Duitsland is een gevierd UNESCO-werelderfgoed
Duitsland heeft een duidelijk 2014 toeristische agenda. Dit is om aan de hele wereld te bewijzen dat het volledig voldoet aan de eisen van het UNESCO Werelderfgoedprogramma. Het Duitse Nationale Bureau voor Toerisme (GNTB) heeft zojuist een bijzonder informatieve website gelanceerd, gewijd aan de 38 UNESCO-inzendingen van het land. En het feit dat GNTB belang hecht aan dit initiatief toont aan dat de website in twaalf talen beschikbaar is.
Niet alle 38 lijsten zijn exclusief voor Duitsland – sommige worden gedeeld met andere Europese landen. Veel hebben betrekking op meerdere locaties in één regio van Duitsland of meer in het algemeen in het hele land.
Houd en houd
GNTB CEO Petra Hedorfer is druk bezig de wereld te vertellen over de “politieke verplichting van Duitsland om” Werelderfgoed op zijn grondgebied te beschermen en te behouden. “Daarom is het zo belangrijk om op een duurzame en verantwoorde manier voor deze werelderfgoedsites te zorgen”, zegt Frau Hedorfer.
Dus de GNTB-medewerkers willen de UNESCO-kaart spelen. En terecht, want Duitsland heeft veel UNESCO-werelderfgoederen. Ze omvatten historische stadscentra zoals Lübeck, Quedlinburg en Bamberg; de bakermat van het Duitse classicisme in Weimar; en veel architecturale sites zoals het Bauhaus-erfgoed (voornamelijk in Dessau, maar een beetje in Weimar), de Fagus-fabriek in Alfeld en de modernistische woonwijken van Berlijn.
Kastelen en paleizen, parken en tuinen
Er zijn kastelen en paleizen zoals Eisenach en Potsdam; kathedralen in overvloed, waaronder Keulen, Aken en Hildesheim; en een feest van prachtige tuinlandschappen, waaronder het Muskauer Park (een grensoverschrijdend landschapspark in de Lauzice-regio dat zich uitstrekt over de rivier de Neisse tot in buurland Polen).
De Duitse Werelderfgoedlocaties omvatten twee zeer karakteristieke natuurlijke landschappen: de uiterwaarden van de Waddenzee en verschillende gebieden met oude beukenbossen, voornamelijk in Oost-Duitsland. Het industriële erfgoed van het land staat ook zeer goed op de lijst van UNESCO, waarbij oude mijnen in het Harzgebergte en het Ruhrgebied worden genoemd. De ijzerfabriek van Völklingen in het Saarland staat ook op de lijst.
Download de app
Elk van de 38 werelderfgoederen van Duitsland is op zichzelf al een reis waard. En jij kan ontdek ze allemaal met één gratis app beschikbaar op de iTunes-website.
De huidige campagne van GNTB voor UNESCO Werelderfgoed op de voorgrond is werkelijk indrukwekkend. Maar misschien moeten we deze ontwikkeling in een context plaatsen. Duitsland is het enige land in Europa dat lijdt onder de vernedering dat de site van de UNESCO-lijst is verwijderd. Dresden verzekerde zich in 2004 van een plek op de felbegeerde lijst, maar is sindsdien geschrapt.
De zaak in Dresden
De inscriptie verwijst naar de culturele landschappen van de Elbe-vallei, die de belangrijkste elementen van de vroege industrialisatie van Saksen behouden. De autoriteiten van Dresden hebben UNESCO echter tot grote ergernis gebracht door een nieuwe brug over de Elbe te bouwen door het hart van het werelderfgoed. Dit was waarschijnlijk niet het soort actie dat Petra Hedorfer voor ogen heeft als ze het heeft over de “politieke plicht om te behouden en te beschermen”.
De onaangename brug ging vorig jaar open en bracht Dresden en zelfs heel Duitsland in verlegenheid. Maar verborgen in het debat over de rechten en onrecht van de brug zijn enkele intrigerende vragen over de aard van erfgoed en de verantwoordelijkheden van gemeenschappen die zich inlaten met de erfgoedagenda.
Keer terug naar 2014
Daarom verwelkomen we de missie van de GNTB in 2014 om een boost te geven aan de Duitse Werelderfgoedlocaties. Dit kan een vleugje berouw inhouden voor het behandelen van de kwestie Dresden, maar het stuurt ook zeer positieve berichten over de hernieuwde inzet van het land voor de erfgoedagenda.