Wandelen in de nationale parken van Devon: Dartmoor en Exmoor

Als je twijfelt aan het vermogen van de rots om het terrein vorm te geven, ga dan naar Devon. De provincie biedt veel goede leerboeken over geomorfologie. Zuidwest-Engeland is een prachtige plek voor rockliefhebbers, en de twee nationale parken van Devon, Dartmoor en Exmoor, zijn een goede plek om te beginnen.

Dartmoor is een genot

Dartmoor is het grootste gebied van het Engelse berglandschap ten zuiden van de Pennines. Het stijgt niet tot grote hoogte, maar de woestenij heeft een buitengewoon woestijngevoel – vooral op donkere nachten en mistige dagen. Arthur Conan Doyle waardeerde duidelijk de angstaanjagende kracht van het moeras; Hij zette een van zijn beroemdste Sherlock Holmes-boeken op Dartmoor. Maar wees gerust, u zult de Hound of the Baskervilles niet tegenkomen terwijl u door Dartmoor dwaalt.

Dartmoor is een magnifieke granieten top waarvan de details zijn gevormd door miljoenen jaren van erosie en verwering. De toppen (plaatselijk ’tors’ genoemd) zijn fantastische wirwar van kale rotsen gevormd door wind en water. Nederzettingen zwermen in de schaduw van de heuvels of zoeken beschutting in de valleien.

Exmoor landschap

Dartmoor is volledig eigendom van Devon. Het andere nationale park van de provincie, Exmoor, dat grenst aan het Kanaal van Bristol aan de noordkust, wordt gedeeld met het naburige Somerset. Hier worden de stollingsgesteenten van Dartmoor vervangen door zachte sedimentaire gesteenten, waardoor heel verschillende landschappen ontstaan. Er zijn zandsteen en kalksteen, leisteen en zandsteen. Zure bodems bieden weinig ondersteuning voor geavanceerde landbouw.

Aan de noordkust hebben beken en rivieren die de moerassen ontwateren diepe valleien uitgesneden die steil afdalen naar de zee. Deze valleien bieden enkele van de meest uitzonderlijke landschappen van Devon. Het stuk kust van Noord-Devon rond Lynton voelt als Klein Zwitserland (het verslaan van zijn neef in de Alpen om te bogen op een kustlijn).

Brits natuurlijk erfgoed

Dartmoor en Exmoor zijn twee van de tien nationale parken van Engeland. Devon is een van de slechts vier graafschappen in Engeland met meer dan één nationaal park of een deel ervan op zijn grondgebied. Exmoor viert volgend jaar 50 jaar de status van Nationaal Park. Hij werd benoemd in 1954. Dartmoor stelde iets eerder de felbegeerde titel veilig. Het was 1951 toen het Verenigd Koninkrijk zijn programma voor nationale parken begon, waarbij de eerste vier parken werden genoemd.

Als je naar die parken uit het begin van de jaren vijftig kijkt, krijg je een idee van een programma dat is gemaakt door mannen en vrouwen met een scherp gevoel voor de relatie tussen rots en terrein. Dat ensemble van vroege parken biedt een feest van geomorfologie, een symfonie van geweldige landschappen. Net als andere nationale parken zijn de twee voorbeelden van Devon een uitstekend wandelgebied. In beide parken bieden de open, wilde wetlands alle gelegenheid om de geest van de stad nieuw leven in te blazen.

Reisschrijvers Susanne Kries en Nicky Gardner hebben deze maand drie warme woorden over Devon geschreven in EuroCheapo. Bekijk hun opmerkingen over de rust van Devon (13 november), een bezoek aan de kathedraal van Exeter (20 november) en manieren om Devon per bus, trein en boot te zien (27 november).