Een zeer betaalbare Europese kuurvakantie in Slowakije

Het moderne toerisme heeft van gezondheid een handelswaar gemaakt dat gekocht en verkocht kan worden. Wellnesspauzes zijn gericht op massages en andere behandelingen die het welzijn bevorderen. Maar Centraal-Europa heeft nog steeds een prachtig aanbod van historische badplaatsen die al lang dateren van vóór de moderne verwennerij, en velen van hen bieden ongelooflijk goede waarde.

Claim to fame: Karlovy Vary

De beroemde Tsjechische spa at Karlovy Vary (vaak Carlsbad of Karlsbad genoemd in oudere reisliteratuur) dateert uit de 14e eeuw en de helende eigenschappen van de thermale bronnen vormen sindsdien de basis van een gezond kuuroord. Peter de Grote kwam twee keer naar Karlovy Vary (in 1711 en 1712) en werd gevolgd door een gestage stroom Romanovs en andere goed verbonden Russen. De Russische groothertogin Elena Pavlovna bezocht minstens zeven keer.

Koninklijke steun

Verschillende kuuroorden beweren dat ze dateren van vóór Karlovy Vary. Een van de meest interessante is Bardejovské Kúpele die is gelegen in de heuvels van Noord-Slowakije. Al in de 13e eeuw prees de Hongaarse koninklijke familie hem uit alle macht. middenin Bardejovské Kúpele trok ook met een adellijke titel bezoekers, waaronder de tsaar van Rusland. Alexander I bezocht in 1821 en nam de tijd om plaatselijke artsen te raadplegen over zijn gezondheid. Het kuuroord in Bardejov stond in de 18e en 19e eeuw in de Europese topklasse voor kuuroorden en trok voortdurend klanten aan van de meest vooraanstaande Poolse en Hongaarse families.

Overnachting in Bardejovské Kúpel

Tegenwoordig is Bardejovské Kúpele een beetje onder de horizon verdwenen, hoewel de verdiensten ervan nog steeds zeer worden erkend door Slowaakse en Russische gasten die de tijd nemen voor behandeling in Bardejov. Het heeft alle bekendere kuuroorden (zoals Karlovy Vary) maar zonder de drukte. We hebben vorige maand een weekend doorgebracht in Bardejovské Kúpel en het was een geweldige korte vakantie.

Alle traditionele spa’s hebben een andere kwaliteit en Bardejovské Kúpele weerspiegelt dit perfect. Een klassieke badplaats biedt een toevluchtsoord weg van de realiteit en de stress van het dagelijks leven, en de locatie van Bardejovské Kúpele helpt je daarbij. Het is gelegen in een zijdal dat uitmondt in de rivier de Kamenec. De stad Bardejov, die kan bogen op een een fantastisch stadsplein, ligt op slechts tien minuten met de reguliere lokale bus van de spa. Maar de bus nemen van Bardejov naar Spa betekent bewegen tussen twee werelden. Men verkoopt moderne Slowakije en de druk van het leven voor een stillere, eenvoudigere wereld: een waar het tempo aanzienlijk lager ligt.

Behandeling en remedies

Er is geen verkeerslawaai, alleen kerkklokken en tjilpende vogels. Er zijn goed gemarkeerde wandelingen door de heuvels, het ritme van het spa-leven en verstilde gesprekken in lange gangen. Het is een oase van rust. Tien verschillende minerale bronnen zijn de belangrijkste troef van de spa, en naast hydrotherapie worden er vele andere behandelingen aangeboden, van turfpakkingen tot fototherapie. En dit alles kost een fractie van de prijzen die gelden in de nieuwe generatie luxe resorts in West-Europa die de spa-kaart spelen.

De scherpe prijs dekt het hele scala aan apparaten. Wij verbleven in Hotel Ozon, waar een glas wijn bij het diner nog geen euro kost. Je kunt uitgeven en een hele fles kopen voor vijf euro.

Een extra verrassing

Bardejovské Kúpele heeft één ding dat je in andere kuuroorden niet zult vinden. Het moet openluchtmuseum (plaatselijk bekend als Skanzen) met een zeer fraaie verzameling gebouwen uit de Karpaten. Deze omvatten kerken, bijgebouwen en huizen, die samen het scala aan lokale lokale architectuur laten zien. De gebouwen van de Skanzen zijn meestal gemaakt van hout, een materiaal dat zo gezond is, zo vol deugden dat het alleen maar bijdraagt ​​aan de feelgoodfactor die het leven in Bardejovské Kúpel omringt.