5 goedkope souvenirideeën om mee naar huis te nemen uit Amsterdam
Vergeet de klompachtige Hollandse pantoffels, roodlichtparafernalia en gewone brillen. Souvenirs in de Nederlandse hoofdstad hoeven niet sjofel of goedkoop te zijn – de sleutel is om de juiste winkel en een slim idee te vinden. Hier zijn vijf aanbevelingen voor een goede afhaalmaaltijd uit Amsterdam voor jou en je vrienden thuis.
1. Goedkoop en zoet: The Cookie Aisle
De Amsterdamse keten Albert Hein is een goudmijn van betaalbare en heerlijke maaltijden die gemakkelijk en redelijk zijn op de vlucht naar huis. Mijn favoriete plek om wat goede cadeaus op te halen is het koekjespad, vooral waar de stroopwafels en bitterkoekjes rondhangen. Van Belgische chocoladetruffels en Nutella tot eigenzinnige Nederlandse favorieten zoals drop (gezouten drop) en hagelslag (chocoladehagelslag), de opties moedigen creatieve geschenkmanden aan. En het beste deel? Al deze goederen kosten slechts een paar euro.
2. Kaas? Huur!
Na een paar proeven in het (gratis) Amsterdamse Kaasmuseum aan de Prinsengracht 112, is het moeilijk om een paar kleine stukjes Hollandse kaas in je koffer te stoppen. Combinaties van Garden Damage, Smoked Sticks en Pittige Gouda’s zijn bijna onverslaanbaar.
Mijn advies: niet doen! Nederlandse kaaswinkels sparen de portemonnee en vergeten de bijzondere plekjes in het centrum. Als je eigenwijs wilt zijn, steun dan in ieder geval de lokale boeren en koop bij de kaaskraampjes op openluchtmarkten zoals de Albert Cuypmarkt en de Dappermarkt. Nog beter, het is een korte fietstocht naar de omliggende lokale boerderijen, die winkels hebben met een nog grotere verscheidenheid aan kaas.
3. Tah tah, Tulip Mania
Je moet iets weten over bloemen, zelfs tulpen: ze zijn een seizoensaankoop! Op de bloemenmarkt worden weliswaar het hele jaar door bollen verkocht, maar dit betekent niet dat ze zullen groeien als ze worden geplant. De enige tijd om tulpen te planten is in de herfst, en dat is de beste tijd om ze te kopen. Als je ze terugbrengt over de vijver, zorg er dan voor dat ze een “speciale stempel” op hun verpakking hebben – de Amerikaanse douane is streng met tulpenbollen (en hollandaise).
Of ga naar het (gratis) Tulpenmuseum op Prinsengracht 116 voor tulpensnuisterijen die iets meer authenticiteit verdienen dan de souvenirstalletjes in de stad. Mijn favoriete vondst voor kinderen zijn de “tulp in blik” cadeaus bij Knuffels (Sint Antoniesbreestraat 51A).
4. Je vindt het altijd op de Waterloopleinmarkt
De beste markt om op schatten en willekeurige kansen te jagen is het Waterlooplein, dagelijks geopend (behalve op zondag) van 9.00 tot 16.00 uur. Deze verzameling kraampjes verkoopt nieuwe en gebruikte kleding, accessoires en willekeurige sieraden, ingedeeld als een gigantische garage sale en biedt geweldige aankopen.
Ansichtkaarten van tien cent, boeken van €1 en shirts van €5 zijn nog maar het begin. Het is de plek om te winkelen voor unieke, dozen met een paar edelstenen op een autokerkhof, vintage kleding en alles daartussenin. In één reis kan ik een fiets aankleden met een nieuwe bel, een paar veerschoenen kopen, een goede plaat vinden en mezelf trakteren op een spiegelframe – en minder dan 30 euro uitgeven.
5. Voel je je rusteloos? Zet een ‘deksel’ op ‘het’
Als de Wallen je naam (of portemonnee) roepen als het gaat om het geven van geschenken, dan zijn er twee plaatsen die ik kan aanbevelen. Amsterdam Condomerie is ’s werelds eerste condoomspeciaalzaak, gevestigd aan de Warmoesstraat 141, vlak bij de Dam. Ze hebben een eindeloze verscheidenheid aan condooms die in vorm variëren van de Eiffeltoren tot The Simpsons. Ze zijn NIET bedoeld om te worden gebruikt, maar zijn geweldige geschenken die moeilijk ergens anders in deze wereld te vinden zijn.
Een bijzondere vondst op de Wallen is het Prostituee Informatie Centrum aan de Enge Kerksteeg. 3, pal naast de Oude Kerk. Het kost een paar euro om mee te doen, maar het is de moeite waard om de geschiedenis van ’s werelds oudste beroep in Amsterdam eens nader te bekijken. Wat nog belangrijker is, het is de enige plek waar je ooit foto’s zult vinden van een kort moment op de Wallen in de jaren negentig, toen mannen ramen konden huren en hun diensten aan het publiek konden aanbieden. Het duurde maar een middag omdat er te veel media-aandacht was voor het gebied en de mannen de “vraag” naar hun diensten simpelweg niet konden bijhouden.