Eilandreizen in de zomer: 5 onvergetelijke reizen met Schotse veerboten

De Bijbel vertelt ons dat Schotland 163 eilanden heeft die meer dan 100 hectare groot zijn. In dit geval is de Bijbel een prachtig boek van Hamish Haswell-Smith Schotse eilanden. Van die 163 eilanden wordt ongeveer de helft bewoond door mensen (en meer dan de helft door schapen). Ongeveer vier dozijn Schotse eilanden worden bediend door regelmatige veerbootroutes. Het is dus geen verrassing dat veerboten big business zijn in Schotland – een belangrijk onderdeel van de nationale transportinfrastructuur.

Veerbootdetails

Voor een echte smaak van Schotland is het de moeite waard om een ​​boot of twee te nemen. Tijdens het hoogseizoen hebben veel routes langere dienstregelingen, evenals een of twee ongebruikelijke veerbootlijnen die alleen in het hoogseizoen varen. Hier is een overzicht van vijf geweldige Schotse veerboottochten deze zomer.

Op alle vijf hier genoemde routes worden fietsen gratis vervoerd. Fietsers dienen bij boeking altijd de behoefte aan fietsruimte te vermelden. Voetpassagiers kunnen van tevoren worden geboekt, maar zijn op veel van de onderstaande routes absoluut niet vereist. De enige opvallende uitzondering is route 5 (naar Jura), waar stoelen altijd vooraf moeten worden gereserveerd.

1. De Vikingreis: van Shetland naar Orkney

We waren gezegend met goed weer toen we vertrokken vanuit Lerwick Shetlandeilanden naar Orkney. Het is de perfecte reis voor een midzomeravond, wanneer u een prachtig uitzicht op Fair Isle kunt verwachten. Het is een route die het hele jaar door loopt, maar in het hoogseizoen stijgt de frequentie van twee naar drie keer per week. Deze zomer vertrekt Lerwick op maandag, woensdag en vrijdag om 17.30 uur.

Enkele reis: £17,10
Oversteektijd: 5 uur 30 minuten
Vervoerde auto’s: JA
Exploitant: NorthLink veerboten

2. Eilandhoppen: Kennacraig naar Oban

De busreis vanuit Kennacraig (een kleine haven richting het noordelijke uiteinde van Kintyre) duurt minder dan drie uur en is een zeer goede rit door een prachtig landschap van de Hooglanden. Maar er is nog een andere optie. In het hoogseizoen gaat er twee keer per week een veerboot van Kennakraig naar Oban. Het stopt bij de eilanden Islay en Colonsay en biedt onderweg een prachtig uitzicht op de Jura. De dienst loopt tot eind oktober.

Enkele reis: £15,45
Oversteektijd: 6 uur. 25 minuten
Vervoerde auto’s: JA
Exploitant: MacBrayne van Caledonië

3. Weg van Kintyre: Campbeltown naar Ardrossan

Net als in voorgaande jaren zal Caledonian MacBrayne tot 2014 af en toe van Campeltown (aan de zuidkant van Mount Kintyre) naar Ardrossan (op het vasteland, ten zuidwesten van Glasgow) vliegen. eind september. De zaterdagafvaart vanuit Campbeltown is zeker voor de vroege vogels (vertrekt om 7 uur), maar bij mooi weer is het een geweldige manier om de Clyde Firth te zien. Het grenst aan de zuidkust van Arran en stopt bij Brodick.

Enkele reis: £9,80
Oversteektijd: 3 uur 40 minuten
Vervoerde auto’s: JA
Exploitant: MacBrayne van Caledonië

4. Buiten-Hebriden: Oban naar Castlebay

Er zijn veel veerboten naar de Buiten-Hebriden, waarbij Caledonian MacBrayne een aantal diensten aanbiedt vanuit Oban en Ullapool (beide op het vasteland) en vanuit de haven van Uig Isle of Skye. Er staat echter één keer zwemmen op de huidige schema’s om op te letten deze zomer. De donderdagochtend zeilen van Oban naar Castlebay (Isle of Barros) neemt een ongebruikelijke route via de Isles of Coll en Tiree.

Enkele reis: £ 14,25
Oversteektijd: 6 uur. 45 minuten
Vervoerde auto’s: JA
Exploitant: MacBrayne van Caledonië

5. Terugweg naar Jura

Er was een tijd dat de enige route naar de Jura via het eiland Islay liep. Tegenwoordig is er echter een seizoensgebonden directe dienst naar Craighouse op Jura vanuit Tayvallich op het vasteland. Het is niet goedkoop, maar deze door de gemeenschap gerunde onderneming biedt snelle toegang van het vasteland van Schotland tot een van de meest afgelegen delen van de Binnen-Hebriden. De dienst rijdt twee keer per dag van maandag tot en met zaterdag, behalve op woensdag. Op zondag is er ook een run. De route loopt tot eind september.

Enkele reis: £20
Overstaptijd: 1 uur
Vervoerde auto’s: NEE
Exploitant: Passagiersveerboot Jura