Frankrijk: 6 tips voor het kopen van wijn met een beperkt budget

Weinig drankjes zien er zo intimiderend uit als wijn. Beelden van blinde proeverijen, snobistische vintagepraat en forse prijskaartjes schieten me meteen te binnen. Eenmaal in Parijs zijn wijndrinkers als kinderen in een snoepwinkel. Betaalbare en heerlijke wijn vloeit rijkelijk, maar reizigers kunnen gemakkelijk voor de gek worden gehouden.

Of u nu op zoek bent naar een vin rouge bij het diner of een fles wilt voor een gezellige picknick, hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het kiezen van een goedkope wijn.

1. Maak je geen zorgen over labels of prijskaartjes

Hogere prijzen en mooie etiketten vertellen je niet hoeveel je van de wijn zult houden. Flessen in restaurants kunnen €20, €40, €60 en meer kosten.

Hoewel de wijn waarschijnlijk goed zal zijn, kunnen minder veeleisende fijnproevers kiezen voor een veel goedkopere en even heerlijke karaf of pichet wijn. Het is een huiswijn geserveerd in een kleine karaf of glazen fles die geen stukjes Saint-Emillon of Chateauneuf du Pape bevat, maar toch een heerlijke toevoeging zal zijn aan veel Franse gerechten.

Voel je niet dom om een ​​piqueto te vragen tijdens de lunch of het diner, want zelfs de lokale bevolking bestelt op een typische avond een rode, witte of rosé.

2. Loop niet te goedkoop…

Bij het kopen van een fles wijn in de supermarkt of wijnwinkel hebben zelfs de goedkope een limiet. Een fles onder de € 3 is zelden iets dat je zou willen drinken, meestal gereserveerd voor cookouts of wilde studentenfeesten. Houd je aan het prijskaartje van € 5-10, zodat je niet ineenkrimpt van de wijn.

3. “AOC”? EEN GOEDE!

Zoek naar AOC of appellation d’origine contrôlée op elke fles die je koopt. Dit geeft aan dat de wijn authentiek is voor Bordeaux, Bourgondië of een andere regio (oorsprong) die hij kan claimen. Zonder een AOC is het onmogelijk om te weten of de wijn in zijn badkamer is gemaakt door een professional of door een man van de straat.

Als je echter naar een wijnbistro als Le Verré Volé gaat, hebben veel van hun wijnen geen AOC. Maar u kunt er zeker van zijn dat de experts van de winkel de wijngaarden hebben bezocht en precies weten waar die wijn vandaan komt.

4. Denk in de doos, maar niet in de kan

De doos is prima, maar de plastic kannen kunnen hem duwen. Wijn in dozen is niet helemaal trendy, maar wijnwinkels zoals Nicolas omarmen het en bieden betaalbare variëteiten.

Het is echter niet de moeite waard om de plastic kannen met litercapaciteit in supermarkten te vertrouwen. Neem een ​​tip van iemand die er misschien wel of niet is geweest – niet de moeite waard om te proberen, tenzij je wilt dat je wijn als verfverwijderaar werkt.

5. Weet wanneer je nee moet zeggen

Als je een wijn proeft en het is niet naar je smaak, dan hopen we dat je niet een hele fles ervan in het restaurant hebt gekocht. Ook als de wijn bijzonder aanstootgevend smaakt, ruikt en smaakt ongeschikt voor elke mond, kan hij worden gekurkt, wat betekent dat de wijn is beschadigd tijdens het bottelen of het rijpingsproces.

Hoewel het zelden voorkomt dat u een glas of fles wijn met kurk krijgt, kunt u, als u de wijn echt niet kunt drinken, uw barman of ober vragen wat zij denken en zij zullen meestal eerlijk tegen u zijn.

6. Supermarktwijn is geen taboe

Parijse supermarkten zoals Monoprix en Franprix zijn gewijd aan een verscheidenheid aan regionale Franse wijnen, dus het is mogelijk om een ​​fles te kopen voor het diner of een picknick.

Als je echter vragen wilt stellen of op zoek bent naar iets specifieks, ga dan naar een wijnwinkel of caviste. Nicolas of Le Repaire de Bacchus zijn twee van dergelijke kettingen die door de hele stad te vinden zijn. Bovendien zijn er tal van onafhankelijke wijnwinkels en bistro’s die u graag helpen te vinden wat u zoekt.

Heeft u vragen of advies over wijn?

Welke andere vragen heeft u over wijn in Frankrijk? Heb je tips om te delen met onze lezers? Neem deel aan het gesprek in onze opmerkingensectie!

Ook in onze gids: Ga je binnenkort naar Parijs en ben je op zoek naar tips voor een goede nachtrust tegen een betaalbare prijs? Onze redacteuren hebben de beste hoteldeals opgezocht die door EuroCheapo zijn bezocht, bekeken en beoordeeld. Lees meer in onze Parijs gids.

Opmerking: Dit bericht is in 2015 bijgewerkt. 30 september met nieuwe links, foto’s en informatie.