Zullen Europese goedkope luchtvaartmaatschappijen worden beïnvloed door FAA-wijzigingen in persoonlijke elektronische apparaten?

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) kondigde eind oktober aan dat het versoepelende regels verbiedt die het gebruik van bepaalde populaire persoonlijke elektronische apparaten tijdens het opstijgen en landen verbieden. Passagiers kunnen tijdens de vlucht lezen op hun Kindle of iPad, naar mp3-spelers luisteren of video’s bekijken op iPods en smartphones terwijl hun batterijen worden opgeladen.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn al begonnen met het aanvragen van veiligheidsvrijstellingen en de industrie, samen met elektronicafabrikanten, roepen op tot actie voorafgaand aan het komende vakantiereisseizoen.

En Europese low cost carriers?

Deze Amerikaanse onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld, waaronder Europese luchtvaartmaatschappijen. Hoewel het continent achterblijft bij zijn Noord-Amerikaanse tegenhangers wat betreft het aanbieden van wifi-diensten aan passagiers tijdens de vlucht, kan deze verandering luchtvaartmaatschappijen net genoeg bieden om te overwegen internetdiensten aan te bieden of te upgraden. Op dit moment is de enige Europese budgetluchtvaartmaatschappij die ik ken die mobiele gebruikers tijdens de vlucht breedband biedt, Noors – en dat doen ze. gratis!

De BBC meldt dat EU-landen wetgevingswijzigingen voorbereiden om luchtvaartpassagiers satelliettoegang te geven tot snellere internetdiensten, wat de connectiviteit tijdens de vlucht al in 2014 zou kunnen verbeteren.

Het gebruik van mobiele telefoons voor telefoongesprekken tijdens de vlucht, wat nog steeds een grotendeels onpopulair idee is onder luchtreizigers, wordt gereguleerd door de Federal Communications Commission (FCC) en zal niet worden beïnvloed door de wijziging. EU-vliegers mogen tijdens de vlucht al mobiel bellen als hun luchtvaartmaatschappij hun vliegtuigen goed heeft uitgerust voor de dienst; een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die dit heeft gedaan (en een premie rekent) is Ryanair.

Maar als, zoals de BBC voorspelt, de populariteit van webcasting een vlucht neemt, kunnen VoIP-diensten zoals Skype de huidige regelgeving omzeilen en een nieuwe golf van woede ontketenen in de vriendelijke luchten over de juiste telefoonetiquette.