Verkenning van het Bach-museum, het Rathaus en het muziekpad in Leipzig

In eerdere berichten deze maand keken Susanne Kries en Nicky Gardner naar het Leipzig Festival of Lights (9 oktober 1813). De Battle of the Nations Memorial in Leipzig (in het artikel van 16 oktober) en vorige week naar de rijke klassieke muziektraditie van Leipzig. Hier sluiten ze hun Leipzig-reeks af met een overzicht van enkele van de favoriete musea van de stad.

Voor een stad die zoveel met Johann Sebastian Bach te maken heeft, is het geen verrassing dat het Bachmuseum bovenaan onze lijst met musea in Leipzig staat. In de buurt van St. Thomaskerk, het Bachmuseum. Volg gewoon de menigte die zich verzamelt bij het prachtige standbeeld van Bach ten zuiden van de kerk.

Bachs verhaal

Het Bachmuseum (Thomaskirchhof, open di-zo 10-6) geeft een ingenieus beeld van het leven van Bach en zijn gezin. Dat is geen gemakkelijke opgave, want na zijn dood in 1750 Bach glipte onder de muzikale horizon en was bijna vergeten. Er zijn dus gevaarlijk weinig overgebleven voorwerpen uit Bachs leven, maar de curatoren van het Bachmuseum gaan de uitdaging aan. Het verhaal van Bach wordt op een zeer boeiende manier verteld, waarbij elke kamer in het museum een ​​heel andere houding heeft.

Maak tijd voor het Bachmuseum. Mis de tuin aan de achterkant van het gebouw niet. Het heeft ook een van de meest aantrekkelijke kleine cafés in Leipzig. Café Gloria (dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, ook op maandag als het Bachmuseum gesloten is) is goed voor snacks en ijs. Bovenal is het een geweldige plek om te ontspannen.

Muzikale route

Er zijn veel andere musea met een muziekthema in Leipzig. De eenmalige woningen van Felix Mendelssohn (Goldschmidtstrasse 12, dagelijks geopend 10-6) en Clara en Robert Schumann (Inselstrasse 18, open di-vr 2-6 en za-zo 10-6) zijn een kijkje waard.

Het Muziekinstrumentenmuseum, onderdeel van het GRASSI-museumcomplex (Johannisplatz, open di-zo 10-6) traceert de geschiedenis van de muziek door de eeuwen heen en is een must als je niet meer precies weet hoe Oliphant eruitziet.

Geschiedenis van de stad

Het oude stadhuis (Rathaus) is een standaard halte op elke Leipzig-route. Het is een kleurrijke confectie – een mooi stukje Renaissance-architectuur met barokke toevoegingen. Te weinig bezoekers nemen echter de tijd om de exposities binnen te bekijken.

We raden de bovenste verdieping ten zeerste aan, waar de nieuwe (geopend eind 2011) Modern Times-tentoonstelling de geschiedenis van Leipzig volgt vanaf de industriële revolutie tot heden. Net als het Bachmuseum is het een zeer goed voorbeeld van moderne curatoriële technieken, die zeer effectief leven inblazen in een moeilijke geschiedenis. Kom meer te weten over de textielhausse, de ontwikkeling van de spoorwegen, de Duitse hereniging, het joodse leven en de joodse cultuur, de opkomst van het nationaal-socialisme in de Duitse Democratische Republiek en de vreedzame revolutie van Leipzig van 1989. Deze tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag 10-6.

Reizen met de Leipzig Card

De Leipzig-kaart alle musea die in dit artikel worden genoemd, krijgen gereduceerde toegang. Bovendien kunt u in Leipzig geheel gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer (S-Bahn, regionale treinen, bussen en trams). Gooi kortingen bij restaurants en de kaart kan erg handig zijn. Maar je moet een museumhond zijn om de echte voordelen te plukken.

Een dagkaart kost EUR 9,90 en een driedaagse kaart kost EUR 19,90.

Nieuwe stadstunnel

Geïntegreerd openbaar vervoer in Leipzig maakt in 2013 een grote sprong voorwaarts. 15 december met de opening van een nieuwe stadstunnel waardoor reguliere lokale treinen de nieuwe metrostations in het stadscentrum kunnen bedienen. Het verbindt een aantal bestaande spoorlijnen, waardoor nieuwe metro-achtige spoordiensten door de stad mogelijk worden.

Leipzig is altijd een gemakkelijke stad geweest. De nieuwe stadstunnel maakt dit nog makkelijker.