Vraag en antwoord met Henri le Goubin van Hotel St-Andre-des-Arts

Hotel Saint-Andre-des-Arts is een charmant historisch hotel aan de pittoreske geplaveide straatjes van Saint Germain des Pres. In een stad als Parijs is het ongebruikelijk dat een van deze woorden samenvalt met betaalbaarheid. En toch, jaar na jaar, staat Hotel Saint-Andre-des-Arts bovenaan EuroCheapo’s lijst van favoriete en meest betaalbare plekken om te verblijven in Parijs. (Lees hier onze recensie van het pand.) Ik ging zitten met een van de eigenaren van het hotel, Henri le Goubin, om de primeur te krijgen.

Terwijl ik door de antieke houten deuren van het hotel liep, op een paar minuten lopen van de Pont Neuf en het Odeon, trof ik een man in de lobby aan die uit een zonnig raam keek en met zijn tenen tikte op betoverende jazzmuziek. “Bonjour, jeune fille!” hij zong voor mij in harmonie met het lied. Het was Henri le Goubin, een van de oprichters van het hotel. Hij dempte de muziek om het verhaal van zijn bijzondere hotel te vertellen.

V: Wanneer is dit hotel opgericht?

in 1978 Samen met mijn broer heb ik Hotel Saint-Andre-des-Arts opgericht. Sindsdien zit het in de familie! Ik heb onlangs het hotel overgedragen aan mijn zoon, die nu ongeveer twee jaar de gastheer is.

Q: Het gebouw is zeker ouder. Waar werd het vroeger voor gebruikt?

Dit gebouw werd gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. Het heeft nog steeds zijn historische charme – kijk naar deze stenen muren! Het huisvestte waarschijnlijk het leger, net als veel andere gebouwen in deze straat.

Sindsdien hebben hier veel interessante mensen gewoond. In de jaren zestig bleven enkele van Amerika’s grote jazzmuzikanten binnen deze muren. Hoor je deze jazzmuziek? Dit is Zoot Sims, een muzikant die hier in de jaren zestig woonde.

Q: Wauw, het lijkt erop dat er hier nog veel getalenteerde mensen zijn! Heeft u sinds de oprichting van het hotel interessante gasten gehad?

Oh, ja, bien sûr. Ik zal geen namen noemen, maar we ontvingen een Nobelprijswinnaar voor literatuur, een Amerikaanse actrice met meerdere Oscars en een Olympisch kampioen. Vroeger was het het historische New York Live Theatre Hotel!

Vraag: Uw locatie in de chique wijk Saint German des Pres moet iets te maken hebben met het gezelschap van al deze getalenteerde figuren. Wat vind je van de buurt en hoe is die in de loop van de tijd veranderd?

Saint Germain des Pres is een plek die intellectuelen en kunstenaars aantrekt. Natuurlijk is het in de loop der jaren veranderd; Ik merkte dat er steeds minder boekwinkels op straat zijn. Het doet me in veel opzichten denken aan Chelsea in New York. Deze twee plekken worden steeds kosmopolitischer, maar verliezen nooit hun charme. Als het gaat om bedrijfsontwikkeling in deze buurt, kunnen ze veranderen, maar wij nooit!

Q: Hoe kunt u het hotel zo betaalbaar houden als Saint Germain des Pres chiquer wordt?

Wij zijn een familiebedrijf met klanten die jaar na jaar terugkomen. Veel hotels zijn afhankelijk van seizoenstoerisme, maar we hebben het hele jaar door gasten. Veel van onze klanten zijn kunstenaars, schrijvers of zelfs studenten. Ze waarderen onze prijzen, dus ze blijven terugkomen. Vorige week nog hadden we een grote groep terugkerende studenten van Amerikaanse universiteiten.

Q: Heeft u met al deze internationale gasten speciale plekken in Parijs die u aanraadt om te bezoeken?

Als gasten vragen waar ze willen eten, zeggen we dat ze zelf moeten gaan waar we eten. Alle kleine plaatsen in de buurt zijn geweldig. Er staat een geweldig boeket om de hoek… Sterker nog, ik ga er morgen heen.

Bedankt voor uw gesprek met EuroCheapo, meneer le Goubin! Wij wensen u, uw zoon en uw charmante hotel veel succes.

Lees hier onze volledige recensie van het hotel, en voor meer informatie over onafhankelijke en betaalbare hotels in Parijs, bekijk al onze aanbevolen keuzes in onze Parijse hotelgids.