Wandeltocht langs de grens en voormalig Oost-Berlijn

Er zijn veel hoeken van Oost-Berlijn die aanzienlijke veranderingen hebben ondergaan sinds het DDR-tijdperk. In deze zelfgeleide wandeling van 4 km Friedrichshainje kunt een voorproefje krijgen van enkele van de ruigere en ruigere randen van het gebied, met stedelijke hoogtepunten zowel overdag als ’s nachts.

In het weekend zullen deze attracties drukker zijn, maar met een goede reden: goed geprijsde brunches, vlooienmarkten die alleen in het weekend zijn en het nachtleven op vrijdag en zaterdag maken dit een aantrekkelijke bestemming voor zowel Berlijners als bezoekers.

Start bij het treinstation Ostbahnhof

Begin je reis in Berlijn Treinstation Ostbahnhof. Tijdens zijn bestaan ​​heeft dit treinstation meer naamsveranderingen ondergaan dan enig ander in de stad, dat dienst deed als (Oost-)Berlijns Centraal Station en van 1987 tot 1998. stond bekend als “Hauptbahnhof” toen het werd omgedoopt tot “Ostbahnhof”. Hoewel de stationsingang een ingrijpende renovatie en modernisering heeft ondergaan, waarbij het meeste bewijs uit eerdere perioden is uitgewist onder de winkelcentrumachtige gevel die typerend is voor veel Duitse treinstations, maakt de brede, stenige stationshal met zijn vele platforms en rails indruk met zijn massieve stalen en glasconstructie. en angstaanjagend stil.

Zoals bij elk groot treinstation in de stad, is het gemakkelijk om een ​​snelle hap of drankje te pakken in een van de vele kleine eetgelegenheden of in de kelder van een van de twee grote winkelcentra. Het is ook een van de weinige plaatsen in de stad waar supermarkten op zondag open zijn, voor het geval je vergeten bent om van tevoren een voorraad in te slaan.

Schommel bij het Postbahnhof

Ten oosten van het station ligt het Postbahnhof am Ostbahnhof. Zoals de naam al doet vermoeden, werd het tot de jaren negentig gebruikt als postsorteer- en opslagfaciliteit, toen de post per vrachtwagen en vliegtuig werd vervoerd in plaats van per trein.

Sindsdien is het een locatie geworden voor concerten, evenementen en tijdelijke tentoonstellingen en een thuis FritzClubeen nachtclub die populair is bij studenten en jongere nachtclubgangers.

Maak een wandeling door de East Side Gallery

Richting de rivier zie je je eerste glimp East Side Gallery, een van de langste delen van de Berlijnse Muur. Deze band dankt zijn bestaan ​​en populariteit aan 1989-1990. het post-Wall-kunstproject dat kunstenaars van over de hele wereld samenbracht om het te decoreren met muurschilderingen die het meest raken aan de historische en sociale aspecten van de val van de muur. Na jaren van verval en verduisterende graffiti zijn in 2009 veel delen gerestaureerd. werden opnieuw geverfd.

Dit grensgebied is in die 25 jaar enorm ontwikkeld. Ooit verborgen voor de industriële nieuwsgierige blikken van officiële staatsbezoekers die over de weg tussen Schönefeld Airport en het Ostbahnhof reizen, is dit stuk van de muur nu omzoomd met parken, strandbars en hotels.

Het rivierfront en de East Side-galerij worden bedreigd door ontwikkeling. in 2013 David Hasselhoff haalde internationale krantenkoppen door op te treden met Berlijnse demonstranten die probeerden de verwijdering van delen van de East Side Gallery te voorkomen in naam van lang goedgekeurde openbare en particuliere ontwikkelingsprojecten. Als je naar het oosten gaat, vergeet dan niet naar de ontwikkeling aan de overkant van de straat te kijken – alles is hier gebouwd sinds de val van de muur, vooral de evenementenhal Berlin Stadium, O2 wereld.

Betreed (maar steek niet over) Oberbaumbrücke

Op weg naar Mühlenstr. aan het einde bereik je een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Berlijn, Oberbaumbrücke. Deze dubbeldeksbrug met twee bakstenen torens is een blikvanger voor iedereen Spree-boottocht. Bezoekers herinneren zich hem misschien van zijn optreden in Run Lola Run of The Bourne Supremacy. Tijdens de Duitse partitie werd de U1-metrodienst naar het oosten stopgezet en diende de brug als voetgangersgrens van West (Kreuzberg) naar Oost (Friedrichshain) Berlijn.

Wandel langs de Warschauer Str.

Sla linksaf en volg de Warschauer Str. richting de U- en S-Bahn-stations. Direct onder het U-Bahn-station (en bereikbaar vanaf de achterkant of Warschauer Platz, zijkant) is dansclub Matrix. De Matrix, een van de grootste van Berlijn, beslaat meer dan tien “ondergrondse” gewelven en is zeven avonden per week vanaf 22:00 uur toegankelijk voor bezoekers vanaf 18 jaar.

Voor het U-Bahn-station is het grijze gebouw dat je ziet het zogenaamde Industriepalast. Gebouwd aan het begin van de 20e eeuw, opereerde een van de meest bekende fabrikanten van koel- en koelcompressoren in de DDR in het gebouw. Sinds de renovaties in het begin van de jaren negentig herbergt het door beroemdheden beschermde gebouw nu een hotel, Bed and breakfastkleine winkels en eetgelegenheden en Monster Ronsoneen van de beste karaokebars in Berlijn.

Steek de brug over het treinspoor over (stap niet op de punkers en hun honden!), stop voor een geweldige foto Televisietoren Alexander Squareeen ander icoon van Oost-Berlijn.

Koffie- of bierpauze RAW-tempel

Sla bij de volgende kruising rechtsaf de Revaler st. Je komt bij een twijfelachtig uitziende ingang aan de rechterkant RAW-temp. RAW is een acroniem voor Reichsbahnausbesserungswerkstatt (hou je niet van Duits?). Het is een heel lang woord voor een treinreparatiefaciliteit, die hier tot 1995 werd gebruikt, wat zowel de locatie als de grootte van de RAW-tempel verklaart.

Het begon (en gaat verder) als een non-profitorganisatie die vrije ruimte voor culturele activiteiten promootte, en is nu de thuisbasis van een aantal populaire clubs en bars, een kunstgalerie, een openluchtbioscoop, een circusschool en een weekend vlooienmarkt. Deze uitgestrekte creatieve ruimte verdient zeker een wandeling of misschien een koffie/bierpauze! Kom op een ander moment van de dag terug en ervaar een heel andere sfeer.

Sla linksaf naar de Simon-Dach-Strasse

Ga verder naar het oosten op Revaler St., sla linksaf de Simon-Dach-Str in. Aan dit einde van de straat krijg je een idee van hoe deze woonwijk voelde voor de ontwikkeling achter de muur. Beginnend bij de kruising met de Kopernikusstrasse, ontdekt u een van de populairste straten van Berlijn, aan beide zijden omzoomd met restaurants en bars met duizenden zitplaatsen buiten.

Als je op zoek bent naar iets rustigers, ga dan iets verder naar het oosten (letterlijk en figuurlijk) Datscha (een van onze aanbevolen brunchplekken) Kopernikusstr. en Gabriel-Max-Str.

Breng tijd door op Boxhagener Square

Ga naar het noorden op de Gabriel-Max-Str. of ten oosten van Simon-Dach-Str. langs de Grünberger Str. u bereikt binnenkort de Boxhagener Platz. Een populaire ontmoetingsplek in de buurt, het komt tot leven in het weekend met de zaterdagse openluchtvoedselmarkt of de bruisende drukte. Zondag vlooienmarkt. Het plein was het middelpunt van een recente Duitse filmset in Oost-Berlijn in 1968.

Ga naar het noorden naar de Frankfurter Allee

Ga vanaf hier naar het noorden over de Mainzer Str. totdat u Frankfurter Alee bereikt. Mainzerstr. was een van de beroemdste muurkraakpanden van Berlijn. Huizen 2 t/m 11, 22 en 24 werden zeven maanden bewoond, en in 1990 ze werden op brute wijze vernietigd in november. Gentrificatie blijft een groot probleem in het gebied. Tegenwoordig zijn de meeste huizen in deze straat, net als die in de omliggende straten, gerenoveerd, waardoor er geen spoor van deze alternatieve geschiedenis is achtergebleven.

Sla linksaf naar de Frankfurter Allee. In de jaren 50 werd deze brede boulevard omgedoopt tot “Stalinallee”. Ga richting het op de Gendarmenmarkt geïnspireerde teken van de tweelingtorens Frankfurt Tor en het begin van de socialistische klassieke ontwikkeling die de DDR bouwde tussen hier en Alexanderplatz langs Karl Marx Avenue. De straat, met op de achtergrond monumentale architectuur, werd regelmatig gebruikt voor optochten op 1 mei (Labour) Day van de DDR. Het behield zijn populariteit als winkelstraat, zij het met minder aanzien dan in de DDR.

Kies dan jouw avontuur!

Vanaf hier heb je een keuze! Jij kan:

• terug naar Simon-Dach-Str. of RAW-tempel voor een welverdiende verfrissing.

• ga uit naar een techno-avond in de buurt Berghaineen van de legendarische clubs van Berlijn, in de voormalige krachtcentrale terug naar het Ostbahnhof (Am Wriezener Bahnhof).

• Neem metro U5 naar het Alexanderplein en vervolg uw stadstour vanaf daar.

Of neem tram M10 noordwaarts richting Nordbahnhof:

• na uitstappen na vier haltes (Paul-Heyse-Str.) voor sightseeing Volkspark Friedrichshain.

• na uitstappen na 10 haltes (Husemannstr.) om rond te kijken Kollwitzplatz In de wijk Prenzlauer Berg.

• na uitstappen na 12 haltes (Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark) om het Mauerpark te verkennen, bezoek Vlooienmarkt Mauerparkof geniet ervan openlucht karaoke.

• na uitstappen na 14 haltes (U8-Bernauer Str.) voor bezichtiging Monument Berlijnse Muur, langs Bernauer st. naar Nordbahnhof.