Hoe je niet vast komt te zitten met de slechtste hotelkamer ooit

Elke keer dat u in Europa onderweg bent, zult u ongetwijfeld een aantal frustrerende ervaringen meemaken. Dit overkwam mij een paar jaar geleden toen ik op weg was om hotels in heel Europa te controleren.

Ik had een slecht gevoel toen ik incheckte in het tweede hotel van mijn reis naar Lissabon. Ik ben een week in de stad geweest om ongeveer 50 hotels te beoordelen voor onze Lissabon-gids, en ik zal hier drie nachten doorbrengen.

Ik heb net drie nachten doorgebracht in een ander hotel, het Metropole, een paar straten verderop. Mijn kamer was geweldig, een ruime tweepersoonskamer op de vijfde verdieping met een klein balkon met zonnig uitzicht op de stad. (En ja, het was redelijk betaalbaar gezien de prijzen buiten het seizoen.)

Maar toen ik vrij laat in de middag incheckte in dit tweede hotel, was ik nerveus. De receptioniste tikte op het toetsenbord en probeerde blijkbaar iets te vinden dat open was voor mijn drie nachten. Hij fronste enorm. Ten slotte overhandigde hij me met een zucht de sleutelkaart en zei: ‘Het spijt me, maar dit is de enige beschikbare kamer.’

Een paar minuten later opende ik de deur naar een heel kleine kamer (die op het bed viel) met nauwelijks genoeg ruimte om binnen te komen. Onnodig te zeggen dat er geen bureau was (vervelend omdat ik in de stad was voor werk) en geen plek om mijn bagage op te bergen.

Ik moest de feiten onder ogen zien: ik kreeg de slechtste hotelkamer ooit.

Grapje, uw verzoeken worden meestal in overweging genomen. Als ik naar kamers kijk, zie ik vaak bepaalde kamers met kleine extra’s zoals terrassen, extra grote badkamers of een geweldig uitzicht. Ik vraag de manager of eigenaar vaak of ik over een speciaal privilege mag schrijven en of gasten van tevoren een kamer kunnen aanvragen. Ze zeggen bijna altijd hetzelfde. “Natuurlijk vermelden bij boeking.” Als dat zo is, is er geen probleem.

Wat ons brengt bij…

2. Kom vroeg opdagen.

Hoewel kamers meestal van tevoren worden gereserveerd, is inchecken vaak een beetje jongleren. Misschien heeft een andere gast ingecheckt en een probleem gehad met hun kamer. (Misschien kregen twee vrienden een tweepersoonskamer in plaats van een tweepersoonskamer. Het gebeurt de hele tijd.) Inchecken is nooit perfect en er gebeuren problemen. Mensen veranderen van kamer. Ga zo vroeg mogelijk naar je hotel om de kans dat je op de laatste plaats van een kettingreactie terechtkomt zo klein mogelijk te houden.

Houd er echter rekening mee dat als u vóór de inchecktijden arriveert (meestal 12.00 uur of 14.00 uur), u waarschijnlijk uw bagage in de opslag moet achterlaten en terugkeert zodra de kamer klaar is. Als dit jou overkomt…

3. Zorg dat je geregistreerd bent.

Wat? Heb je je nog niet aangemeld? Niet noodzakelijk. Alleen omdat je beleefdheden hebt uitgewisseld met de hotelreceptionist en je bagage hebt achtergelaten, wil nog niet zeggen dat je daadwerkelijk bent “ingecheckt”.

Vraag of je het registratieproces kunt doorlopen. Zo ziet u hoogstwaarschijnlijk het kamernummer dat bij uw naam hoort op alle registratiedocumenten.

Het is ook een goed idee om bij het inchecken naar de kamer te vragen. Bijvoorbeeld: “Kunt u mij vertellen of deze kamer uitkijkt op de achtertuin?” Ik ben een lichte slaper en wilde het gewoon zeker weten. Vriendelijk vragen, met een glimlach, kan het moment zijn dat alles verandert.

4. Kom vroeg terug en controleer uw kamer.

Dus je hebt je bagage achtergelaten, ingecheckt en de stad ingegaan. Wat is er nu? Indien mogelijk raad ik u aan om in de vroege namiddag terug te keren naar het hotel en naar uw kamer te verhuizen. (Dit gaat niet alleen om ervoor te zorgen dat uw kamer voldoende is, het betekent ook dat u uw spullen in een bagageruimte moet achterlaten die door vele anderen wordt gedeeld.)

Door vroeg naar je kamer te gaan, kun je het bekijken en ervoor zorgen dat het past. Of zo?

5. Als de kamer niet naar wens is, handel dan snel.

Kijk om je heen als je de kamer binnenkomt. Werkt het? Wees eerlijk. Bedenk dat de meeste Europese hotelkamers (en vooral badkamers) klein zijn. Als de kamer echter niet geschikt voor je is en je denkt dat er misschien een betere kamer is, reageer dan snel.

Heel belangrijk: maak je bagage niet open, ga niet op bed liggen en (vooral) geen gebruik van de badkamer. Als je om wat voor reden dan ook van kamer wilt veranderen, moet je snel handelen zonder iemand te storen. In veel kleine hotels vertrekken de schoonmakers immers in de middag. Bij een “uitverkocht” hotel kunt u alleen van kamer wisselen als u niets heeft aangeraakt.

Een andere reden om snel te handelen is dat zodra anderen zich aanmelden, je vermogen om van kleding te veranderen afneemt.

6. Wees aardig en leg het goed uit bij het aanvragen van een nieuwe kamer.

Dit is vrij duidelijk, maar als u direct teruggaat naar de receptie en om een ​​verandering van kamer vraagt, wees dan zo beleefd mogelijk. De registrar heeft in deze situatie immers alle macht.

Leg uit waarom je van kamer wilt veranderen. Heb je bij de boeking om iets anders gevraagd? Bang voor het bad en behoefte aan een douche? Liever een rustigere kamer in de achtertuin? Geef wat uitleg en glimlach.

7. Ongeacht het resultaat, bedank de receptioniste.

Misschien haalt de receptioniste de boel door elkaar en biedt hij je een andere kamer in huis aan. Of ze zuchten en verontschuldigen zich en je zit vast in je kamer. Hoe dan ook, je zult ze de rest van je verblijf zien, dus wees aardig en bedank ze voor hun inspanningen.

8. Vast? Bied aan om de volgende dag te wisselen.

Als je vastzit in je kamer en een paar nachten blijft, vraag dan of het mogelijk is om de volgende dag van kamer te veranderen. Dit werkt vaak, al moet je na de eerste nacht weer inpakken. (Vaak zullen de schoonmakers uw bagage voor u naar de nieuwe kamer brengen. Geef ze een fooi als u weggaat.)

9. Zit je echt vast? Kom tot rust.

In mijn geval zat ik echt vast. Er waren geen vrije plaatsen in het hotel, en er was geen mogelijkheid om de tweede dag om te schakelen. Eerst was ik van streek. Mijn kamer was klein, het bed was klein en ongemakkelijk, en ik wilde echt een bureau. Terwijl ik door de gangen liep, zag ik dat veel grotere kamers werden schoongemaakt – en ze betaalden waarschijnlijk net zoveel als ik.

En toen ontspande ik. Ik was zo gefocust op het willen van een grotere kamer dat ik niet echt genoot van mijn avond in Lissabon. Die avond dwaalde ik door het raster van smalle straatjes in Bairro Alto op zoek naar een plek om te dineren, maar ik was nog steeds nerveus over de kamer waar ik op dat moment niet eens was. Het was mijn fout.

Mijn reiservaring moet immers meer zijn dan alleen de grootte van mijn hotelkamer. Ja, het is fijn om de best mogelijke kamer te krijgen, maar ik zou willen waarschuwen om onze accommodatiewensen (“Ik vroeg om een ​​balkon!”) niet te verwarren met de reden voor de reis. Als ik alleen voor het comfort reisde, zou ik de spa in het weekend kunnen bezoeken – thuis.

Onderdeel van reizen is niet altijd in control zijn. Tenminste, dat zei ik tegen mezelf terwijl ik me ontspande en me in mijn grappige, hobbelige, kleine kamer nestelde.

Hierdoor kwam ik licht en vroeg aan in mijn volgende hotel.

Jouw advies?

Heb je tips om te voorkomen dat je vast komt te zitten met een stinkende kamer? Deel ze met ons in het opmerkingengedeelte.

Opmerking: Dit artikel is in 2015 bijgewerkt. 6 oktober met nieuwe foto’s, links en informatie.