Portret van een Deens eiland: Ærø

Er zijn een tiental goede redenen om het Deense eiland Ærø te bezoeken, niet in de laatste plaats omdat het een geweldige plek is om te trouwen. Meer hierover in een toekomstig artikel op Eurocheap.

Aankomst in Ærø met de veerboot

Elk eiland heeft zijn eigen speciale aantrekkingskracht, en voor ons vinkt Ærø alle juiste vakjes aan. Het is ver genoeg van het vasteland en andere eilanden om je echt geïsoleerd te voelen. Met drie veerbootroutes die het hele jaar door Ærø verbinden met de rest van Denemarken, is het eiland echter gemakkelijk bereikbaar. De reistijd op elk van deze drie veerverbindingen is bijna hetzelfde: ongeveer 70-75 minuten. Lang genoeg om een ​​gevoel van afstand over te brengen, maar niet te lang.

Eiland genoegens

Het gaat dus om eilanden. Het is allemaal een kwestie van psychologie. Toen God Ærø ontwierp, had hij duidelijk in gedachten dat de eilandbewoners voor altijd herinnerd moesten worden aan hun offshore-status. De wegen kronkelen en draaien, lopen op en neer, maar het duurt niet lang voordat je de volgende top beklimt voor een prachtig uitzicht op de Oostzee. Door het heuvelachtige karakter van Ærø biedt hoger gelegen grond vaak direct uitzicht op zee in alle richtingen.

De heuvels zijn echter niet zo steil dat ze fervente fietsers hinderen. Het eiland is klein genoeg om in een dag van het ene uiteinde naar het andere (en terug) te rijden. Een dicht netwerk van fijne lanen is aangepast voor wandelaars. Bezoekers kunnen van het ene dorp naar het andere reizen met het comfort van een lokale bus. Busdiensten in Ærø zijn volledig gratis (ja, waar was de laatste keer dat je dat zag?).

Een eiland met ideeën

Kleine eilandgemeenschappen rond de Europese kust zijn vaak geweldige broedplaatsen voor innovatie geweest. En Ærø zelfs meer dan de meeste. Dit is een eiland waar de drukte een hele goede drukte is. Een indrukwekkende maritieme geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Ærø naar buiten gericht is. Het houdt contact met bredere trends. Sala is een leider in alternatieve energie en wil nu bezuinigen op de slow food-beweging.

Na avontuur en ontspanning op het eiland eisen bezoekers een bord Ærø. De lokale kampioen van echt lokaal eten in Ærø is Louise Badino (die veel meer Ærø-bloed heeft dan haar Italiaanse achternaam doet vermoeden). Louise omschrijft zichzelf als een ‘learning by doing’-ondernemer. Ze heeft al een niche op de huwelijksmarkt van Ærø, maar opende onlangs de eerste serieuze lokale productwinkel van het eiland. Louise’s, een pruimenplek op het centrale plein van de hoofdstad van het eiland, Ærøskøbing, is de voor de hand liggende eerste stop voor bezoekers die een hapje willen eten in Ærø. “Koop lokaal”, zegt Louise terwijl ze bezoekers naar schappen leidt die beladen zijn met lokaal gebrouwen bieren (gemaakt bij Rise Brewery op het eiland), verleidelijke Ærø-mosterd en honing, biologische kruiden en lokaal lamsvlees.

“Kunnen we echt zeggen dat we een gemeenschap zijn als de meeste mensen winkelen bij de plaatselijke supermarkt”, vraagt ​​Louise. Dit is een punt waar we allemaal rekening mee kunnen houden tijdens het reizen. Winkelcentra zijn zielloze, onpersoonlijke plekken. Als we onze stadspleinen nieuw leven willen inblazen, moeten ze bruisen van bedrijvigheid, energie en enthousiasme.

Het verschil is waar te verblijven

Afgelopen week hebben we veel energie en enthousiasme ervaren in Ærø. Het waren de stemmen en gezichten van mannen als Erik Kroman, die het prachtige Scheepvaartmuseum in Marstal runt. We zagen dit bij Maria en Stein Larsen, die in 2006 “aangekomen van over de zee” (Maria’s mooie manier om hun verhuizing van stedelijk Denemarken naar het eiland Ærø te beschrijven), wijden we ons aan het nieuw leven inblazen van een herberg genaamd Vindeballe Kro op een geweldige locatie. precies in het midden van het eiland. Terwijl Steen liet zien welke geweldige dingen er mogelijk zijn met lokaal Ærø-rundvlees, vertelde Maria hoe het stel hun nieuwe leven op het eiland had vormgegeven.

We hebben geleerd hoe de unieke magie van Ærø buitenaardse wezens kan vangen. Toen Susanna Greve in 1974 naar het eiland verhuisde, had ze zich nauwelijks kunnen voorstellen dat ze 40 jaar later nog steeds op Ærø zou zijn. Susanne runt nu een zeer comfortabel klein hotel (Pension Vestergade 44 genaamd) in Ærøskøbing.

Eilanduitdagingen

Mensen als Susanna Greve, Louise Badino en Erik Kromann zijn het leven en de ziel van Ærø. En het eiland vertrouwt op tientallen meer zoals zij. Ærø is uitzonderlijk en zeker een bezoek waard. En toch is Ærø in zekere zin niet uitzonderlijk. Omdat het verhaal van Ærø wordt herhaald in tientallen eilandgemeenschappen in heel Europa. Het is een uitdaging om loyaliteit aan de gemeenschap te hebben, het gevoel te hebben geworteld te zijn in een plaats en lokaal te kunnen gedijen in een mondiale economie. Ærø lijkt bijzonder goede oplossingen te hebben gevonden voor deze drie-eenheid van uitdagingen.