Amsterdam: 5 manieren om je bezoek gezonder te maken

Amsterdam wordt vaak omschreven als een zondig cliché van seks, drugs en rock and roll. Familieleden vragen me altijd: “Dus je woont in Amsterdam?” Als een pot (giechelen, giechelen)!?

Hardy, ha, ha. Hoewel de stad zeker een ‘feest’-sfeer heeft, zijn de dingen veranderd sinds de jaren 70 en 80. En de meeste locals leven een normaal leven dat gezond en echt nuchter is. Natuurlijk zijn er weekendavonden, maar het komt erop neer dat het leuk is om te feesten in Amsterdam zonder de ondeugden.

Het leven in Amsterdam is rijk, betaalbaar en vol goede voeding en natuurlijke beweging. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om te genieten van de meest kleurrijke attracties van Amsterdam terwijl je gezond blijft.

1. Drink koffie in “cafés”

Geloof me, je hoeft geen nerd te zijn om coffeeshops binnen te komen. Je hoeft binnen geen wiet te kopen en je hoeft het ook niet te roken. Ze worden coffeeshops genoemd omdat er binnen een echte koffiebar is met lattes, cappuccino’s, thee, enz. Het is niet ongewoon om stamgasten binnen te zien alleen voor de gezellige sfeer, een goed boek en een kopje Joe. (Ze zijn gewoon verborgen achter een rookwolk. Maar ze zijn er!)

2. Raamwinkel op de Wallen

In tegenstelling tot andere Europese rosse buurten werken hier geen vrouwen in de prostitutie op straat. Ze zullen je niet in hun seksbed slepen en je volgen. De Wallen is een attractie die de meeste toeristen verleidt om minstens één keer een wandeling te maken. Window shopping is de hoofdactiviteit, “kopen” is een ander verhaal.

3. Bestel een frisdrank

Alcoholvrije bieren in Amsterdam zijn onder andere Bavaria 0,0% en Amstel (“alkoholfrei”). Ze zullen zelden van de tap verkrijgbaar zijn, maar bijna elke bar en café heeft ze in een gekoelde fles. (De stad heeft nog geen alcoholvrije wijn gezien, maar frisdrank en bruisend water zijn overal verkrijgbaar in schattige flessen in Europese stijl.)

Gerelateerd: 5 betaalbare en leuke bars in Amsterdam

4. Get buzzed zonder cafeïne

Vraag de coffeeshop niet eens of ze cafeïnevrij serveren, want zelfs als ze dat doen, is het waarschijnlijk verlopen. Wel zullen verschillende Starbucks in de stad (op Leeds Square, Rembrandtplein, Centraal Station en nabij de Dam) en de lokale keten Coffee Company espresso en cafeïnevrije koffie aanbieden. Of probeer verse muntthee voor een verfrissend en oer Hollands alternatief.

5. Werk je in het zweet op de fiets

Gezond leven in Amsterdam is over het algemeen makkelijk en goedkoop. Een wekelijkse fietshuur kost gemiddeld € 5 per dag en de stad is zeer goed beloopbaar. De openluchtmarkten van de stad en Turkse voedingswinkels zijn gevuld met verse, biologische producten en roken is binnen sinds 2008 verboden.

Geniet van je tijd in Amsterdam. En nog een laatste tip: als je gaat deelnemen aan een van de andere “kleurrijke” activiteiten die de stad te bieden heeft, onthoud dan dat gematigdheid de sleutel is. Je blijft niet alleen gezonder, maar je verlaat de stad ook met herinneringen aan je tijd in Amsterdam.

Jouw tips om gezond te blijven

Welke suggesties heb je om gezond te blijven tijdens een bezoek aan (en genieten van) Amsterdam? Deel met ons in de comments hieronder.