Een wereld apart: de Engelse begraafplaats van Rome

Engelands 19e-eeuwse liefdesaffaire met Italië liet een erfenis na op begraafplaatsen in het hele land. Niet alle Engelse bezoekers gingen naar huis om te sterven. Dus Florence, Livorno, Napels en Rome zijn de Italiaanse steden die kunnen bogen op Cimitero degli Inglesi.

Vakantie in het buitenland

Elk is een bezoek waard, maar verwacht geen kleine Engelse exclave te vinden. Want alle vier deze begraafplaatsen zijn erg kosmopolitisch van aard. De Engelsen, als de dominante bezoekersgroep in het post-Napoleontische Italië, hebben misschien bijgedragen aan de ontwikkeling van een onafhankelijke begrafenistraditie, maar percelen waren over het algemeen beschikbaar voor iedereen die van nature niet op een reguliere katholieke begraafplaats zou worden begraven.

De begraafplaats van Florence heeft grafsteeninscripties in een tiental talen, waaronder Russisch, Hebreeuws en Deens. Er is een groot gebied gewijd aan de doden van de orthodox-christelijke traditie, van wie velen geen connectie hadden met Engeland.

Cimitero degli Inglesi in Rome

Romeinse begraafplaatsen zijn even eclectisch, en hun aantrekkingskracht op niet-Engelsen komt duidelijk tot uiting in de verscheidenheid aan namen van begraafplaatsen. Hoewel veel mensen het een Engelse begraafplaats noemen, geven anderen de voorkeur aan de meer uitgebreide protestantse of niet-katholieke begraafplaatsen.

Dit is een van onze favoriete plekken in Rome, een ware oase van stilte in een verder drukke stad. De begraafplaats ligt aan de Via Caio Cestio 6, in de wijk Testaccio ten zuiden van het stadscentrum. Neem metrolijn B naar station Piramide, waar zeker de piramide staat, ook een kijkje waard. De begraafplaats gaat dagelijks om negen uur ’s ochtends open en is van maandag tot en met vrijdag tot laat in de middag open, maar is op zaterdag en zondag gesloten voor de lunch.

Dichters en politici

Neem de tijd om de Engelse begraafplaatsen te verkennen. Tot de levende beroemdheden behoren de dichters Keats en Shelley. Keats stierf aan tuberculose in Rome in 1821, toen hij nog maar 25 jaar oud was. Shelley kwam het volgende jaar ongelukkig ten einde toen ze voor de kust van Lerici zonk. Hij was pas 29 jaar oud.

Pelgrims die tegenwoordig hun weg naar deze rustige hoek van Rome vinden, worden vaak meer gemotiveerd door politiek dan door poëzie. Omdat dit de laatste rustplaats is van Antonio Gramsci, ooit de leider van de Partito Comunista d’Italia en een van de beroemdste politieke denkers van de vorige eeuw. Hij stierf in 1937. Rome op 46-jarige leeftijd toen hij werd gearresteerd door de fascistische regering.

Meer over de begraafplaats

Er is een klein opvangcentrum voor bezoekers van de begraafplaats, het is logisch om een ​​kleine donatie achter te laten. Verder zijn er weinig voorzieningen, maar er is een goede selectie bistro’s en cafés in de nabijgelegen straten. Het is een van de best gedocumenteerde begraafplaatsen ter wereld. Vrijwilligers maken drie of vier keer per jaar een uitstekende nieuwsbrief.

Er is zojuist een nieuw boek over begraafplaatsen verschenen. Het boek, geschreven door Nicholas Stanley-Price en getiteld Non-Catholic Cemeteries in Rome, beschrijft de geschiedenis van de begraafplaats. Het bevat verschillende kaarten en is een must-read voor bezoekers die meer willen weten over deze intrigerende Romeinse ruimte.