Een reis naar het Dodeneiland in Venetië

Als je tussen de Rialto en de San Marco met toeristen tussen de Rialto en San Marco aan het worstelen bent, zul je het nauwelijks waarderen dat er een hoek van Venetië is waar het nog drukker is. Spring op de vaporetto en neem de korte rit naar de Cimitero en je zult zien dat Igor Stravinsky schouder aan schouder staat met Sergei Diaghilev. Waar anders in Venetië vind je Amerikaanse en Russische dichters (zoals Ezra Pound en Joseph Brodsky) die rustig omgaan met duizenden gewone Venetianen?

Isola di San Michele is het Venetiaanse eiland van de doden. Het is gelegen in de lagune tussen Fondamente Nuove en het glasfabriek-eiland Murano. Het uitzicht op de begraafplaats vanaf de Fondamente Nuove is inderdaad een van de beroemdste waterlandschappen van Venetië. De zware rode muren van Isola di San Michele contrasteren met de prachtige gebroken witte steen van de renaissancegevel van de kerk van San Michele en de aangrenzende Cappella Emiliana.

De eerste kerk van de Venetiaanse Renaissance

Graveyard Island is een bezoek waard, zelfs als het niet jouw ding is om dode dichters de naam te geven. U krijgt de gelegenheid om de allereerste renaissancekerk in Venetië te zien. Het is een heel mooi stuk architectuur opgedragen aan Aartsengel Michaël, die in de westerse kunst vaak wordt afgebeeld als een afweging tussen de goede en slechte werken van de overledene. Sint-Michiel en zijn weegschaal spelen een belangrijke rol in de katholieke iconografie van dood en hemel. Dus hij is een veilige keuze als bewaker van het eiland van de doden. St. De locatie voor Michael was een impliciete beslissing omdat het niet altijd het eiland van de doden was. Pas in het begin van de negentiende eeuw werd het eiland omgevormd tot een begraafplaats, als onderdeel van een schoonmaakprogramma om de belangrijkste eilanden van Venetië wat hygiënischer te maken.

Een bezoek aan het eiland

De meeste vaporetti passeren het eiland zonder te stoppen. Alleen die op routes 4.1 en 4.2 bedienen regelmatig de Cimitero, en het is zeker de moeite waard om te stoppen. Dit kleine eiland is een oase van stilte, op slechts een paar minuten van het drukke hart van Venetië. Lokale families bezoeken het eiland vaak op een zonnige lente- of zomerzondag, maar als je Isola di San Michele op zijn somberst wilt zien, bezoek dan de begraafplaats op Allerzielen (Giorno dei Morti), gevierd op de 2e. elk jaar in november. Welke dag je ook bezoekt, Isola di San Michele herinnert je er rustig aan dat de Venetianen het werk van dood en begraven tot een hoge kunst verfijnden.

Dit is de eerste van twee berichten over Venetië door Nicky en Susanne. Hun tweede post verkent andere eilanden in de Venetiaanse lagune.

Kijk voor meer tips over Venetië in de stadsgids van EuroCheap.