Busfusies in Duitsland: wat betekent het voor budgetreizigers?

De twee grootste langeafstandsbusmaatschappijen van Duitsland, FliXBus en MeinFernBus, hebben onlangs aangekondigd dat ze gaan fuseren. Dus hoe zal dit de consumenten beïnvloeden?

Sinds de liberalisering van de wet die de meeste langeafstandsbusdiensten in Duitsland in 2013 verbiedt, is de markt voor rondleidingen in kurta-stijl door het land enorm gegroeid. De sterke concurrentie van nieuwe luchtvaartmaatschappijen heeft geresulteerd in lage tarieven op sommige routes, vanaf slechts € 1, evenals een snelle uitbreiding van diensten, zowel in het hele land als op internationale routes. Net zoals de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen tien jaar geleden, heeft de onzekerheid van de nieuwe busmarkt gezorgd voor tal van goedkope reismogelijkheden en opwindende experimenten terwijl deze jonge bedrijven proberen hun winstgevendheid en marktaandeel te maximaliseren.

Begin 2015 werd de fusie van FliXBus en MeinFernbus aangekondigd. Samen vervoeren deze twee bedrijven 75% van de Duitse langeafstandsbuspassagiers. De fusie zal pas in augustus worden voltooid, maar zal voordelen en mogelijke kosten met zich meebrengen voor reizigers. Laten we eens nader bekijken wat deze fusie zou kunnen betekenen voor deze reismarkt.

Dezelfde service, meer regelmatig schema

Hoewel beide bedrijven nog steeds overlappende dienstregelingen en bestemmingskaarten hebben, is een van hun topprioriteiten het elimineren van gelijktijdige of korte vertrektijden naar dezelfde bestemming. Ze hebben publiekelijk verklaard dat hun doel in dergelijke gevallen niet is om het aantal diensten naar deze bestemmingen te verminderen, maar om ze te spreiden om meer geregelde diensten op dezelfde routes aan te bieden.

Als een hypothetisch voorbeeld, als er ooit FliXBus-routes waren tussen Berlijn en Hamburg die om 9 en 10 vertrekken, en MeinFernBus die om 9:15 en 11 uur vertrekt, zou het nieuwe bedrijf proberen om half uur op dezelfde bussen aan te bieden, zeg 9, 9 :30, 10 en 10:30 uur Dit geeft de gebruiker meer keuze, betrouwbaarheid en flexibiliteit bij het kiezen van de reistijd.

Stabielere (lees: hogere) prijzen

Tegelijkertijd kunnen we echter voorspellen dat de verminderde concurrentie tussen deze twee bedrijven zal leiden tot een afname van goedkope stoelen, vooral tijdens de piekuren. Waar er ooit (zoals in het voorbeeld hierboven) twee busmaatschappijen binnen 15 minuten van elkaar streden om goedkope passagiers, hoeft het gefuseerde bedrijf nu nog maar één bus te vullen.

Prijsgevoelige passagiers kunnen hun reis aanpassen aan minder populaire tijden om goedkopere stoelen te krijgen, maar degenen die geen andere vertrektijd kunnen kiezen, zullen vaker een tarief betalen dat dicht bij de “volle prijs” ligt. ” ticket – een vaak dubbele of driedubbele geadverteerde korting. Deze opwaartse druk zal toenemen als de resterende 25% van de busmarkt het moeilijk vindt om zijn aandeel te behouden tegenover een gigantische concurrent.

Sterker netwerk, meer internationale bestemmingen

Nadat ze snel een groot deel van de binnenlandse busmarkt hebben veroverd, kunnen deze gecombineerde bedrijven twee dingen doen die geweldig zijn voor buschauffeurs. De eerste is de mogelijkheid om overlappende lijndiensten enigszins te scheiden om een ​​nog groter aantal bestemmingen in het hele land te bereiken. Als we de route Berlijn-Hamburg nog eens bekijken, dan wijkt misschien elke vier uur een bus af van de directe route om ook in Schwerin passagiers op te halen en af ​​te zetten. Soortgelijke oplossingen zouden de kaart in de rest van Duitsland kunnen vullen, waardoor nog meer reizigers op het buscircuit kunnen komen en het bestaande netwerk aanzienlijk kan worden verdiept.

Ten tweede betekent de toegenomen connectiviteitseconomie dat middelen vrijkomen om routes verder uit te breiden door extra nacht- en internationale busroutes aan te bieden, waardoor goedkope reismogelijkheden worden uitgebreid en de concurrentie (zelfs met treinmaatschappijen) in grenslanden wordt verbeterd. .

We houden je op de hoogte van de verdere impact op goedkope busreizen terwijl FliXBus en MeinFernBus de details van hun fusie in de komende maanden afronden. Pak de goedkope €1-prijzen nu het nog kan en laat ons weten wat je ervan vindt!