Turkse hamams: wat te verwachten en hoe te besparen?

Tijdens een recente vakantie in Turkije heb ik me overgegeven aan de ultieme verwennerij: een bezoek aan een hamam. Ik hoorde mijn Turkse vrienden praten over hun regelmatige bezoeken aan de spa of sauna. Ze zagen er altijd zo ontspannen uit na een reis naar de hamam en na hun reizen Kalkoen Ik had een opfrisbeurt nodig voor een paar dagen!

Dus ging ik naar de plaatselijke hamam, klaar voor een goede stoom en scrub. Ik wist niet dat ik de meest aangename en ontspannende uren van mijn leven had beleefd.

Meer weten over wat je te wachten staat in een Turkse hamam? Het is zeker niet voor iedereen, dus hier is een korte introductie:

Een beetje geschiedenis

Hammamkunst is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Deze baden floreerden in het hele Ottomaanse rijk, met grootse, uitgebreide bouwwerken die werden gebouwd in de toenmalige hoofdstad Constantinopel, dat nu Istanbul is. Zwemmen kan in het overdekte zwembad. De hamam heeft prachtige geborduurde muren en marmer. Historisch gezien waren deze baden het sociale epicentrum van de Turkse cultuur. Tegenwoordig zijn ze gewoon een geweldige plek om een ​​goede scrub te krijgen.

Een Turkse hamam heeft traditioneel drie kamers: een warme ruimte waar het stoom- of saunagedeelte plaatsvindt, een warme ruimte waar wassen en zeepmassage wordt gedaan, en een koele ruimte waar je ontspant en koffie of thee drinkt. Van de warmste kamer naar de koelste kamer gaan, het lichaam voorbereiden op exfoliatie en massage en het vervolgens laten rusten.

Soorten hamams

Er zijn veel opties bij het kiezen van een hamam. Hier zijn enkele klassieke uitsplitsingen:

Traditioneel en zelfbediening

Een traditionele hamam staat garant voor een complete beleving. U kunt met lege handen aankomen, want handdoeken en zeep worden verstrekt. Voor deze service zal iemand u masseren met zeep en u wassen. Een traditionele reis naar de hamam kost tussen de € 14 en € 46.

Het is begrijpelijk dat een zelfbedieningshammam de goedkopere route is. U dient uw eigen spullen mee te nemen en af ​​te wassen. Dit is waarschijnlijk niet de beste optie voor je eerste bezoek aan een hamam, omdat je geen idee hebt wat je moet doen. Maar als u geld probeert te besparen, is het het overwegen waard. Selfservice kost tussen de € 5 en € 14.

Lokaal versus toerist

Dit is naar mijn mening een zeer belangrijk onderscheid. De meeste wijken in Turkije hebben hun eigen hamam, waar de lokale bevolking zich wekelijks of maandelijks gaat reinigen. Dienovereenkomstig kunnen de prijzen vrij goedkoop zijn, variërend van ongeveer € 5 tot € 19. De kans is groot dat niemand Engels zal spreken in deze hamams, dus je kunt een taalbarrière tegenkomen, tenzij je vooruit plant.

In grote steden als Istanbul en Izmur vind je veel Turkse hamams die speciaal voor toeristen zijn gemaakt. Dit betekent dat de begeleiders Engels spreken en je graag helpen met je ervaring. Ze kunnen arrangementen aanbieden, waaronder oliemassages en manicures/pedicures. Deze toeristische plekken zijn duurder en kunnen variëren van ongeveer € 32 tot € 55.

Ervaring overzicht

Nu je de basis kent, is het tijd om erin te duiken. Bij aankomst in de hamam wordt u gevraagd om u om te kleden en een Turkse handdoek om te doen. Je krijgt pantoffels en dan ben je klaar om te gaan.

Zoals ik al heb uitgelegd, is een Turkse hamam vaak verdeeld in drie kamers: warm, warm en koel. Je begint met een warme kamer. Voor mij betekende dit 15 minuten in een bijna onvoorstelbaar hete sauna zitten. Het was moeilijk te accepteren, maar ik wist dat het zijn vruchten zou afwerpen. Toen de tijd om was, nam ik een duik in het mineraalwaterzwembad voordat ik voor nog een slopende 15 minuten terug naar de sauna werd geleid.

Je komt dan in een “koele” kamer. Dit is slijtage om te zwemmen. Dit betekent meestal dat je op een grote marmeren plaat ligt terwijl een begeleider je huid exfolieert en vervolgens masseert met bubbels. Dan word je gewassen met water en voel je je nooit schoner.

Na het douchen krijgt u schone handdoeken om u af te drogen en gaat u naar de “koele” kamer. Hier kunt u ontspannen en nadenken over een heerlijk aangename ervaring. Meestal gaat het om Turkse koffie of thee, ontspanning en misschien een lichte slaap.

Als je klaar bent om te gaan, kun je je omkleden en op weg gaan!

Bruikbare tips

Als dit de eerste keer is dat u een hamam bezoekt, vertel dit dan aan uw begeleider. We hopen dat ze je helpen om kennis te maken met de ervaring. Mis de sauna niet. Het kan moeilijk zijn om met de hitte om te gaan, maar je zult er op de lange termijn geen spijt van krijgen. Ga je op strandvakantie? Bezoek vooraf de hamam, want al het schrobben kan de bruine kleur verminderen. Praat over wat je wel en niet wilt vanuit je ervaring. Als je een lokale hamam bezoekt, kan het handig zijn om wat basis Turks te leren. Als je geld wilt besparen, ga dan niet naar een hamam in Istanbul. Hamams in de hoofdstad zijn duurder en drukker. Je zult het beter doen in een kleinere stad of dorp.