor treinreizen, Devon Day Ranger-ticket maakt onbeperkte dagreizen door Devon per trein mogelijk. Het kost slechts £10. Sommige routes hebben beperkingen op het gebruik ervan tot 9 uur op weekdagen. ochtend, maar elders kunt u bij zonsopgang vertrekken – zelfs met de eerste trein van de dag van Exeter naar Barnstaple. Vroege vogels rennen om 5.50 uur. Als u de Tarka-lijn met de trein neemt, heeft u een grotere kans om de notoir ongrijpbare otters te zien die de oevers van de rivier de Taw vaak bezoeken.

De Devon Day Ranger Rail Pass is een uitstekende waarde. Reis van Axminster (aan de grens met Dorset) naar Gunnislake in Cornwall, een van de twee stations in Cornwall waar het ticket kan worden gebruikt. De volgende is Calstock.

Voor reizigers die zin hebben in een zomeravond die met de trein door Devon dwaalt, is er een versie voor de halve prijs van het Devon Ranger-ticket, meestal geldig vanaf 18.00 uur. Het wordt, voorspelbaar, het “Devon Evening Ranger” -kaartje genoemd.

Devon met de bus

Devon is gezegend met een uitstekend netwerk van lokale busroutes. De Cartogold-website heeft een up-to-date netwerkkaart waar u via een eenvoudig menu (in de linkerzijbalk) route-informatie kunt weergeven en de nieuwste busdienst voor elke provincie kunt oproepen (en diensten van Devon naar de drie aangrenzende graafschappen Somerset, Devon en Cornwall).

Twee van onze favoriete busroutes in Devon gedurende het hele jaar zijn:

1. Route 93 van Plymouth via Kingsbridge naar Dartmouth – 2 uur. 15 minuten een tour langs enkele van de mooiste landschappen in Zuid-Devon.

2. De 319 van Barnstaple via Clovelly naar Hartland is een achtbaanrit van 80 minuten naar de ruige en prachtige noordwestkust van Devon.

Buskaarten en dienstregelingen

Kijk goed naar de dienstregeling, want sommige routes rijden alleen in het zomerseizoen of op bepaalde dagen van de week. Seizoensroutes die zeker de moeite waard zijn, zijn onder meer de 82 Transmoor Link van Exeter naar het Dartmoor Granite Field en de Service 300 die de kustroute volgt van Ilfracombe naar Lynton en verder, en onderweg een prachtig Exmoor-landschap inneemt.

Als u van plan bent om Devon een paar dagen met de bus te verkennen, is het de moeite waard om de uitstekende gedrukte dienstregelingen van het openbaar vervoersteam van Devon County Council op te halen. De dienstregelingen en bijbehorende plattegrond zijn gratis.

Ook boten

De verbluffend ruige zuidkust van Devon, waar prachtige baaien perfect in het hart van de provincie stromen, leent zich uitstekend voor verkenning per boot. De kleine veerboot die over de monding van Exe loopt (Starcross naar Exmouth – gemakkelijke toegang tot treindiensten aan beide uiteinden) is een geweldige rit.

Maar maak ook tijd vrij voor het netwerk van routes van Greenway Ferry vanuit Dittisham, Totnes en Dartmouth. Vorige maand hebben we gebruik gemaakt van de diensten van het bedrijf van Totnes tot Dartmouth. Het is een ontspannen reis van 95 minuten langs de rivier de Dart (en een halfuur langer als je ervoor kiest om stroomopwaarts van Dartmouth naar Totnes te reizen), en voor slechts £ 3,75 enkele reis zal het prijsbewuste reizigers aanspreken. Hetzelfde bedrijf exploiteert ook een dienst van Torquay naar Brixham.

Slow Devon

Veel van de kustgemeenschappen van Devon zijn gevormd door hun maritieme verbindingen – dit geldt met name voor Dartmouth en Brixham. De beste manier om elke stad te bereiken is per boot. Kortom, Devon is perfect voor de langzame reiziger. De hier genoemde openbaar vervoerverbindingen geven u een kijkje in de lokale gemeenschappen. Maak tijd voor Devon. En neem het uitstekende boek Slow Devon van Hilary Bradt mee voor de rit.

Reisschrijvers Susanne Kries en Nicky Gardner hebben deze maand twee keer warme woorden over Devon geschreven in EuroCheapo. Zie hun commentaar op de Devon Peace (13 november) en hun artikel over de kathedraal van Exeter (20 november).