4 eenvoudige manieren om te besparen op treinkaartjes in Duitsland

Of je nu naar Berlijn, München, Frankfurt, Keulen of een andere stad gaat, treinreizen in Duitsland is over het algemeen een plezier, behalve als het om je portemonnee gaat.

Het is de moeite waard om na te denken over het besparen van transportkosten over land, zelfs voordat u in Duitsland aankomt. In dit artikel laten we u vier eenvoudige manieren zien om de kosten van reizen per trein aanzienlijk te verlagen.

1. Boek vroeg op de Bahn-website.

De enige trefzekere manier om geld te besparen op Duitse treinen is om uw reis zo vroeg mogelijk rechtstreeks op de website van Deutsche Bahn (bahn.de) te boeken.

Als je een van de eersten bent die boekt, kun je al vanaf € 19,- internationale aanbiedingen krijgen. Als u zeker bent van uw reisdata, heeft u niets te winnen door te wachten. Naarmate de tijd verstrijkt en de goedkoopste tickets zijn uitverkocht, kost elk ander contingent 10 euro meer voor dezelfde reis.

Als u enige flexibiliteit toestaat met reistijden, kunt u bijvoorbeeld een vroege ochtendverbinding vinden die beschikbaar is tegen een lagere prijs, dus het is de moeite waard om op verschillende tijdstippen van de dag te kijken voordat u boekt. Het nadeel van deze methode: je zit vast aan een specifieke treintijd en route, en deze tickets kunnen meestal niet worden gerestitueerd.

3. Koop “groepstickets” en bespaar.

Reizende groepen zullen hun besparingen vergroten door verder weg te reizen groepsticket aanbiedingen die gebruik maken van regionale in plaats van exprestreinen (ICE). Deze methode is het meest winstgevend en minst stressvol voor reizen binnen één Duitse staat of regio, bijvoorbeeld een groepsdagtrip van München naar Salzburg, Oostenrijk (€ 43 voor 5 personen) met Bayern-Ticket of van Berlijn naar Szeczyn, Polen (€ 29 voor 5 personen) Berlijn-Brandenburg-Ticket. Details van regionale ticketaanbiedingen voor de staten die u gaat bezoeken, vindt u hier.

Als uw reis meer dan één staat omvat, moet u waarschijnlijk een “Quer-durchs-Land-Ticket” kopen voor weektrips of een “Schönes-Wochenende-Ticket” voor weekendtrips. Deze tickets zijn geldig van 9.00 uur tot 03.00 uur de volgende dag. op elke regionale trein door het hele land. Een QdL-ticket voor één reiziger begint bij € 44, maar minder dan het dubbele van dat voor vijf personen – een groep van vijf besteedt ongeveer € 15 per persoon om op de rails te rijden. Het weekendticket heeft betere voorwaarden voor minder geld: de prijs begint bij 40 euro per reiziger, maar vijf mensen betalen slechts 12 euro per stuk voor een reis van middernacht op de reisdag tot 03.00 uur de volgende dag.

Het moet u ook duidelijk zijn dat regionale treinen niet voldoen aan de snelheids- en servicenormen van IC/EC- of ICE-treinen. Vergelijk bijvoorbeeld de volgende reistijden:

Berlijn-Hamburg
IJS: 1:45 uur op ICE met o overschrijvingen
Regionaal: 3-4 uur. met maximaal 3 overschrijvingen

Berlijn-München
IJS: 6 uur met 0-1 assists
Regionaal: 9.30-11 uur met 3-6 overschrijvingen

Berlijn-Frankfurt
IJS: 04:15 uur met 0-1 assists
Regionaal: 8:15-9:15 uur met 3-5 overschrijvingen

Je moet goed nadenken of het prijsverschil alleen al rechtvaardigt dat je het grootste deel van een waardevolle reisdag verliest aan langzamere treinen. Vergeet desgewenst niet voldoende leesvoer, eten en drinken mee te nemen voor de hele reis!

4. Restitutie als u te laat aankomt.

Duitse consumentenbeschermingswetten vereisen dat Deutsche Bahn een deel van de ticketprijs terugbetaalt als een trein meer dan een uur vertraging heeft. Als de trein meer dan 60 minuten vertraging heeft, heb je recht op een restitutie van 25% van de ticketprijs; als treinen meer dan 120 minuten vertraging hebben, heb je recht op 50% van de ticketprijs.

Wanneer u op uw bestemming aankomt, vraagt ​​u het personeel van het treinstation om uw late aankomst te laten “bevestigen” (dwz op uw ticket gestempeld). Als het nog niet te laat is, vul dan het juiste restitutieformulier in (verkrijgbaar bij het treinpersoneel of bij de servicebalies van het treinstation) en toon je ticket voor een onmiddellijke terugbetaling.

Als u een retourticket nodig heeft, kunt u dit later op uw reis inwisselen bij een andere servicebalie op het treinstation. Hoewel je officieel zes maanden hebt om een ​​terugbetaling aan te vragen, wordt het krijgen van een terugbetaling ingewikkelder wanneer je het land verlaat, dus zorg ervoor dat je dit regelt voordat je naar huis gaat.

Reisalternatief: ga op pad

Als reizen met de trein nog steeds te duur is, overweeg dan om te profiteren van de nieuwste reistrend van Duitsland: langeafstandsbussen. Hoe je voor een paar euro door het land kunt reizen, lees je in ons artikel over goedkope buslijnen in Duitsland met tickets vanaf €5.