Wanneer moet je hotels boeken voor de beste prijzen?

Na zorgvuldig onderzoek vindt u een hotel in Rome dat perfect is voor uw reis. Geweldige locatie, schattig decor, vriendelijk management, mooie badkamers en gratis wifi. En de tarieven? Welnu, de tweepersoonskamers worden vermeld “vanaf € 98”, wat perfect is voor uw budget.

Maar dan probeer je te daten en kom je erachter dat het €149 per nacht is tijdens je verblijf. Je verplaatst je reis een week terug en probeert het – en nu is het € 189 per nacht. Voor de lol, probeer het morgen. Daalt naar 89 euro.

Wat is hier aan de hand? Waarom fluctueren de hotelprijzen zo veel van week tot week? En betekent dat dat je moet wachten tot de prijzen dalen voordat je bestelt? Moet je hotels niet ruim van tevoren boeken om de beste prijzen te krijgen?

Verwachtingen beoordelen

Weet je nog toen hotelprijzen voorspelbaar waren? Toen ik in 2001 begon met het beoordelen van EuroCheap-hotels, vroeg ik hotelreceptionisten naar kamerprijzen en kreeg meestal een vrij standaard antwoord. Er waren “seizoens”-tarieven, meestal van mei tot half september, en dan goedkopere “buiten het seizoen”-tarieven voor de rest van het jaar (exclusief feestdagen en speciale evenementen).

Toen was ons advies simpel: boek hotels (vooral populaire) van tevoren om een ​​kamer veilig te stellen. De prijzen zijn in de loop van het seizoen voor het grootste deel niet veel veranderd. Natuurlijk kun je dezelfde dag kortingen krijgen door gewoon naar het hotel te gaan en om een ​​deal te vragen, maar dat is het dan ook. Als je in een populair hotel wilde verblijven, boekte je dat maanden van tevoren.

Tegenwoordig, met steeds zeldzamer wordende uitzonderingen, spelen hotels het dynamische prijsspel, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten of u een kamer moet boeken of wachten op een betere prijs. Ze veranderen hun kamerprijzen dagelijks op basis van verschillende factoren. Sterker nog, velen veranderen hun tarieven meerdere keren per dag!

Waarom? Ze veranderen de prijzen op basis van vraag en aanbod van hotels en zullen de prijzen verhogen als de kamers vol raken en ze dichter bij de incheckdatum vallen… als er nog plaatsen beschikbaar zijn.

Maar dat is niet alles: ze monitoren ook voortdurend hun concurrentie en verlagen hun prijzen als hun concurrenten hetzelfde doen. Ik ken een eigenaar in Rome wiens hotel een gebouw deelt met een ander hotel. Ze kijken allebei obsessief naar elkaars passen, bijna met elkaar op en neer gaand.

Dynamische prijsstelling is zinloze prijsstelling, en de hele situatie maakt het voor ons steeds moeilijker om van tevoren te zeggen of een hotel een “goede deal” is of niet. Het is immers moeilijk te zeggen dat een hotel een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft als het de ene dag kamers aanbiedt voor €89 en drie dagen later voor €189. Is dit een goede deal? Zoja, welke dag?

En zelfs als het hotel over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, voelt het altijd alsof u een betere deal kunt krijgen als u wacht. Is dit een goede strategie?

Niet iedereen is dynamisch

Maar wacht, niet iedereen speelt het gekke kamerprijsspel. Er zijn nog een paar hostels, meestal zelfstandige etablissementen, meestal met een klein aantal kamers. Veel van deze hotels werken nog steeds niet met online boekingsbureaus, dus reizigers moeten rechtstreeks contact met hen opnemen om een ​​reservering te maken (of te boeken via hun website).

Omdat ze niet verschijnen in de zoekresultaten van de gigantische boekingssites, worden ze niet direct vergeleken met hun concurrenten, dus voelen ze minder druk om hun tarieven te verhogen of te verlagen om overeen te komen met andere hotels in de stad. Ze besparen ook veel door geen commissie te betalen.

Enkele van de meest populaire hotels die we op EuroCheapo aanbevelen, werken niet met boekingsbureaus en wijzigen hun tarieven niet elke dag. Zo biedt het razend populaire Celtic Hotel in Londen het hele jaar door kamers voor dezelfde prijs. Er is niet eens een hoog/laag seizoen verandering. Hetzelfde geldt voor de Residence du Palais in Parijs (prijstabel links afgebeeld).

De meeste Europese hotels (en de meeste accommodaties die op EuroCheapo staan ​​vermeld) werken echter met ten minste één boekingsbureau. En ja, de meeste gebruiken een vorm van dynamische prijsstelling.

Dus wanneer is de beste tijd om te bestellen?

Weten wanneer je de beste deal boekt, hangt af van verschillende factoren, waaronder of het hotel zijn tarieven regelmatig wijzigt. Hoe kun je zien of hij “het prijsspel speelt”? Als u meerdere data zoekt voor hetzelfde hotel, ziet u dan een breed scala aan prijzen? Zie je prijsschommelingen tussen de € 50 en € 100 van de ene week op de andere?

Als dat zo is, is het hotel echt aan het spelen. Een paar dingen om te overwegen bij deze hotels:

1) Prijzen zullen waarschijnlijk dichter bij de datum dalen… als er nog beschikbaar zijn.

Uiteraard is dit een obstakel. Als u vertraging oploopt, kan het hotel heel goed boeken en moet u ergens anders zoeken. Hoe groot is het hotel? Ik voel me veel comfortabeler in het houden van grotere hotels dan kleine eigendommen die veel sneller uitverkocht kunnen raken.

2) Is de stad druk voor je dates? Kijk naar de concurrentie.

Hoe gaat de wedstrijd als je op zoek bent naar je dates in de stad? Als u veel andere vergelijkbare geprijsde opties ziet die er goed uitzien voor u, wilt u misschien wachten. Dit kan een teken zijn dat er nog genoeg plekken beschikbaar zijn voor je dates in de stad, wat uiteindelijk zal leiden tot geweldige last-minute deals (zie mijn volgende punt).

Aan de andere kant, als je niet veel andere aantrekkelijke opties ziet en de prijs lijkt goed, is het waarschijnlijk een goed idee om het nu te boeken om een ​​kamer veilig te stellen. Als je het gevoel hebt dat veel goede opties verdwijnen, koop dan iets dat werkt zolang je kunt. Als u op zoek bent naar piekperiodes, kan het aantal keuzes afnemen naarmate u dichter bij uw datum komt.

3) In tragere seizoenen is het gemakkelijk om last-minute deals te vinden.

Wachten tot het laatste moment om een ​​hotel te boeken kan een koopje zijn. Dit geldt vooral in de langzamere maanden waarin hotels agressief concurreren om kamers te vullen. Over het algemeen is dit in Europa van oktober tot april, met uitzondering van speciale evenementen en feestdagen. Hoe somberder het weer, hoe langer je kunt wachten om een ​​kamer te boeken!

Ik boekte in april een driesterrenhotel in Venetië (twee blokken van Piazza San Marco) voor minder dan 80 euro (de gepubliceerde prijs was ongeveer het dubbele). Het is waarschijnlijk dat dezelfde kamer duurder zou zijn geweest als deze enkele maanden van tevoren was geboekt.

Een paar maanden later, tijdens het seizoen, zou echter moeilijk zijn geweest en anders hebben kunnen aflopen. Ja, ik had een ongelooflijk goede deal kunnen krijgen, maar ik had ook meer kunnen betalen dan ik had begroot voor een kamer in een verre buurt. Of helemaal geen hotel.

4) Overweeg om “gratis annuleren” te gebruiken om een ​​kamer te beveiligen.

Hotels bieden steeds vaker gratis annuleringsvoorwaarden om uw aandacht te trekken op boekingssites. Als u de juiste hotelprijs vindt en het hotel biedt gratis annuleren aan, dan kunt u een kamer boeken om deze te beveiligen, zodat u de prijs kunt annuleren als er een betere prijs (of een beter hotel) langskomt.

Houd echter rekening met de annuleringsvoorwaarden, aangezien deze van site tot site en van hotel tot hotel kunnen verschillen. Op onze partnerwebsite Booking.com bieden sommige hotels bijvoorbeeld gratis annuleren 7 dagen voor het inchecken aan, terwijl je bij andere hotels de dag ervoor kunt annuleren. Houd er ook rekening mee dat veel hotels meer vragen voor kamers met gratis annuleringsvoorwaarden, waardoor meer gasten naar goedkopere kamers worden geleid die ze niet kunnen annuleren. Denk (tenminste) twee keer na over het betalen van meer voor een restitueerbare kamer, zodat je kunt annuleren als er iets goedkopers langskomt!

5) Wees niet bang om daadwerkelijk te bellen.

Als u online prijsschommelingen ziet, kunt u altijd online gaan en proberen de deal op de retro-manier te sluiten – door met iemand aan de telefoon te praten. Bel het hotel rechtstreeks en leg uit dat u de onderstaande tarieven voor uw data hebt gevonden en dat u zich afvroeg of het hotel rechtstreeks een betere deal kon aanbieden.

Je zult waarschijnlijk merken dat kleinere hotels meer openstaan ​​voor dit soort gedoe, maar het is bekend dat zelfs grotere hotels de deal afsnijden. We hebben gehoord van hotels die gratis ontbijt, betere kamers en lagere tarieven aanbieden.

6) Als de hotelprijzen niet veranderen, vergelijk dan de prijzen met vergelijkbare hotels.

Hoe zit het met hotels die de kamerprijzen niet dynamisch wijzigen? Laten we eens kijken naar een ander populair hotel uit onze gids, Hotel Tiquetonne in Parijs, dat het hele jaar door een- of tweepersoonskamers met eigen badkamer biedt voor € 65. Tiquetonne werkt niet met boekingssites; Om een ​​kamer te boeken, moet je ze een e-mail sturen. mail of bel direct.

Is €65 per nacht een goede deal? Het is gemakkelijk te achterhalen: zoek snel naar hotels in Parijs voor uw data. U zult waarschijnlijk niets (in ieder geval charme) vinden voor deze prijs in het centrum van Parijs met een eigen badkamer. Verandert de hotelprijs als je wacht? Niet dit hotel – geen gokken. Integendeel, het enige dat u zult aantreffen als u wacht, is een uitverkocht hotel.

We raden u ten zeerste aan om zo vroeg mogelijk te boeken bij dit zeer populaire hotel. Er bestaat in dit geval niet zoiets als “te vroeg”. Email schrijven mail of bel ze nu om uw reis te boeken, zelfs voor een reis over 10 maanden.

Aan de andere kant zul je soms merken dat de “vaste tarieven” van het hotel te hoog lijken of niet overeenkomen met de aanbiedingen van andere hotels in de stad. Als je een tweesterrenhotel in Parijs op het oog hebt met een vast tarief van, laten we zeggen, € 130, en je doet een ‘slimme zoekopdracht’ voor je data en ziet tal van andere opties tegen een lagere prijs, dan kun je bel het hotel en vraag of ze de aanbiedingen kunnen verslaan die je online hebt gezien. (Of boek gewoon een van de goedkopere hotels!)

7) Als je het hotel leuk vindt, beveilig het dan nu.

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, als je van een bepaald hotel houdt, gok er dan niet mee en verwacht dat de prijzen zullen dalen. Reserveren. De kans is groot dat als je van een hotel houdt, veel andere mensen het ook leuk vinden, en om veel van dezelfde redenen dat jij het leuk vindt. Bestel het voordat iemand anders.

Jouw besteltip?

Wanneer denk je dat de beste tijd is om hotels te boeken? Heb je tips om te delen? Deel je tips door hieronder een reactie achter te laten.