Door druk van goedkope vluchten en bussen krimpen Duitse treindiensten

In de afgelopen jaren zijn treinexploitanten in heel Europa onder zware druk komen te staan ​​door zowel goedkope vluchten als goedkope busdiensten. Al bijna twee decennia zijn goedkope vluchten tussen Europese bestemmingen heel gemakkelijk geweest sinds de rage van de Europese low-budget luchtvaartmaatschappijen van de jaren negentig.

Meer recentelijk is Duitsland begonnen met het versoepelen van de regels voor het functioneren van busbedrijven, waardoor internationale busreizen ongelooflijk goedkoop zijn geworden. De laatste ontwikkeling hier vond slechts een paar weken geleden plaats toen de twee grote budgetbusmaatschappijen van het land een fusie aankondigden.

Dus hoe reageert Deutsche Bahn (DB), de nationale spoorwegen van Duitsland, op de huidige reisomgeving? Wat betekent dit voor andere Duitse spoorvervoerders? En wat betekent dit voor je toekomstige reisplannen?

Helaas betekent dit meestal servicekortingen. Lees verder…

Goedenacht, Nachtzug

De Duitse nachttreindienst Nachtzug heeft grote bezuinigingen doorgevoerd in de nieuwe treindienstregelingen die afgelopen december van kracht zijn geworden. DB biedt geen nachttreinen meer aan van Duitsland naar Parijs, Kopenhagen of Wenen en heeft het aantal nachtdiensten naar Amsterdam verminderd.

Het bedrijf heeft ook zijn Autozug-aanbod teruggeschroefd, waarmee passagiers hun auto naar een vakantiebestemming kunnen brengen zonder er naartoe te hoeven rijden.

Het bedrijf beweert dat deze routes elk jaar miljoenen euro’s verliezen, ondanks de duidelijke populariteit van bepaalde routes (ik kijk naar jou, slaaptrein Berlijn-Parijs!). Maar stijgende voorrangskosten, een tekort aan hogesnelheidslocomotieven voor lange afstanden (resulterend in dure leases voor de Fransen en Denen) en een terughoudendheid om te investeren in het upgraden van hun verouderende vloot van slaaprijtuigen. een van de redenen waarom het DB naar het besluit verwijst. Ze beloofden de reisproblematiek in 2016 opnieuw te bekijken. en later.

Passagiersrechten- en milieugroeperingen zien de ontwikkeling als een enorm nadeel en zoeken naar manieren om de samenwerking tussen spoorwegmaatschappijen en meer investeringen in pan-Europese nachttreinnetwerken als een koolstofefficiënt alternatief voor vliegen te ondersteunen.

Een opmerkelijke ontwikkeling die vorige week werd gemeld door Hidden Europe: Russian Railways (RZD) is van plan om in juni een dienst Parijs-Berlijn te lanceren.

Tot ziens, InterConnex.

December. na de dienstregelingswijziging verscheen een ander bekend treintraject: InterConnex reed zijn laatste treinen tussen Leipzig, Berlijn en Rostock. De onafhankelijke vervoerder exploiteert al meer dan een decennium de Oost-Duitse spoorwegen en biedt sterk gereduceerde treinkaartjes op geselecteerde routes en dienstregelingen. InterConnex, een dochteronderneming van het grotere transportbedrijf Veolia, was de eerste particuliere langeafstandsconcurrent van de bijna-monopolie DB.

In haar opzeggingsverklaring legde InterConnex uit dat zij gevangen zat tussen marktdruk van DB, wiens controle over de spoorwegen het haar in staat stelt steeds hogere toegangsprijzen te eisen en nieuwe goedkope busdiensten van rivalen. Toen InterConnex gedwongen werd om alleen met DB te concurreren, hakte het een kortingssegment uit dat behoorlijk succesvol was. Maar de kosten van het besturen van een trein (zelfs een afgeslankt model zoals het hunne) waren zo veel hoger dan een bus dat het gewoon niet kon concurreren.

Hamburg-Keulen Express bezuinigingen

Een andere onafhankelijke Duitse langeafstandstreinoperator, HKX (Hamburg-Keulen Express), had ook te lijden onder nieuwe financiële druk en reageerde met een tweeledige strategie. Ten eerste heeft het de langeafstandsdiensten teruggebracht tot eenmaal per dag in elke richting om in de eerste plaats als regionale verbinding te functioneren (waardoor het meer in aanmerking kwam voor Duitse staatsfinanciering).

Ten tweede werkt het samen met zijn voormalige vijand door passagiers met DB-kaartjes in haar treinen te laten reizen, en door DB toe te staan ​​HKX-gemarkeerde kaartjes tegen een hogere prijs rechtstreeks aan haar passagiers te verkopen.

Thalys is veilig

Misschien wel de bekendste particuliere treindienst in Duitsland is de internationale Thalys-trein, die tussen Keulen, Brussel, (Amsterdam) en Parijs rijdt. Thalys is echter een merk dat waarschijnlijk geen nadelige gevolgen zal ondervinden van de hierboven beschreven druk.

Waarom? Een snelle trein zoals ICE of TGV, Thalys biedt een hogere kwaliteit van de dienstverlening tussen deze Europese hoofdsteden. De meeste Europese zakenreizigers zullen waarschijnlijk niet overstappen op goedkopere internationale busdiensten, zelfs als deze diensten tussen dezelfde bestemmingen worden ontwikkeld.