WOW, € 99 naar Europa? Ja, maar de duivel zit in de details

Opmerking van de uitgever: WOW Air stopte haar activiteiten in 2019. Maart.

Reisblogs gonsden de afgelopen weken nadat het in IJsland gevestigde WOW Air aankondigde dat het zijn eerste vlucht in 2015 zou vliegen. in de zomer bieden ze trans-Atlantische vluchten aan vanaf € 99.

Hoe is dat mogelijk? Is dit echt mogelijk? Er moet een vangst zijn, toch?

Voordat we ingaan op de analyse van deze deals, nemen we even de tijd om de recente en nogal interessante geschiedenis van IJsland van goedkope passagiersvluchten te bekijken.

Een beetje geschiedenis

WOW Air werd voorafgegaan door Iceland Express (2003-2012), die ook trans-Atlantische routes exploiteerde. De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf de IJslandse luchthaven Keflavik (nabij de hoofdstad Reykjavik en de belangrijkste internationale luchthaven van het land) naar Chicago, Boston, Orlando, Newark en Winnipeg.

Iceland Express had de meest oneerbiedige luchtvaartblog en was over het algemeen een zeer aantrekkelijke luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij kreeg in 2011 te maken met ernstige logistieke onrust toen de exploitant de activiteiten abrupt opschortte en zich tot de charterdochter van Czech Airlines wendde voor vervangende vliegtuigen. Ik heb na deze dienst een keer met een luchtvaartmaatschappij gevlogen en de ervaring was erg gemengd. De veiligheidsinformatie op de stoelen was in het Tsjechisch en de ervaring was ontdaan van elke kenmerkende IJslandse persoonlijkheid. Het was alsof de luchtvaartmaatschappij in een vrije val verkeerde; Een paar maanden later werd Iceland Express geabsorbeerd door WOW Air.

WOW Air is opgericht in 2011. Net als Iceland Express was het vanaf het begin brutaal, hoewel de branding opzettelijk stijlvoller was (kijk maar naar die stewardessenuniformen) en flitsender dan de oudere budgetmaatschappijen.

Transatlantische goedkope mini-boom

Dit jaar begonnen twee luchtvaartmaatschappijen, de Canadese low-cost carrier WestJet en de Norwegian Norwegian, goedkope enkele vluchten over de grote vijver te verkopen voor slechts € 240 heen en terug. Laten we eens kijken wat de twee luchtvaartmaatschappijen bieden.

Afgelopen zomer vloog WestJet een seizoensroute van Toronto via St. John’s, Newfoundland naar Dublin, die het in 2015 opnieuw zal introduceren. Dit najaar heeft WestJet in 2015 een route Halifax-Glasgow aangekondigd, omdat deze zijn bereik in Europa uitbreidt.

De Noorse aanval was vanaf het begin wat breder. De luchtvaartmaatschappij lanceerde rechtstreekse vluchten tussen vier Europese gateways (Oslo, Kopenhagen, Stockholm en Londen Gatwick) en verschillende Amerikaanse bestemmingen: New York, Fort Lauderdale, Orlando, Auckland en Los Angeles. (Merk op dat Auckland momenteel alleen toegankelijk is vanuit drie Scandinavische hubs.) Zoals dit onderzoeksstuk van Patrick Collinson in The Guardian laat zien, is een terugreis tegen de laagste geadverteerde prijs gewoon onmogelijk.

WestJet- en Noorse wandelingen geven inzicht in de nieuwe routes van WOW Air. De goedkoopste tarieven van alle drie de luchtvaartmaatschappijen zijn ongelooflijk goedkoop, hoewel ze ook snel gaan. In de gevestigde traditie van goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn ze ook vrijgesteld van concessies.

Dus wat is WAUW?

WOW Air zal vanaf 2015 vluchten uitvoeren tussen Baltimore en Keflavik (met verbindingen naar Kopenhagen en Londen, verkocht als enkele tickets). mei tot oktober; vluchten tussen Boston en Keflavik (evenals Kopenhagen en Londen) starten in 2015. maart De prijzen voor een enkele reis beginnen bij € 99 en de retour vanuit Europa begint bij € 125.

Toegankelijkheid staat centraal. Ik zocht ongeveer een dozijn data op de WOW-website om beschikbare vluchten te vinden vanuit Baltimore en Boston in de VS en Keflavik, Londen en Kopenhagen. Elke route in april die ik bekeek, was volgeboekt en de zomer- en herfstroutes lagen ver boven de geadverteerde laagste prijs van € 99 / € 125 per sector.

Het beste alternatief dat ik kon bedenken: een retourvlucht van € 327 van Boston naar Keflavik. Het moet gezegd dat dit een zeer goed ticket is, zelfs met de extra € 100 retourkosten. (Het is ook duidelijk boven het laagste retourtarief van € 224.) De laagste tarieven van WOW zijn duidelijk erg snel gestegen, dus vroege vogels hebben de beste deals in de wacht gesleept.

Vorige maand publiceerde Jaunted een gedetailleerd rapport over het tarief van € 99, dat € 164 was als rekening werd gehouden met extra kosten en “extra’s”, en exclusief kosten tijdens de vlucht, zoals eten en drinken.

Als het gaat om extraatjes en vergoedingen…

Vliegen met de huidige intercontinentale goedkope luchtvaartmaatschappijen vereist een mentaliteitsverandering. De meeste grote luchtvaartmaatschappijen, van Air France tot American Airlines, omvatten alles van eten, snacks, water en stoelreserveringen. Dus als je denkt dat het niet oké is om € 4 uit te geven voor een fles water, ben je misschien niet klaar voor een budgetvlucht waarbij alles je extra kost.

Wilt u ingecheckte bagage meenemen? Verwacht een hoge vergoeding. Wil je je stoel uitkiezen zodat je het uitzicht uit het raam kunt zien? Wees voorbereid om uw creditcard te dragen. Deze kosten kunnen snel € 25, € 50 of zelfs € 100 toevoegen aan een enkeltje. Aan de andere kant, als je niet veel comfortvoorzieningen nodig hebt en gewoon op zoek bent naar een stoel, dan zijn luchtvaartmaatschappijen zoals WOW en Norwegian misschien iets voor jou.

Is het het waard?

Ja. Nou ja, waarschijnlijk – met twee grote kanttekeningen. Onderzoek eerst de werkelijke (in tegenstelling tot de geadverteerde) kosten. Welke extra’s (ingecheckte bagage, maaltijden, gereserveerde stoelen, stoelen met extra beenruimte) worden bovenop de basisticketprijs in rekening gebracht? Hoeveel zullen deze vergoedingen stijgen? Zullen ze een voor de hand liggend koopje omzetten in een gemiddelde prijs?

Ten tweede, wil je naar een van deze luchtvaartmaatschappijen? Zo niet, stel dan de kosten van de verbinding in. Is de resulterende ticketprijs goedkoper dan de directe prijs van reguliere vliegtickets? Doe je onderzoek en denk serieus na over je doelen en intenties als reiziger.

WOW Air-, Norwegian- en WestJet-routes bieden nieuwe manieren om voordelig transport naar Europa te plannen. Voor de meeste potentiële klanten zal de deal hoger zijn dan het laagste geadverteerde tarief, hoewel het waarschijnlijk nog steeds goedkoper zal zijn dan het tarief van de oude vervoerder.

Bekijk deze prijzen als gereedschap. Ze kunnen werken tijdens het zwemmen; ze snijden het misschien niet helemaal. Maar nu maken ze deel uit van je kostenbesparende arsenaal, budgetstrijders.

Post WOW, € 99 naar Europa? Ja, maar de duivel zit in de details verscheen eerst op EuroCheap Budget Travel Blog.