Spanje: Hoe (bijna) gratis plezier te hebben in Cadaques

Salvador Dalí, de uiterst beroemde surrealistische schilder die de laatste jaren van zijn leven in Kadakés doorbracht, zei ooit: “Ik ben hier neergestreken vanwege de lichte bries, het stille landschap en de afwezigheid van wilde zwijnen. Werkelijk? Nee, daar heeft hij niets van gezegd. Maar hij bouwde een mooi strandhuis en werkplaats aan de oevers van dit magische dorp, op slechts een korte busrit van Barcelona.

En nu is het jouw beurt. Ook jij kunt een dag excentriek en vrij zijn in dit meest oostelijke punt van Spanje, zonder dat je surrealistisch contant geld nodig hebt.

Bezoek Casa Salvador Dalí

Laten we meteen ter zake komen. De trekpleister van Cadaqués is de culinaire man zelf. Na vele zomers hier in zijn jeugd te hebben doorgebracht, heeft de besnorde ambachtsman een aantal oude vissershutten omgebouwd tot zijn permanente verblijfplaats en atelier aan zee. Bezoek zowel het interieur van het huis als het hele pand in het pittoreske Portligate, inclusief het fallusvormige zwembad van Dali. boek hier je deelname of kom (heel) vroeg op de reisdag langs bij het loket.

Spel 101 voor een paar euro

Als je eenmaal rond het Dali-huis hebt gelopen, haal je de kaart tevoorschijn (of zet je je mobiele data uit) en verdwaal je tussen de met wolken geschilderde huizen en stille straten van dit charmante dorpje. Gratis hoogtepunten zijn de 16e eeuw Kerk van Santa Maria met een prachtig barok altaarstuk, rondzwervende katten uit een nabijgelegen schuilplaats die buiten de kerk chillen, en een waterkant vol restaurants, cafés en symbolen. Casino de la Amistat.

Drink daarna een kopje koffie in de beroemde Bar Meliton (Paseo General Escofet, 30), waar Dalí dagelijks omging met vaste klanten en waar Marcel Duchamp erom bekend stond te schaken. Het kost je maar een paar euro, want deze ouderwetse plek staat nog steeds bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding langs de waterkant.

Natuurpark Cap de Creus: een gratis oase aan zee

Dus, wat zeg je ervan? Voel je je wat avontuurlijker? Omgeven door een zeer maanlandschap, Natuurpark Cadaqués Cap de Creus biedt enkele van de meest spectaculaire wandelmogelijkheden aan deze kant van het schiereiland. Hoewel het soms winderig is, bieden de rotsachtige paden van het park uitzicht op de Middellandse Zee en de naburige Kadakis, waardoor u zich de meester van het universum zult voelen.

Zorg ervoor dat u ook onvergetelijke hapjes (en meer panoramische wonderen) probeert op het terras van restaurant Cap de Creus, dat pretentieloze lokale gerechten en drankjes serveert tegen redelijke en betaalbare prijzen.

“Zwijnen” rennen

Terwijl een wandeling in Cap de Creus Park onder de volle maan na een avondje cocktails in Cadaqués misschien een geweldig idee lijkt, kan een nauwe ontmoeting met het ontvangstcomité voor wilde zwijnen de uitstraling van uw avond een beetje veranderen. Hoewel relatief ongevaarlijk zolang je niet met hun jongen knoeit, zullen de grote zoogdieren je onverschrokken zwervers bang maken en je in verlegenheid brengen bij buitenlandse gasten. Breng een zaklamp mee, want het natuurpark kan soms heel natuurlijk zijn.

Hoe daar te komen

Cadaqués kan worden bereikt met de bus of trein/bus vanuit Barcelona (ongeveer 100 mijl), met kaartjes vanaf ongeveer €24. Je kunt er ook gemakkelijk komen vanuit Figueres of Girona. Je kunt je route plannen op Bezoek de website van Cadaqués.