Ontdek Kreta: verken het grootste eiland van Griekenland te voet

Er zijn kleine eilanden die de kenmerken van het eilandleven vastleggen en grotere eilanden die minder voor de hand liggende eilandkenmerken hebben. Kreta behoort zeker tot de laatste categorie. Het is het grootste van de Griekse eilanden en inderdaad een van de grootste eilanden in de hele Middellandse Zee. Alleen Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica zijn groter. Van Kaap Sideras in het noordoosten van Kreta tot het oude klooster van Panagia Chrisoskalitissa in het zuidwesten van Kreta is het ongeveer 400 kilometer over de weg.

Van oost naar west over Kreta

Maar afstanden zeggen weinig over de rijtijd op Kreta. Het is echt een van Europa’s grootste festivals van reizen, kronkelwegen en bergpassen. Onderweg zijn er prachtige uitzichten. Het gebied is zo intimiderend dat het moeilijk zou zijn om het in een dag te bedekken. En echt, alleen de domste reizigers zouden zelfs overwegen om hun reis te haasten. Een rondreis door Kreta verdient zeker een week.

Gouden stap

Als alternatief kunt u het voorbeeld van Christopher Somerville volgen en via Kreta gaan. Chris verliet de oostkust van Griekenland met Pasen en reisde 50 dagen naar Panagia Chrisoskalitissa, waar hij net op tijd voor Pinksteren aankwam. Zijn ervaringen zijn opgetekend in het uitstekende boek The Golden Step: A Walk Through the Heart of Greece (voor het eerst gepubliceerd door Haus in hardcover in 2007 en nu verkrijgbaar in paperback). De titel van het boek verwijst naar het klooster aan het westelijke uiteinde van het pad: Panagia Chrisoskalitissa, in het Engels het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Gouden Trap.

‘Gezegend is de man die loopt’, was de zin die Christopher Somerville in gedachten had toen hij de oostkust vroeg op Paasmaandagochtend verliet. Misschien voelde hij zich niet zo gezegend toen hij de volgende weken door woeste bergkloven en dorre plateaus trok. Maar alleen langzame reizigers komen het Kretenzische platteland tegen dat Christopher tijdens zijn wandeling ontdekt.

Neem de tijd op het parcours

Kreta – voor zijn grootte – is perfect om tijd door te brengen in Somerville-stijl. Als je in de verleiding komt, doe dan wat Christopher Somerville deed en laat alle afleidende technologie thuis. Geen gps, geen smartphone. Pak wat kaarten en vergeet de Golden Step niet. Het is een juweeltje in zakformaat. En leef niet alleen in het moment van aankomst. Langzame reizigers nemen het leven stap voor stap en genieten van elk moment van de reis. En bij elke stap van het pelgrimspad over Kreta is er een glimp van goud.