Glasgow en verder: Art Nouveau in Europa

Het nieuws van vorige week verschrikkelijk vuur tot Glasgow School of Art ongetwijfeld grote droefheid veroorzaakt bij alle fans van art nouveau-architectuur en design. Rapporten in de afgelopen twee dagen suggereren dat hoewel een groot deel van het gebouw is gered, er vieringen zijn Mackintosh-bibliotheek grotendeels in vlammen opgegaan. Het wordt algemeen erkend als een van de mooiste stukken art nouveau-design ter wereld.

De Mackintosh-factor

Maar toegewijden van Charles Rennie Mackintosh zouden Glasgow nu niet van hun routes moeten schrappen. De Een huis voor een kunstliefhebber in het Bellahouston Park van de stad staat een mooi art nouveau-werk van Mackintosh, hoewel de bouw pas meer dan zestig jaar na de dood van de architect begon.

Ook een dagtrip waard vanuit Glasgow? Hill House in Helensburgh. Het is slechts 45 minuten van Glasgow met de trein (met twee keer per uur vertrek vanaf het lager gelegen station Glasgow Queen Street). Bij Hill House zie je een van de mooiste ontwerpen van Mackintosh. Het werd voltooid in 1904 en het belangrijkste kenmerk is dat Mackintosh ook het interieurontwerp verzorgde – sommige bezoekers vinden ze misschien te gestileerd, maar we houden ervan hoe gratie en soberheid met elkaar contrasteren.

Als je meer trek hebt in art nouveau-design nadat je vanuit Helensburgh bent teruggekeerd naar de stad, is de volgende voor de hand liggende stop Wilgentheesalons die tegenwoordig handelt vanuit twee adressen: Sauchiehall Street 217 en Buchanan Street 97. Er zijn ook geen originele Mackintosh-meubels, maar er is nog steeds veel designflair – en de klassieke Art Nouveau-stoelen met hoge rugleuning zijn comfortabeler dan ze eruitzien.

Art nouveau in heel Europa

Art nouveau-fans zullen geweldige voorbeelden van dit genre vinden in Europese steden. Er zijn van die grillige ingangen metrostations in Parijseen feest van gevels Brussel en de maar al te vaak over het hoofd geziene prachtige art nouveau-ingang naar het centraal station van Praag.

Uiteindelijk was de art nouveau echter een provinciale beweging die zich grotendeels niet in hoofdsteden maar in secundaire steden tot uitdrukking bracht. Dus kijk in Duitsland naar Darmstadt, niet naar Berlijn. In Frankrijk is Nancy dol op art nouveau design.

Andere steden waar art nouveau-architectuur een grote rol speelt BarcelonaSubotica (vermeld in c vorig bericht door EuroCheap), Liepaja in Letland, Zakopane in Polen en zelfs lesund in Noorwegen. Als dat laatste ongelooflijk klinkt, is er een eenvoudige verklaring. Het Noorse stadscentrum aan de kust werd in 1904 verwoest. tijdens een brand. Het werd onmiddellijk herbouwd en is tot op de dag van vandaag een voorbeeld van een samenhangend stedenbouwkundig ontwerp, vol art nouveau-accenten.

Glasgow rouwt misschien, maar Alesund herinnert ons eraan dat de vuurkaart op twee manieren wordt gespeeld. Als niet voor de verwoestende 1904′ brand, zou Alesund vandaag de dag niet aantrekkelijk zijn voor liefhebbers van art nouveau.