Nippen in heel Europa: een geografie van regionale dranken

Wanneer we door Europa reizen, vragen we ons vaak af hoe lokale alcoholische dranken de wereldwijde stroom van globalisering tegengaan. Ze prevaleren, soms in tegenstelling, als sterk regionale producten – soms zelfs beperkt tot één stad. Of je nu kiest voor Ginja in Lissabon, Unicum in Hongarije of Tentura in Patras, het glas in je hand is meer dan alleen een drankje. Het is een distillatie van de lokale cultuur en tradities.

De naar komijn gearomatiseerde likeur Allasch is te zoet naar onze smaak, maar door de jaren heen is het een kenmerkend drankje van Leipzig geworden, ook al vindt het zijn oorsprong in Letland. Winkels in Leipzig zijn gevuld met Allasch, maar we vragen ons af of het tegenwoordig vooral toeristen zijn.

Baltische favorieten in Letland, Estland en Finland

De Letten hebben misschien hun smaak voor Allasch verloren, maar de zwarte balsem van Riga gaat nog steeds sterk. Het wordt al meer dan 250 jaar in Riga geproduceerd. De kenmerkende keramische vlaggen zijn een icoon van Letland, maar je zult Black Balm ook tegenkomen in maritieme gemeenschappen in de Baltische regio.

Vana Tallinn kan het erfgoed van Black Balsam niet claimen omdat het een kind is van de jaren vijftig, toen de Esten zich realiseerden dat goedkope Caribische rum kon worden verbeterd door een cocktail van kruiden toe te voegen. Het komt in verschillende stijlen, sommige op het randje van het rare. Vana Tallinn chocoladecrème is het overwegen waard.

Als je vanuit Tallinn naar het noorden gaat over de Finse Golf, kun je Minttu bereiken, dat zo muntachtig is als de naam doet vermoeden. Wij denken dat gemengd met warme chocolademelk, zoals de Finnen vaak doen in de winter, het net iets lekkerder is. Een andere Finse favoriet is Lakka, gemaakt van wolken. Neem puur, over ijs of gemengd met koffie.

Verdere smaken

Hier zijn enkele andere lokale drankjes om uw smaakpapillen te prikkelen tijdens uw reis door Europa:

1. Patksaran – Spanje

Deze drank, gemaakt van slakkenbessen, is afkomstig uit Navarra in het noorden van Spanje, maar is ook een favoriet in de Baskische regio net ten noorden.

2. Cantues – Spanje

Een fles vol tijmsmaak is moeilijk te vinden als je eenmaal in de Spaanse regio Alicante bent aangekomen.

3. Noyau de Poissy – Frankrijk

Deze regionale drank, gemaakt van abrikozen, is een specialiteit van Poissy, een gemeenschap aan de oevers van de rivier de Seine, net stroomafwaarts van Parijs.

4. Becherovka – Tsjechische Republiek

Deze spirit wordt geleverd in opvallende groene flessen die overal in Karlovy Vary, Tsjechië te vinden zijn. De stad heeft zelfs een museum gewijd aan de geschiedenis van zijn kenmerkende drankje.

5. Danziger Goldwasser – Polen

Nauw verbonden met de Poolse stad Gdańsk, vermoeden we dat Duitse bezoekers van de stad tegenwoordig vooral aan een fles verspillen. Het is een kruidenlikeur die drijft in flinterdunne vlokken van echt goud. Fans van dit vreemde drankje debatteren over hoeveel goud de smaak beïnvloedt.