Culturele landschappen op Mallorca: voorbij de stranden

Denk aan Mallorca en cultureel erfgoed is niet het eerste dat in je opkomt. Drie maanden geleden hebben we in een artikel op EuroCheapo onderzocht hoe Mallorca een gunstige bestemming is voor beroemdheden uit de Z-lijst om hun vermoeide carrière af te drogen. Dus wie op zoek is naar geweldige landschappen en culturele geschiedenis, is misschien geneigd om naar andere mediterrane eilanden te kijken.

UNESCO Wereld Erfgoed

Maar denk nog eens na. Mallorca, het vierde meest bevolkte eiland in de Middellandse Zee (na Sicilië, Sardinië en Cyprus), is een feest van een groots bergland en een buitengewone mix van culturele landschappen. Zozeer zelfs dat in 2011 UNESCO heeft de Serra de Tramuntana, de heuvels die parallel lopen aan de noordwestkust van het eiland, op de Werelderfgoedlijst geplaatst.


Alles waar een dichter van kan dromen

Het gebied dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, beschikt over oude Moorse tuinen, oude landbouwterrassen en waterbeheersystemen, evenals een spectaculair uitzicht op de bergen rond de hoogste top van Mallorca, Puig Major. Europese literatoren hebben lang geleden ontdekt dat de Serra de Tramuntana de troef van Mallorca is. Dit jaar is het 175 jaar sinds 1838. herfst tot 1839 lente, toen George Sand en Frédéric Chopin in de heuvels overwinterden. In zijn boek “Un hiver à Majorque” herinnert Sand ons eraan dat “alles waar een dichter of schilder van kan dromen, hier door de natuur is gecreëerd”.

De andere kant van Mallorca

Neem de kronkelende kustweg naar de wilde kaap van Formentor (in het noordoosten van het eiland) en je zult het zeker eens zijn met George Sand’s beoordeling van Mallorca. Ja, er is een verlossend Mallorca, een plaats apart van de smakeloze strandgemeenschappen, geliefd om zon en sangria. Er zijn kloosters op een heuveltop, mooie landhuizen en elke woensdagochtend geweldige lokale markten zoals Sineu.

Het eiland heeft ook een levendige wijnindustrie. Kom naar Binissalem om wijnen te proeven die gemaakt zijn van druivenrassen die waarschijnlijk geheel nieuw voor u zullen zijn: manto negro, callet of prensal blanc. En van daaruit ga je naar de heuvels.


Vertragen Oriënt

Plaatsen aan de hoofdwegen, zoals Sóller, trekken onvermijdelijk drukte. Onze favoriete gemeenschap in de heuvels van Mallorca is dus Orienta, in een afgelegen vallei aan de rand van de bergen. Er zijn appelboomgaarden en olijfgaarden, nette stenen muren en uitgebreide terrassen. Het dorp is gewijd aan het toerisme. De boeren zijn vertrokken, de priester ook, en de meeste huizen zijn nu vakantiehuizen. Maar het is een geweldige plek om te vertragen, te ontspannen, de frisse berglucht in te ademen en jezelf eraan te herinneren dat Mallorca, ondanks de saaie betonnen strandhotels, nog steeds een bezoek waard is.