10 manieren om de geschiedenis van de Berlijnse Muur te ontdekken

In november viert de wereld feest 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. Berlijn heeft een kwart eeuw geprobeerd om opnieuw verbinding te maken, opnieuw op te bouwen en zichzelf te herdefiniëren rond dit pijnlijke historische litteken. Hoewel Berlijners deze periode lang hebben geprobeerd te vergeten, zijn er gelukkig een aantal musea, tentoonstellingen en rondleidingen gecreëerd om jongere Duitsers en buitenlandse bezoekers te helpen zich te verdiepen in de complexe geschiedenis van de grens en de Duitse divisie.

Nu de grote mijlpaal nadert, hebben we een lijst samengesteld met 10 manieren om de geschiedenis van de Muur, de bouw, de ontmanteling en de Duitse hereniging te verkennen. En goed nieuws voor budgetreizigers, ze zijn bijna allemaal gratis!

1. Bezoek het Monument Berlijnse Muur

Het startpunt voor een dieper begrip van de Berlijnse Muur is: Monument Berlijnse Muur, nabij S-Nordbahnhof. Bekijk voordat u het station verlaat de informatiedisplays in het trappenhuis en de stationshal over het Bahnhof en andere soortgelijke die ‘spookstations’ zijn geworden. (De DDR blokkeerde zijn burgers de toegang tot bepaalde delen van het Berlijnse S-Bahn-netwerk, wat een directe ontsnappingsroute naar West-Berlijn had kunnen zijn.)

Bovengronds vind je informatiedisplays binnen en buiten, waaronder historische films, originele documenten en talloze uitzendingen en interviews met details over de gebeurtenissen voorafgaand aan de bouw van de muur, de reacties en dramatische gebeurtenissen, waaronder talloze ontsnappingspogingen, rond de bouw in augustus . In 1963, wat de deling van de stad betekende voor haar inwoners (vooral die in de schaduw van de Muur, zoals hier aan de Bernauerstraat), en hoe de stad eruit zag in de dagen en maanden na de val van de Muur.

Het monument weerspiegelt ook de korte geschiedenis van zijn bestaan, inclusief de strijd om het bestaande deel van de grensstrook met de originele muurdetails te behouden, in het licht van vijandigheid van bewoners, inmenging van naburige parochies en een op winst gerichte wens om te ontwikkelen als zoveel mogelijk. zoveel mogelijk nieuw geopend land.

Vanaf een speciaal gebouwde uitkijktoren kun je neerkijken op het monument om een ​​beter beeld te krijgen van het hele grenscomplex, een kleine kapel te zien die na de 1986 uit de ruïnes is gebouwd de kerk werd op dezelfde plaats verwoest, omringd door de muur. voor bijna drie decennia en stel je het huidige landschap van het herdenkingspark in zijn voormalige gemilitariseerde staat voor.

Het interpretatieve park eindigt bij U8-Bernauer Str., maar je kunt ervoor kiezen om je wandeling uit te breiden naar Mauerpark, het ontmoetingspunt van de drie Berlijnse districten. Op zondag is er in deze drukke strip een populaire vlooienmarkt vol originele Berlijnse souvenirs; middag, gratis en vriendelijke karaoke steelt de show op het amfitheaterpodium.

Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauerstr. 119. Buitententoonstellingen zijn altijd beschikbaar, binnententoonstellingen van 9.30 uur tot 19.00 uur. (zomer), tot 18.00 uur (in de winter), maandag gesloten, toegang gratis. S-Nordbahnhof, U8-Bernauer St.

2. Bezoek andere delen van de muur

Andere plaatsen waar originele delen van de muur te zien zijn, zijn in Berlijn East Side Gallery (rijdende Spree tussen S-Ostbahnhof en S-Warschauer St.) of Topografie van terreur (tussen Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie). Rond de Potsdamer Platz en Leipziger Platz staan ​​nu veel wandelementen, meestal niet op hun oorspronkelijke locatie.

3. Bezoek het Duitse Historisch Museum

Voor een beter begrip van de parallelle veranderingen in West- en Oost-Duitsland na het einde van de Tweede Wereldoorlog, inclusief de gebeurtenissen die leidden tot de hereniging, bezoek het Duitse Historisch Museum continue blootstelling. Een hele verdieping is aan deze periode gewijd en de goed ontworpen tentoonstelling geeft bezoekers een duidelijk beeld van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de deling van Duitsland, evenals de betekenis van de bouw van de Berlijnse Muur en de Binnen-Duitse Muur. Economie van de DDR en betrekkingen tussen Oost- en West-Duitsland in het midden tot het einde van de 20e eeuw.

Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden 2. Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, entree € 8/4. S-Friedrichstr., S-Hackescher Markt, S-Alexanderplatz, bushalte Unter den Linden/Staatsoper.

4. Teken het pad van de muur

Waar was de muur? Welnu, in het centrum van Berlijn wordt het pad van het voormalige meest westelijke element van het verdedigingscomplex van de Berlijnse Muur vaak gemarkeerd door een geplaveide lijn, regelmatig uitgehouwen met koperen platen met de woorden “Berliner Mauer 1961-1989”. Je kunt deze lijn gemakkelijk nemen langs de Reichstag en rond de Brandenburger Tor, langs het Holocaust Memorial, tot Potsdamer Platz, dan langs de Topography of Terror en Checkpoint Charlie naar andere punten.

Het is vandaag misschien moeilijk te geloven, maar waar je ook staat op de Potsdamer Platznu de thuisbasis van het Sony Center en een groot aantal andere hoogbouw, het was ooit helemaal leeg, volledig genesteld in het Berlijnse Muurcomplex.

In andere delen van Berlijn werd de omtrek van de muur niet gemarkeerd door een geplaveide lijn. De grensmuur volgde de sectorgrenzen tussen West- en Oost-Berlijn (die meestal onder de stads- of Bezirk-grenzen liepen, die de stad zelfs vandaag in verschillende districten verdelen), dus een van de belangrijkste delen van de stad is te vinden aan de Bernauer Str. . ., de grens tussen de districten Mitte (Oost) en Wedding (West).

Je kunt het leren als je echt toegewijd bent deze kaart zorgvuldig om te begrijpen of ze zich op een bepaald moment in West- of Oost-Berlijn bevinden. Als je de grens hebt gevonden, maar niet zeker weet aan welke kant je je bevindt, is het een veilige gok dat de kant die het dichtst bij de Fernsehturm (TV-toren) op Alexanderplatz ligt, waarschijnlijk “Oost” is.

5. De kruising tussen Oost- en West-Berlijn bij station Friedrichstrae

Als je in de war raakt door het complexe ontwerp treinstation Friedrichstrae, is niet zonder reden. Het station, een van de vervoersknooppunten van de stad, werd opnieuw ontworpen om het passagiersverkeer voor oostwaartse en westwaartse reizigers gescheiden te houden nadat het een belangrijk kruispunt werd tussen Oost- en West-Berlijn na de bouw van de Berlijnse Muur. In felblauw zie je een gigantisch model van dit complexe systeem Tränenpalastof het Paleis der Tranen, direct naast het station, naast het Spreekanaal.

Het was hier dat veel West-Berlijners de DDR verlieten; de naam verwijst naar de tranen die vergoten werden toen families die getroffen waren door de Duitse divisie genoodzaakt waren afscheid te nemen. Het gebouw herbergt nu een uitstekende historische grensovergangstentoonstelling met ooggetuigenverslagen van degenen die Oost-Duitsland legaal en illegaal hebben verlaten, degenen die strikte controles bezochten en erdoor gingen, smokkelaars en degenen die controles uitvoerden.

Grenzerfahrungen – Tränenpalast bij Bahnhof Friedrichstr., Reichstagufer 17. Open op werkdagen van 9.00 tot 19.00 uur. (gesloten op maandag), 10.00 tot 18.00 uur in het weekend en op feestdagen is de toegang gratis.

6. Kijk weg van Checkpoint Charlie.

Checkpoint Charlie het blijft echter de meest beruchte van alle grensovergangen in Berlijn. De derde van de drie rond de stad, bijgenaamd door geallieerde soldaten naar de eerste letters van het fonetische alfabet van het leger (Alpha, Bravo, Charlie), Charlie was gereserveerd voor buitenlanders en militairen die in Oost-Berlijn aankwamen, en speelde dus een rol in bijna alle oost-west relaties. een spionageroman of film die zich afspeelt in deze periode.

Om een ​​nauwkeurig beeld van de oversteek te krijgen, moet je niet naar een replicahokje dwalen omringd door zandzakken en mannen in pakken; ga in plaats daarvan met je rug naar de voorstelling staan ​​en naar beneden kijken Friedrichstr. Dit hele kruispunt – alles tussen Zimmerstr. waar hoogbouw begint – vormde een historisch controlepunt; je zult merken dat het een veel groter gebied is dan het kleine hokje je zou doen geloven. Tegenwoordig is een groot deel van dit gebied omgeven door een hek, bedekt met een informatieve historische tentoonstelling, die hieronder de moeite van het lezen waard is.

Controlepost Charlie, hoek Zimmerstr. en Friedrichstr. Het hele uur beschikbaar, geen toegang. U6-Kochstr.

7. Bezoek een Oost-Duits appartement

Als je vanaf de Alexanderplatz metrolijn U5 naar het oosten neemt, kom je diep in het hart van DDR Berlijn: door de wijken Lichtenberg en Marzahn nemen gebouwen de karakteristieke hoogten en geprefabriceerde bouwstijlen aan die overal waren (en nog steeds zijn). DDR Je tour eindigt bij Hellersdorf, U-Cottbusser Platz, waar een van de Berlijnse huisvestingsbedrijven het origineel heeft bewaard – ooit zeer wenselijk –driekamer appartement met authentieke meubels.

Het appartement was typerend voor het gebied; meer dan de helft van de 42.000 flats die in Hellersdorf werden gebouwd, snel ontworpen om aan de behoeften van jonge gezinnen met jonge kinderen te voldoen, waren precies identiek aan het getoonde.

Museumswohnung in der Platte, Hellersdorferstr. 179. Open op zondag van 14:00 tot 16:00 uur. (andere tijden op afspraak), de toegang is gratis. U5-Cottbusser Platz.

8. Overweeg de routine

Via traditionele en multimedia-displays, inclusief originele media en recente interviews met voormalige burgers van de DDR, a museum Kulturbrauerei Prenzlauer Berg benadrukt de kloof tussen de socialistische utopie die door de DDR-regering wordt gepropageerd en de dagelijkse realiteit van het leven van mensen, met bijzondere aandacht voor de manier waarop de regering haar burgers controleerde. Er is een grote collectie originele DDR-producten te zien, waaronder natuurlijk een smetteloze Trabi-auto.

Alltag in de DDR – Museum in der Kulturbrauerei, Knaackstr. 97. Open van 10u tot 18u (donderdag tot 20.00 uur), maandag gesloten, gratis toegang. U2-Eberswalderstr.

9. Bestudeer de Stasi-bestanden

Om inzicht te krijgen in de mate waarin de DDR haar burgers uitbuitte om de controle te behouden en de manieren waarop zij verdachte dissidenten onderdrukte en in de gaten hield, kunt u de informatieve tentoonstelling waarderen over het staatsveiligheidsapparaat dat bekend staat als de Stasi in de buurt van Checkpoint Charlie. De informatie Centrum Het BStU-Bildungszentrum wordt beheerd door de staatsinstelling die het Stasi-bestandsarchief beheert; hier kunnen historici, onderzoekers en burgers toegang vragen tot informatie die zorgvuldig is verzameld en gedocumenteerd door het SED-apparaat.

staand Tentoonstelling – Bildungszentrum BStU, Zimmerstr. 90. Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, de toegang is gratis. U6-Kochstr.

10. Volg een rondleiding over de Berlijnse Muur

Huur Mauergids, een GPS-begeleide audiotour die gedetailleerde informatie geeft over de Berlijnse Muur en bijna alle sites die in dit artikel worden behandeld. € 10/dag (€ 8/4 uur), € 3 korting voor studenten. Ophalen/afzetten bij Bernauer St., Brandenburger Tor of Checkpoint Charlie.

Berliner Unterwelten eV biedt twee uur Onder de Berlijnse Muur (M) ondergrondse tour voor € 13/€ 10. Start bij S-Gesundbrunnen om 15.00 uur. op vrijdag en zondag en in de zomer vinden er elke weekdag rondleidingen om 15.00 uur plaats.

Fat Tire Bikes biedt vijf uur De Berlijnse Muur en de Koude Oorlog reis voor €24. Vertrek vanaf S-/U-Alexanderplatz om 10.30 uur op maandag, donderdag, zaterdag en zondag (zomer).

Berlin on Bike aanbiedingen Berlijnse muur of Sienna getuige excursies – voorheen € 19, op dinsdag, donderdag en zaterdag om 11 uur; de laatste €25, zaterdag om 10u Beide 3,5 uur durende tochten beginnen bij de Kulturbrauerei (U2-Eberswalder St.).