Een gids voor een bezoek aan Haarlem, Nederland met een beperkt budget

Haarlem lijkt op het kleine broertje en zusje van Amsterdam: qua uiterlijk erg op elkaar, maar kleiner in omvang en aantal inwoners. Echtparen uit de grote stad vestigen zich hier en muzikanten vestigen zich voor de gemeenschapssfeer.

Het is ook een geweldige plek voor budgetreizigers. Het staat vol met historische straten, indrukwekkende gotische architectuur en tal van gratis attracties om je bezig te houden. En als je de Amsterdam City Card hebt, is de toegang tot verschillende musea in Haarlem nu inbegrepen. Er zijn ook tal van betaalbare restaurants en tal van spannende winkelmogelijkheden.

Het beste van alles is dat het charmante en schilderachtige Haarlem op slechts 20 minuten met de trein van Amsterdam Centraal Station ligt, waardoor het een gemakkelijke dagtocht, overnachting of budgetbestemming is voor diegenen die Amsterdam voor een dag bezoeken. Sommige toeristen komen gewoon voor de lagere hotels en de rustige sfeer, en nemen de ochtend- en avondtrein naar “stad”.

ik ga daar heen

De trein vanaf Amsterdam Centraal Station is de gemakkelijkste manier om naar Haarlem te komen en vertrekt vaak elke 10 tot 15 minuten. Retourtickets kosten ongeveer 8,20 euro.

Strandtip: Voor een bijzonder uitje koopt u een retourtje van Amsterdam naar Zandvoort aan Zee voor € 10,80. Deze Noordzeestrandbestemming ligt op slechts 10 minuten van Haarlem. Treinen rijden rechtstreeks vanuit het centrum van Amsterdam of stappen over in Haarlem. Breng de dag door in twee gebieden, beginnend met een ochtendstrandsessie en eindigend met een avond in de stad. Als de plannen tijdens de vlucht veranderen, bus nr. De 81 rijdt in een half uur van het centrum van Haarlem naar Zandvoort aan Zee voor ongeveer €3.

Wat te doen in Haarlem

Het centrum van Harlem ligt op 10 minuten lopen van het station. Verlaat de kant van het busstation (zoek Starbucks) en loop de Kruisweg of Jansstraat af. Beide keuzes spuugt je rechtstreeks uit op de Grote Markt.

Een wandeling door historische straten en tuinen

Aan de Jansstraat staan ​​genoeg indrukwekkende huizen en gebouwen uit de 17e en 18e eeuw om als een van de historische straten van de stad te worden beschouwd. Bekijk ook zeker de 12e-eeuwse Janskerk (Jansstraat 40) en de St. Barbora Vrouwenziekenhuis, dat dateert uit de jaren 40 (Jansstraat 54).

Daarnaast zijn de Bakenesergracht en het Spaarne, die langs de rivier naar de molen van Hadrianus lopen, twee andere opmerkelijke historische straten die een wandeling waard zijn. Door de hele stad zie je kleine hofjes rond particuliere huizen en oude gebouwen. Er zijn “hofjes” of kleine tuinen waar het publiek gratis kan verkennen en de rustige sfeer en het groen kan bewonderen.

Kruisweg is een winkelstraat vol bakkers en boetiekjes. Frietjes afhalen bij de biologische aardappelhut Friethoes (Kruisweg 43).

Corrie Ten Boomhuis (Gratis)

Cruciaal is dat de Kruisweg leidt naar het Corrie Ten Boom House, een familie die hielp bij het verbergen en beschermen van meer dan 800 Joden tijdens de nazi-bezetting totdat ze in 1944 werden uitgeleverd. Vernoemd naar de enige overlevende van de familie, is het huis nu een gratis museum, net als het Anne Frank Huis in Amsterdam, waar bezoekers de huizen en schuilplaatsen kunnen bezichtigen die herinneren aan de tijd van de bezetting.

Hoofdplein: Grote Markt

In het centrum van Haarlem, bovenaan het centrale marktplein (Grote Markt), staat een enorme 15e-eeuwse Gotische Grote Kerk. Ga naar binnen en bewonder de torenhoge glas-in-loodramen, de graven in de muren en de gigantische 18e eeuw. St. Bravo-orgel – slechts 2 euro.

Dit bruisende open plein staat vol met andere attracties, waaronder het Museum voor Hedendaagse Kunst De Hallen, cafés en restaurants (waarvan de meeste ’toeristenprijzen’ hebben).

Archeologisch Museum (gratis)

Het Haarlems Archeologisch Museum is gevestigd aan de Grote Markt in de 17e eeuw. Vleeshaal in de kelder. Dit is een klein museum met verbazingwekkende archeologische vondsten die overal in Haarlem zijn gevonden, sommige dateren uit het stenen tijdperk (4000 jaar geleden).

Winkelen in Haarlem

Winkelen in Harlem is enorm, met een grote verscheidenheid aan onafhankelijke winkels, van speelgoedwinkels tot warenhuistorens. Voor een leuke snuffeltocht kunt u op zaterdag een bezoek brengen aan de Grote markt, wanneer het plein wordt ingehaald door de boerenmarkt of de maandagse kledingmarkt.

De belangrijkste winkelstraten beslaan de meeste voetgangerspaden tussen de Gedeempty Oudegracht en de rivier het Spaarne: Barteljorisstraat, Zijlstraat, Gierstraat en Grote Houtstraat. Verkoop is gebruikelijk (en gevaarlijk!) en de meeste accepteren creditcards.

Eten en drinken in Haarlem

Op zoek naar een terras waar je kunt genieten van een hapje met uitzicht? Probeer de Botermarkt, een heerlijk alternatief voor de Grote Markt voor iets goedkopere drankjes en snacks. Het is ook een beetje levendiger, met de lokale bevolking die kiest voor een meer intieme en gezellige omgeving.

Er gaat niets boven microbrouwerij en restaurant Jopen in de Jopenkerk. Kies uit meer dan een dozijn bieren van de tap en per fles en geniet van snacks zoals zelfgebakken bitterballen met huisgemaakte mosterd (€ 1 per bestelling). Het lunchmenu is redelijk geprijsd; verwacht een biertje en een burger voor ongeveer € 10.

Ook in de buurt is Woodstone Pizza and Wine (pizza’s rond de € 9), maar de echte koopjeswinnaars zijn de authentieke Crostino Gelateria en de enorme Albert Hein Supermarkt met kant-en-klare salades, sandwiches, gebakken kip, etc.

De beste broodjeszaak is Baguetterie Vlaar, een hoekje met verse kazen en groenten op zachte baguettes vanaf €2. Op de bovenste verdieping van het hoekwarenhuis V&D is een kantine voor gourmetten La Place (Grote Houtstraat 70). Fruitsmoothies, steak, saladebar, noem maar op, alles is betaalbaar en vers bereid. Als aanvulling op het eten biedt de zithoek een spectaculair uitzicht op de daken van Harlem.

Sumo (Riviervismarkt 11) bij de Grote Markt is een bekende Japanse plek die een all-you-can-eat-filosofie biedt. Twee uur lang kunnen bezoekers hun gezicht volstoppen met tientallen broodjes en tapas in Japanse stijl zoals gegrilde zalm en garnalentempura. Lunch kost € 19,50 per persoon, diner € 24,50 per persoon, exclusief drankjes.

Muziek en nachtleven

Een reis naar Harlem spreekt liefhebbers van tavernes en liveconcerten aan. Voor bruine cafés, probeer de authentieke Nederlandse plek In de Uiver, vlak bij de Grote Markt (Riviervismarkt 13). Belgische bierliefhebbers en kroegliefhebbers moeten het vriendelijke en sfeervolle Café Bruxelles (Lange Wijngaardstraat 16) proberen.

Vines zal de retro-chique Vigh (Grote Markt 4) willen bekijken, maar een bril begint bij € 5. De beste optie voor een budgetzomer is de stadsstrandbar en foodbar De Oerkap (Harmenjansweg 95). Een ontmoetingsplek met uitzicht op de kust, evenals zand- en strandstoelen om na het werk te zonnebaden. Het is een echt lokale pub, gelegen (letterlijk) aan de andere kant van het spoor, maar de reis zeker waard. Voorgerechten en broodjes kosten vanaf 4 euro en pizza vanaf 10 euro.

De belangrijkste concertzaal is Patronaat (Zijlsingel 2), een grote concertzaal met concerten van Pink Martini tot Pharcyde en Counting Crows. Het Patronaat café ernaast heeft een kleiner podium met lokale acts die meer pop en jazzy zijn. Voor een gesprek over jazz en blues trekken muzikanten en locals naar de kleine bruine bar en jazzclub Café Steils (Smedestraat 21) vlakbij de Grote Markt.

Budgethotels in Haarlem

In vergelijking met het dure Amsterdam biedt Haarlem veel waar voor uw geld. In het stadscentrum bevinden zich verschillende budgethotels, waaronder Hotel Amadeus direct aan de Grote Markt, met prijzen vanaf €60. Hier kunt u zoeken in meer dan 35 hotels in Harlem, van moderne boetieks tot charmante ouderwetse pensions.

Haarlem is ook een goed alternatief voor een thuisbasis als de beste budgethotels van Amsterdam vol zitten. Vergeet niet dat Amsterdam op slechts 20 minuten met de trein ligt!