Streetfood in Istanbul: 8 snacks om te proberen voor 4 euro of minder

Waar vind je het lekkerste en goedkoopste streetfood van Europa? Welkom bij Istanbul.

Vers van een reis naar Turkije, heb ik dagenlang door deze indrukwekkende stad gedwaald en alle heerlijke gerechten geprobeerd. Gelukkig voor mij is Turks straatvoedsel geweldig, veilig om te eten en heel gemakkelijk voor de portemonnee. Van vers gebakken brood tot mosselen met een citroentopje, bij Cheapo vindt u een breed scala aan gerechten voor elke smaakpapillen.

Hier zijn enkele van de beste straatvoedsel in Istanbul.

Kumpir

Kumpir is een Turkse interpretatie van gebakken aardappelen. De verscheidenheid aan toppings die je op kumpir kunt doen is bijna eindeloos, van gewone kaas tot maïs, mayonaise, augurken, erwten, wortelen en meer. Ortaköy-markt op een zondag om een ​​van deze heerlijke Turkse gerechten te proberen, waar je veel kumpir-kraampjes vindt.

Prijs: 3-4 €

Vers geperst sap

Misschien is het omdat ik me echt verveel, maar mijn favoriete straatvoedsel in Istanbul is sap. Slenter door de winderige straten van Istanbul en je zult ongetwijfeld een paar kleine winkeltjes vinden met een handbediende sapcentrifuge en een grote stapel fruit. Je kunt granaatappel-, sinaasappel-, appel-, wortel-, grapefruitsap en vaak andere fruit- en groentesappen krijgen, of zelfs een melange.

Prijs: € 0,50 – € 1,50

Mossel dolma

Een landelijke favoriet, Turkse Midye dolma is mosselen gevuld met rijst en besprenkeld met citroensap. Je kunt maar beter beslissen wanneer je het probeert, dat wil zeggen, ga niet naar de kraam met mosselen die de hele dag in de hete zon hebben gestaan!

Prijs: 2 voor € 0,35

Balik ekmek

Wandel mee Galata-brug in de buurt van Karaköy en Eminönü, en je ruikt deze gefrituurde snack overal. Balik ekmek vertaalt naar “visbrood” en is precies dat, een stuk vis in een broodje. De verkopers grillen de vis op een grote grill en leggen hem in luchtig Turks brood met een beetje salade. Persoonlijk was ik geen grote fan. De vis was diepgevroren en geïmporteerd, en de angst om visgraten door te slikken weerhield me er echt van om van de sandwich te genieten. Toch zweren Turken erbij als het perfecte diner of tussendoortje.

Prijs: €1,75 – €2,75

Kokoreç

Kokorec zijn schapendarmen die met kruiden zijn gekruid, aan een spies zijn gestoken en in een brood zijn gestopt. Mijn Turkse vrienden vertellen me dat het een legendarische vette snack na het drinken is, vergelijkbaar met Poutine in Quebec.

Prijs: 2-3 euro

dame

Misir is gegrilde of gekookte maïskolven. Je vindt ze massaal verkocht op karren in de straten rond de bruggen, maar alleen in de zomer.

Prijs: € 0,50 – € 0,75

Kastanje

In plaats van misir in koudere vlinders, biedt Istanbul Kestane: geroosterde kastanjes die de straten verwarmen met hun nootachtige aroma. Ze zijn vrijwel hetzelfde als geroosterde kastanjes in elk ander land…heerlijk en geruststellend.

Prijs: 100g voor € 0,69

Simit

Last but not least, simits zijn het Turkse equivalent van bagels: dicht, rond brood gedoopt in melasse en vervolgens sesamzaadjes. Vaak serveren verkopers ze tegen een extra vergoeding met Nutella of kaas. Ik kan instaan ​​voor het perfecte ontbijt voor onderweg.

Prijs: € 0,35-€ 1 afhankelijk van je bestelling

Nog een laatste ding om te leren: Afiyet Olsun! Het betekent bon appetit in het Turks.