Rol ermee, mensen: Venetië gaat je koffer niet verbieden

Je hebt misschien het laatste hoofdbrekende nieuws gehoord dat vorige week de toeristische scene van Venetië op zijn kop zette. Volgens berichten die vrijdag online kwamen, zou de stad (naar verluidt) boetes uitdelen aan toeristen die met koffers met harde plastic wielen over straat durfden te rollen.

Volgens nieuwsberichten was deze nieuwe wet bedoeld om geluidsoverlast en schade aan de historische kasseien van de stad te voorkomen. Overtreders van rollen krijgen een boete van 500 euro!

Waarom oh waarom zouden ze dat doen? Is de stad niet afhankelijk van toeristen, watertaxi’s en vaporetto’s die vanaf het treinstation binnenkomen? Wat moet je doen – een koffer over lange afstanden dragen? Het is een oorlog tegen toeristen!

Maar voordat u online gaat en uw grote vakantieplannen in Venetië annuleert, iedereen, haal diep adem. Dit gebeurt niet. Er is nooit een wet aangenomen. Ook lijkt het verhaal te hangen aan een detail dat verloren is gegaan in de vertaling of gewoon over het hoofd is gezien. En toen sloeg ieders verbeelding een beetje op de loop.

Maar laten we terugspoelen…

Wat werd er aangeboden?

We hoorden voor het eerst over dit ongelooflijke verhaal hier in Venetië eind vorige week, 20 november, toen lokale kranten koppen publiceerden waarin stond dat Venetië een oorlog was begonnen tegen rollende koffers of trolleys. De meeste kranten, zelfs als ze vermeldden dat het slechts een voorstel was en geen wet, publiceerden de datum waarop de wet zou worden uitgevoerd, inclusief informatie over hoeveel mensen zouden worden beboet.

Het is niet verwonderlijk dat het nieuws op internet kwam en al snel raakten reizigers naar Venetië met meer dan een rugzak in paniek en schreven ze naar mensen zoals ik (ik woon hier en heb een reisblog) en vroegen hen om het nieuws te bevestigen.

Ik dacht dat het een grap was en lachte helemaal, terwijl ik me afvroeg waarom mensen zo bezorgd zijn: het is Italië, zelfs als we een gekke wet aannemen, handhaven we die nooit, dus waarom de paniek?

Maar meteen pikten internationale kranten het verhaal op. Op vrijdag 21 november verschenen de verhalen op de BBC en Yahoo! Reizen (onder de kop “Geen grap: Venetië verbiedt alle reiskoffers voor toeristen”). CNN meldde onder de kop “Venetië om koffers op wielen te verbieden”:

Laatste gedachten

Dus als je een erg achterdochtig persoon bent zoals ik, kun je net zo goed deze twee verklaringen lezen dat iemand in de commissie misschien een bedrijf moet hebben dat een soort rubberen wiel wil verkopen? (Sorry, het is de Italiaan in mij!)

Ik kan alleen maar zeggen, verander je plannen om naar Venetië te komen niet vanwege je koffer. Niemand krijgt of zal ooit een boete krijgen voor het rijden.

Als we de internationale pers nu maar zover zouden kunnen krijgen dat ze opletten en het verhaal corrigeren. Maar die koppen zouden natuurlijk minder aanlokkelijk zijn.