Polen naar Slowakije: steek de Tatra over

Omdat veel reizigers nu bezig zijn met het plannen van zomerreizen, is het de moeite waard om te onthouden dat het openbaar vervoer in heel Europa een steeds veranderend wezen is. Routes komen, routes gaan en vaak worden nieuwe dienstregelingen geïntroduceerd om veranderende vraagpatronen te weerspiegelen (of te negeren).

Schema’s veranderen

Om de veranderende schema’s bij te houden, is de beste uitgebreide informatiebron de maandelijkse Europese treindienstregeling (ERT). Het is niet alleen voor treinen, want de dicht opeengepakte pagina’s van ERT bieden ook een schat aan dienstregelingen voor veerboten en belangrijke busroutes door heel Europa.

We hebben een paar weken geleden de aansluitende bus uitgecheckt tijdens een reis door de Tatra Zakopane (aan de Poolse kant van de Hoge Tatra) met Poprad (in Slowakije). Dit is weergegeven in tabel 1183 van de ERT. Deze grensoverschrijdende busdienst, die minder dan twee uur duurt, is lange tijd zo’n waardevolle schakel geweest die een groot gat in het Europese spoorwegnet heeft opgevuld.

De grens tussen Polen en Slowakije oversteken

Dus als we door de pagina’s van May’s ERT bladeren, zien we tot onze ontsteltenis dat de rechtstreekse bus van Zakopane naar de Slowaakse Tatra-resorts en Poprad zojuist is onderbroken. Beheerde de dienst Poolse busmaatschappij Stramadie zijn rechtstreekse internationale busdiensten heeft stopgezet na een geschil met de Slowaakse autoriteiten voor het verlenen van vergunningen voor bussen over het recht van de onderneming om alleen binnenlandse passagiers te vervoeren op reizen binnen Slowakije.

We hopen van harte dat deze belangrijke busroute eerder vroeger dan later wordt hersteld, maar in de tussentijd is het nog steeds mogelijk om aan beide zijden van de grens met lokale bussen te reizen die hen verbinden aan de Pools-Slowaakse grens.

Met de bus door de Hoge Tatra

Tijdens de lente- en zomermaanden rijdt Trans-Bus Bukowina regelmatig van Zakopane naar de afgelegen schoonheidsplek van de Hoge Tatra van Morskie Oko. Onderweg stoppen deze diensten bij de Lysa Polana-grens, maar komen niet echt Slowakije binnen. Lokale bussen rijden van Lysa Polana naar Poprad. Je hoeft alleen maar over de grensbrug te lopen, tien meter lopen om de twee buslijnen met elkaar te verbinden.

Het is een reis die niet gehaast hoeft te worden. Het beslaat een glorieus bergland. Onze beste tip bij het stoppen is: Slowaaks dorp Zdiar. Het is een lang en somber dorp gelegen langs de kant van de Biela-vallei. Het wordt omzeild door de hoofdweg en kan gemakkelijk worden gemist. Maar we hebben vorige maand tijd met Zdiar doorgebracht en het is een absoluut juweeltje. Met het land dat ten noorden van het dorp oprijst naar de hellingen van de berg Magurka en een prachtig uitzicht op de Tatra-toppen in het zuiden, is de locatie van Zdiar moeilijk te verslaan.

Goral stijl

Het dorp noemt zichzelf het culturele centrum van Goral. De Gorals zijn inheemse bergvolkeren, herders van nature, die delen van de Karpaten bewonen. Sommige pensions en kleine hotels in Zdiar spelen de Goral-kaart en bieden eten en entertainment met een duidelijk Goral-karakter. Het is een mooi stukje cultureel theater. Maar uiteindelijk is Zdiar gewoon een goede plek om te zijn – een plek om een ​​dag of twee te stoppen, de heldere berglucht in te ademen en te ontspannen.