New York: 7 verborgen plekken die je geen cent kosten

Van het Vrijheidsbeeld tot Empire State BuildingNew York schreeuwt zijn grootsheid op een glinsterende, meer dan levensgrote manier.

Maar achter de felle lichten van Broadway en achter de prachtige gebouwen liggen de grootste schatten van de stad, wachtend om ontdekt en genoten te worden.

Hier zijn zeven verborgen plekken in New York waar je van kunt genieten zonder een cent uit te geven.

214 E 2nd Street
East Village

Het pretentieloze gebouw van Alphabet City dateert uit 1908. en is ongemarkeerd, behalve de woorden “Hennington Hall” die in de stenen gevel zijn geëtst. U komt binnen via de eenvoudige dubbele deuren en u vindt een charmante galerij en een prachtige beeldentuin. Trouw aan zijn naam, die verwijst naar een West-Afrikaanse plant waarvan wordt gezegd dat hij spirituele krachten heeft, toont Keneleba overwegend Afro-Amerikaanse kunst. Eigenaars Joe Overstreet en zijn vrouw Corinne Jennings hebben in de loop der jaren meer dan 30.000 werken verzameld en hun tentoonstellingen onderzoeken vaak de geschiedenis, opkomende kunstenaars en experimenteel werk.

2. Dagelijks nieuws bouwen

220 E 42nd Street
Midtown East

Zelfs in een stad vol verbluffende architectuur valt de gevel van 220 E 42 op, en het is geen geringe prestatie dat het prachtige Art Deco-snijwerk een meer dan levensgrote uitstraling heeft: de naam “NEWS” doemt op boven de drukte. stadsscène, kijk naar krantengigant Daily News, die hier vroeger was gevestigd. Maar de gevel is slechts het begin van de glorie van dit gebouw. Ga de draaideur binnen om verrast te worden, maar ga de lobby in om iedereen in de lobby te verslaan. Een massieve, gloeiende wereldbol zweeft in het midden, langzaam roterend onder een glanzend zwarte glazen koepel, met een ingelegd tegelkompas dat uitstraalt vanaf de basis, de bronzen lijnen die de afstand aangeven van New York naar verschillende internationale bestemmingen. (Bonus voor filmfans: in 1978 was Superman het hoofdkwartier van de Daily Planet).

425 Avenue of the Americas
West Village

Vanaf zijn ‘eiland’ is dit Victoriaans-gotische gebouw van rode baksteen een baken van de West Village, zijn bogen, torentjes en uitgebreide versieringen geven de buurt een soort sprookjesachtige kwaliteit. Het interieur van het gebouw is net zo fantastisch, met zijn wenteltrap en bakstenen gewelfde kelder, waarvan de planken nu de sprookjes zelf herbergen. De zonovergoten leeszaal voor volwassenen is een aangename plek om een ​​rustig uurtje door te brengen (of bij te praten via de gratis wifi), terwijl de idyllische de tuin.

Een voormalig gerechtsgebouw en vrouwengevangenis, zowel de bibliotheek als de tuin hebben ook veel historische aantrekkingskracht: het was hier dat de moordenaar van de beroemde architect Stanford White werd berecht, net als Mae West toen haar Broadway-stuk Sex werd grootgebracht op beschuldiging van obsceniteit .

Woosterstraat 141
Soho

Het maakt niet uit hoe je over moderne kunst denkt, 280.000 pond 22-inch dikke aarde in een kleine kamer is echt een uniek gezicht, vooral wanneer die kamer zich in een vastgoedruimte in New York bevindt. in 1977 geïnstalleerd door kunstenaar Walter De Maria, het is de enige van de drie Earth Room-exposities van de kunstenaar die nog bestaat. Curatoren onderhouden het door regelmatig water te geven en vuil te harken, dus het heeft een vredige geur van het bos (en soms paddenstoelen). Een paar straten verder vind je nog een unieke installatie van De Maria: Een gebroken kilometereen lege ruimte gemarkeerd door vijf rijen koperen staven die spelen met je gevoel voor perspectief.

5. Fluistergalerij

Grand Central Terminal
Midtown East

Grand Central Station, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, verbergt veel geheimen, maar een van de meest interessante bezienswaardigheden is verborgen in het volle zicht. Nadat u de majestueuze hoofdterminal hebt geopend, gaat u naar de oprit op het lagere niveau. Voor de boog Oesterbar is een akoestische anomalie waardoor je in de ene hoek kunt praten en een kerel in de andere hoek je luid en duidelijk kan horen.

6. Willekeurige huislobby

1745 Broadway
Midtown West

Een ander kantoorgebouw dat je normaal niet zou betreden, het hoofdkantoor van uitgeverijgigant Random House is een grote traktatie voor boekenliefhebbers. De ingang op de eerste verdieping is van vloer tot plafond bekleed met verlichte planken die de veelgeprezen geschiedenis van de uitgeverij bevatten – eerste edities van Random House-boeken van Ulysses tot Gone Girl.

7. Een deel van de Berlijnse muur

520 Madison Avenue
Midtown East

Nee, dat heb je niet verkeerd gelezen. Vijf stukken (ongeveer 20 voet lang). Berlijnse muur staande op een verder gewoon plein tussen enkele kantoorgebouwen in Midtown. De westelijke kant, met uitzicht op het plein, is bedekt met een heldere muurschildering, die in 1985 is geschilderd. geschilderd door de Duitse kunstenaars Thierry Noir en Kiddy.