Een bezoek aan de Slowaakse wijnstreek voor een betaalbare prijs

Van tijd tot tijd moet je rondrennen in een specifieke Europese wijngaard of een bredere wijnproducerende regio die legendarisch is geworden. Denk aan Pétrus (bij Bordeaux), Corton-Charlemagne (Bourgondië) of Ornellaia (Toscane). Verhuis naar Centraal-Europa en er zijn veel heldere sterren in de constellatie van geweldige wijnen. Niemand schijnt helderder dan Tokaj, de Engelse naam voor het wijnbouwgebied in en rond de lagere Karpaten.

Tokaj of Tokaj

Zeg Tokay en de meeste mensen denken meteen aan Hongarije. De Tokaj-regio, die enkele van de beroemdste en meest gewilde dessertwijnen ter wereld produceert, gaat echter over de grenzen heen, en het meest noordelijke deel van de aangewezen Tokaj-regio ligt eigenlijk in Slowakije.

Het is een deel van de wereld waar één letter een groot verschil maakt. Op kaarten staat het massief van beboste heuvels dat het Hongaarse deel van de regio Tokio domineert, bekend als het Zemplén-gebergte. Ga naar het noorden naar Slowakije en ze worden het Zemplin-gebergte. In Hongarije staat de wijn bekend als Tokaji. In Slowakije wordt de naam echter gegeven als Tokaj.

De wijnen aan de Slowaakse kant van de grens zijn net zo uitzonderlijk als die uit Hongarije. Ze zijn gebaseerd op dezelfde drie belangrijkste druivenrassen en de productie- en kwaliteitscontrolenormen voor Tokaj-wijnen in Slowakije zijn dezelfde als die van Tokaj in Hongarije.

Een voorproefje van de Slowaakse Tokaj

Vorige week hebben we de tijd genomen om de Slowaakse kant van de regio Tokyo te verkennen. Hier en daar stopten we in rustige dorpjes als Malá Trna, waar Hongaars nog steeds de meest gesproken taal is. Het is een mooie herinnering dat moderne Europese grenzen etnische groepen of taalgroepen niet verdelen. Daarna trokken we noordwaarts naar Vel’ká Trna, een overwegend Slowaaks sprekende gemeenschap, waar we Jaro Ostrozovic ontmoetten.

Jaro werd slechts een paar kilometer naar het zuiden geboren in de grensstad Slovenské Nové Mesto, maar is nu gevestigd in Vel’ka Trna, waar hij en zijn vrouw Jarka een van de beste Tokaj-wijnbedrijven in Slowakije runnen. Ostrozovic Estate produceert het volledige scala aan Tokaj-stijlen, van tongstrelende droge samorodné tot verschillende zoete aszú-achtige wijnen (plaatselijk bekend als Tokajský výber) tot bedwelmende zoete essences.

Ze produceren ook typische wijnen van elk van de drie belangrijkste druiven, die worden gecombineerd om Tokaj-wijnen te produceren, typisch voor de regio. Deze druiven zijn furmint, gele muscat en lipovina, de laatste waarvan Hongaarse Tokaji-liefhebbers bekend zullen zijn als hárslevelü.

Landhuis Ostrozovitsj

Bezoekers van de wijnmakerij Ostrozovic in Vel’ká Trna kunnen de kelders verkennen, de wijn proeven en overnachten. Kamerprijzen beginnen bij EUR 35 per persoon of EUR 25 per persoon in een gedeelde tweepersoonskamer. Er is ook de mogelijkheid om de lokale Zemplín-keuken te proeven.

Wat betreft de wijnen, u zult er dol op zijn. De rijke concentratie van natuurlijke druivensuikers en gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van botrytis geven Ostrozović een gunstige status bij de productie van klassieke zoete Tokaj-wijnen. En ze zullen de bank niet breken. Tokajský výber prijzen beginnen bij iets meer dan € 10. We zijn fans van de drogere samorodné-stijl, die vaak moeilijk te vinden is buiten de regio Tokio en een of twee andere markten (zoals Polen, waar het al lang favoriet is als aperitief). De Ostrozovic-versie is heerlijk en slechts € 6,80 per fles. Zoek gewoon naar het woord droog op de fles om er zeker van te zijn dat je droge wijn koopt. Dit is iets heel bijzonders, dat in veel opzichten doet denken aan palomino-sherry.

De regio Tokaj in Slowakije verdient het om veel bekender te zijn. Het wordt overschaduwd door zijn veel grotere Hongaarse tegenhanger in het zuiden en is een kleine speler in de bredere Slowaakse wijnindustrie. Als je een groot budget hebt, koop je voor zestig euro een hele fijne fles Ostrozovic esencia. Proef en ontdek waarom Tokio van oudsher de “wijn der koningen en de koning der wijnen” wordt genoemd. Maar zelfs een staaltje van de kleinere wijnen uit de regio is voldoende om u ervan te overtuigen dat Tokio iets speciaals is, vooral als het Tokaj uit Slowakije is.