Weimar uitpakken: een kleine Duitse stad die een grote indruk achterlaat

Sommige kleine steden hebben een grote impact op de verbeelding. Denk aan Versailles, Potsdam, Guernica of Srebrenica. Eén groot vredesverdrag of één verschrikkelijke gruweldaad schrijft de naam van een plaats in de psychogeografie van Europa. Dat is het geval met Weimar, een stad van bescheiden proporties in de Ilm-vallei in de Duitse deelstaat Thüringen.

De hele republiek heette Weimar. Het feit dat de 20e eeuw De Weimarrepubliek van de jaren twintig was uiteindelijk een mislukking – uiteindelijk overschaduwd door de nazi’s – was misschien een te zware last voor Weimar. Maar Weimar weet hoe hij moet terugveren.

Toeristisch eigendom

Weinig plaatsen zo groot als Weimar kunnen bogen op zo’n weelderige rijkdom als de Thüringer stad. Associaties met Lucas Cranach de Oude, Richard Wagner, Franz Liszt en Friedrich Nietzsche zouden voldoende zijn geweest om Weimar een ereplaats in de toerismecanon te bezorgen.

Weimar kan echter bogen op veel meer, want het hele Germanistik-bedrijf is gebaseerd op twee mannen uit Weimar: Goethe en Schiller. Met zulke literaire zwaargewichten in het team van Weimar is het geen wonder dat de stad bezuinigt op het toeristenverkeer. Wanneer in 1999 Weimar behaalde de felbegeerde status van Culturele Hoofdstad van Europa, de kleinste gemeenschap die ooit de prijs ontving.

Met slechts 60.000 inwoners en een compacte indeling is Weimar perfect om te wandelen. Het centraal station, gelegen ten noorden van het stadscentrum, geeft een voorproefje van wat komen gaat. Het is een indrukwekkend neoklassiek gebouw. En Weimar domineert het thema van klassieke toespelingen. Er is zelfs een nagebootste Romeinse villa in het Ilm Park van de stad.

Goethe-merk

Schiller en Goethe zijn verplicht. Je kunt niet aan ze ontsnappen. Er is nauwelijks een hotel in de stad dat niet de Goethe Ballroom of de Schiller Apartments heeft. Schiller-schnaps en Goethe-thee zijn verkrijgbaar in de cafés. Vorige maand ontdekten we Goethe-praline en Schiller-pannenkoeken in een paar dagen in Weimar.

Maar ook als je Goethe niet kunt uitstaan ​​en Schillers odes niet kent, zijn er nog genoeg goede redenen om naar Weimar te gaan. Voor reizigers die door Europa reizen, is Weimar een ideale tussenstop in een kleine stad.

Perfect gelegen op routes van Parijs naar Praag, van München naar Berlijn, Weimar is moeilijk te missen. Het ligt direct naast de E40, een van Europa’s belangrijkste oost-westroutes. Het heeft directe treinen vanuit Düsseldorf, Dresden, Berlijn, Hamburg en zelfs Zürich. Een nabijgelegen luchthaven (genaamd Erfurt-Weimar) heeft directe vluchten vanuit Londen Gatwick met Germania.

Ilm Park verkennen

Het verhaal dat door de meeste gidsen (en inderdaad lokale toerisme-autoriteiten) wordt gepropageerd, is de mainstream hoge cultuur. Verwacht dus een overdosis dode dichters, schilders en filosofen.

Maar de echte troef is iets minder ingewikkeld: de charme van een klein stadje in Weimar. De Ilm-rivier loopt langs de oostkant van het stadscentrum en voegt textuur toe aan het stadsbeeld. Wandel door het park langs de Ilm-vallei om Weimar te proeven. Een bezoek aan het Goethe’s gartenhaus van het park, een gebouw dat veel te goed geproportioneerd is om een ​​tuinhuisje te zijn, is optioneel. Maar mis de Russische begraafplaats in Ilm Park niet. Het is een rustige plek van opwindende schoonheid, genoemd door toeristengidsen.

Bauhaus-verbindingen

Aan het ene uiteinde van het Ilmpark bevindt zich het enige overgebleven stuk echte Bauhaus-architectuur in Weimar, het Haus am Horn. Het herinnert ons eraan dat de klassieke Weimar niet altijd sympathiseerde met de avant-garde. De Bauhaus-beweging werd in 1919 in Weimar opgericht, maar werd zes jaar later verdreven uit de stad.

Verblijf in Weimar

De mensen van Weimar overleefden de overname door investeerders uit het Westen. Het hoofdhotel in de stad is de Elephant. Het is de moeite van het bekijken waard, want het gebouw is een geweldig stuk nazi-architectuur (daterend uit 1938) – neoclassicisme ontmoet art deco. Maar, zoals maar al te vaak het geval is met slimme hotels, is het eigendom van en wordt het beheerd door een groot bedrijf met weinig lokale banden.

Als je een lokaal Weimar-bedrijf wilt steunen, ga dan om de hoek van de Olifant naar het Goethehaus Hotel-Pension (ah, ja, Goethe weer), waar Hendrik Rauch een stijlvol oud gebouw heeft gerestaureerd tot een comfortabel middenklasse hotel. werd geopend in 2012. Het was liefdewerk, maar het resultaat is een gezellig hotel dat minimalistische chic uitstraalt tegen zeer betaalbare prijzen. Kamerprijzen vanaf €55 met ontbijt.

Ontspan bij Resi.

Als stad die zoveel bezoekers trekt, zit Weimar vol met cafés. Verlaat het grote marktplein voor de beste deals. Onze favoriet is Residenz-Café Grüner Markt. Het is gewoon Resi voor de lokale bevolking, en het is een echte Weimar-instelling, dagelijks geopend van 08.00 uur tot laat. Natuurlijk is er een zaal gewijd aan Goethe, maar Resi is een geweldige plek om te ontspannen en een Goethe-vrije route door Weimar te plannen. Want er is echt nog een andere Weimar, een radicalere stad, die wacht om ontdekt te worden.

Nicky en Susanne onderzochten andere aspecten van Weimar in twee recente nummers van Letter from Europe. Online beschikbare artikelen zijn onder meer The Weimar Restoration en City Sounds. De schrijvers betaalden zichzelf, reisden met de trein naar Weimar en logeerden in het Pension am Goethehaus.