Servië leren kennen: een treinreis buiten Boedapest

Het enthousiasme van veel reizigers die Europa per trein verkennen, lijkt aan te slaan als ze Boedapest bereiken. De Hongaarse hoofdstad is zeer gemakkelijk te bereiken vanuit het westen en noorden, dus je kunt Boedapest bereiken zonder gedetailleerde planning.

Comfortabele EuroCity-treinen rijden regelmatig vanuit Praag en Berlijn; gestroomlijnde, snelle RailJet-diensten vanuit München en Wenen; Voor degenen met het uithoudingsvermogen voor zeer lange dagtochten, kan Boedapest zelfs worden bereikt met de rechtstreekse trein van zo ver weg als Zürich (11h 15m) of Hamburg (14h 20m).

Zuid richting Servië

Ze verhuist vanuit Boedapest naar het zuiden, dus ze heeft een meer volgehouden schema nodig. Er rijden gevaarlijk weinig treinen over de Hongaars-Servische grens. Er zijn slechts twee directe vluchten per dag tussen Boedapest en Belgrado, één overdag en één ’s nachts.

Als je op deze manier gaat reizen, neem dan de dagtrein, want dat is de reis meer dan waard. Leon Trotski beschreef perfect de aantrekkelijkheid van de route toen in 1912 terwijl hij naar het zuiden reisde om verslag uit te brengen over de Balkanoorlogen, noteerde hij in zijn dagboek dat “hoewel de spoorlijn van Boedapest naar Belgrado cultureel grotendeels naar het zuiden loopt. men gaat naar het oosten’.

Het landschap is nergens te bekennen, maar het heeft een rustige schoonheid. Ten zuiden van Boedapest tot aan de grens liggen prairieachtige graslanden, vruchtbare landbouwgronden, bossen en af ​​en toe een zoutvlakte. Dit zijn de landschappen van de poëzie van Sándor Petöfi. Een uur of twee van Boedapest stopt de trein in Kiskölrös, waar Petöfi werd geboren.

Servië binnenkomen

De eerste gemeenschap in Servië is Subotica, een plaats met een paar verrassingen. Het is beroemd meertalig en multicultureel, een kenmerk van de semi-vrijstaande noordelijke provincie Vojvodina in Servië, die zes officiële talen heeft. Subotica is een stop waard vanwege de buitengewone viering van art nouveau-architectuur. Let op het overdreven uitgebreide stadhuis en de meer ingetogen synagoge met zijn indrukwekkende koepel met drie niveaus en groen geglazuurde tegels. Beyond Subotica is een aangename route naar het zuiden door Novi Sad naar Belgrado.

Grensoverschrijdend

Als je van Boedapest naar Belgrado reist, houd er dan rekening mee dat je een van de twee keer per dag langeafstandstreinen moet gebruiken om de grens over te steken, hoewel de driedaagse tak vanuit Hongarije ook handig is. Szeged stad naar Subotica.

De dagelijkse trein van Boedapest naar Belgrado heet Avala. De reis duurt ongeveer acht uur per enkele reis. Belgrado hoeft niet het einde van uw reis te zijn. Er zijn goede verbindingen met Podgorica in Montenegro en Skopje in Macedonië. Een rechtstreekse trein van Belgrado naar Thessaloniki in Griekenland werd deze maand ook hersteld, maar werd bijna onmiddellijk weer stilgelegd vanwege overstromingen. Maar de regionale spoorwegautoriteiten werken blijkbaar dag en nacht om beschadigde delen van het spoor te herstellen, en treinen die naar het zuiden rijden van Belgrado naar Macedonië en Griekenland zouden begin volgende maand weer normaal moeten zijn.

Lees meer over treintijden in de nieuwste uitgave van de European Rail Timetable.