Ambachtelijk bier in Barcelona: brouwerijen, festivals, bars en waar te verblijven

De lente is begonnen en in de parken van Barcelona hangen poederachtige en roze bloesems aan de bomen. Hoewel het in mei, maart en april geen zwemweer zal zijn (in ieder geval voor lokale normen), zorgen voor een zonnigere lucht, warmere nachten, kortere mouwen en, belangrijker nog, bier. Ja, bier. Barcelona Beer Festival, nu voor het derde jaar, zal in 2014 over drie dagen plaatsvinden. 11-13 april

Ambachtelijke bierbeweging in Barcelona

Bier en ales zijn tegenwoordig een groot probleem in Barcelona en in heel Spanje. Microbrews zijn trendy, innovatief en gewild. De meeste mensen denken niet aan ‘bier’ als ze aan ‘Spanje’ denken, en de markt voor ambachtelijk bier is nog steeds klein in vergelijking met België, Duitsland of zoute steden als Portland of Denver in de VS. Hoe dan ook, brouwers in Catalonië zijn druk bezig met het maken van geweldige bieren, dus kijk uit naar Almogaver, Les Clandestines en Llupols i Llevats.

Bierfestival van Barcelona

Veel van deze heerlijke bieren zullen verkrijgbaar zijn op het Barcelona Beer Festival, dat plaatsvindt van 11-13 april. Het evenement biedt verschillende populaire Spaanse merken en verschillende internationale merken. Het festival werkt zoals de meeste foodie-festivals: je koopt een glas van een halve pint voor de proeverij, een stapel kaartjes en drinkt en drinkt zoveel bier als je aan fooien kunt opbrengen. Dezelfde tickets zijn geldig voor eten. Dit jaar vindt het festival plaats aan het einde van La Rambla, in het Maritiem Museum, een meer ideale locatie dan vorig jaar, namelijk in het congrescentrum van een winkelcentrum. Het is open voor het publiek en populair bij de lokale bevolking – verwacht een lange rij om ’s nachts binnen te komen!

Waar te verblijven

Hostel Benidorm (met tweepersoonskamers van € 83 tot € 104) ligt op loopafstand (of misschien struikelpunt) van de Brewski Bash, evenals verschillende geweldige uitgaans- en eetgelegenheden. Het is moeilijk om deze centrale locatie te verslaan. Elke kamer is ingericht in een luxe modernistische stijl en heeft een eigen badkamer, een flatscreen-tv en gratis WiFi. Sommige kamers hebben zelfs een balkon met uitzicht op de bruisende Las Ramblas.

Waar vind je lokale bieren

Als je het Barcelona Bierfestival niet kunt halen, maar toch wat lokaal geproduceerde bieren wilt proberen, ga dan naar Ale&Hop, een zelfverklaarde bar voor bierliefhebbers in de kap van La Ribera met 10 tapkranen en vegetarische opties. Cervecería Jazz’s Poble Sec is een andere optie met een solide lijst die goed past bij warme hamburgers. Of wat dacht je van een bierbibliotheek? Dat vind je bij La Cerveteca, dat een uitstekende selectie Catalaanse flessen heeft. Dit is een geweldige plek om te bladeren en te proeven om te zien wat voor jou werkt. Je zult ook ambachtelijk gebotteld bier vinden in de meeste wijnwinkels (hoe raar dat ook klinkt), sommige supermarkten en elk fatsoenlijk restaurant (oké, misschien niet… voor hen). Gefeliciteerd!