Kopenhagen: hoe gebruik je de deelfiets als bezoeker

Kopenhagen staat (samen met Amsterdam) bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. In dit centrum van Scandinavië heeft Denemarken evenveel fietsen als inwoners.

Nog iets waar Kopenhagen bekend om staat? Zeer dure prijzen van restaurants tot taxi’s. U kunt echter nog steeds enkele deals vinden. Zo hoeft de stad op de fiets niet veel geld te kosten voor een toerist. Met Bycyklen, de nieuwe app voor het delen van fietsen in de stad, reis je als een local voor slechts een paar Deense kronen per dag.

Voordat het nieuwe deelfietssysteem in 2014 werd geïntroduceerd, konden bezoekers gratis fietsen huren dankzij Copenhagen City Bikes, ’s werelds eerste deelfietsprogramma dat in 1995 begon. (We gebruikten het in 2008). Die vrije dagen zijn misschien al lang voorbij, maar als je van plan bent meer dan eens te fietsen tijdens je bezoek, is het met het nieuwe systeem nog steeds mogelijk om binnen je budget te blijven voor fietsverhuur.

Hoe het werkt

Net als bij andere apps voor het delen van fietsen heb je alleen een creditcard nodig om aan de slag te gaan. De eerste stap is om online een account aan te maken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Zorg ervoor dat u dit opschrijft, want zo krijgt u toegang tot uw fiets. U kunt maximaal twee fietsen huren op hetzelfde account.

Als je klaar bent om te gaan rijden, zoek je een van de 30 dockingstations en gebruik je gewoon de tabletcomputer die in elk van de 450 fietsen aan het stuur is ingebouwd. Er is geen kiosk om te bezoeken voordat je op de fiets stapt, zoals in Londen, CitiBike in New York of Velib in Parijs. Log gewoon in met uw gegevens en begin met het noemen van pedalen.

Volgens Bycyklen-functionarissen zal het programma binnenkort worden uitgebreid en het doel is om in oktober 2015 1.860 fietsen op 105 stations te hebben.

Betaal per uur of per maand

Er zijn twee prijsopties voor Bycyklen, en het kiezen van de prijs die bij je behoeften past, hangt af van hoe lang je in Kopenhagen bent en hoeveel fietsen je wilt doen. Fiets prijs check 25 kr per uur. Met iets minder dan € 4 per uur (tegen de huidige wisselkoersen), is het geen slechte deal voor iemand die met een flexibel schema van plaats naar plaats wil reizen.

Maar een andere optie die u misschien geld kan besparen, is om een maandelijks abonnement voor 70 kr (iets meer dan € 10). Elke rit van minder dan 30 minuten is gratis in dit plan, dus als je denkt dat je je fiets als je primaire manier van snel reizen zult gebruiken, is dit zeker een betere deal dan het uurplan. Let op: Na de gratis periode van 30 minuten is het 6kr/uur.

Als je echt een serieuze fietstocht van vijf uur door de stad wilt maken, is het goedkoper om een ​​fiets te huren bij een plaatselijke winkel, die ongeveer € 20 per 24 uur kost. Er zijn verschillende winkels die allerlei soorten fietsen aanbieden en zelfs rondleidingen door de stad.

Opmerking: Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt, nemen ze een eerste aanbetaling van 200 kr op uw creditcard, die u binnen een paar dagen terugkrijgt. Daarnaast zijn veel fietsen voorzien van elektronische sloten waarmee je hem kunt parkeren waar je maar wilt. Nogmaals, gebruik gewoon je inloggegevens om je fiets te vergrendelen en ontgrendelen, maar onthoud dat je nog steeds aan het opladen bent terwijl de fiets stilstaat.

Hightech fietsen met ingebouwde kaarten

Het nieuwe systeem omvat gebruiksvriendelijke elektrische ritten van Gobikes. Er is nog een ander belangrijk kenmerk voor toeristen die de stad bezoeken en die zeer aantrekkelijk moeten zijn. Elke fiets is uitgerust met een weerbestendige tablet met GPS-functionaliteit. U hoeft uw iPhone niet tevoorschijn te halen (en misschien belastingen te innen!) of een handleiding om te zien waar u naartoe gaat.

Rechts tussen het stuur bevindt zich een kaart die uw exacte locatie bijhoudt en u naar populaire bezienswaardigheden, restaurants en attracties kan leiden. Wanneer je klaar bent om je fiets in te leveren, gebruik je gewoon je tablet om het dichtstbijzijnde dockingstation te vinden.

Is het het waard?

Hoewel Bycyklen misschien niet veel besparingen biedt ten opzichte van fietsverhuur in de winkel, denken we dat het voor veel bezoekers een goede keuze zal zijn vanwege het gemak. Je kunt de stad gemakkelijk in je eigen schema verkennen, op elk moment van de dag of nacht op spontane uitstapjes gaan en je hoeft je geen zorgen te maken over waar je hem op slot zet. Bovendien is het leuk om nieuwe plaatsen te ontdekken met de ingebouwde tablet.

Een gratis alternatief

Als je supergoedkoop bent, kost de goedkoopste fietsverhuuroptie in de stad je geen enkele Deense kronen. Free Bike Rentals Copenhagen is een organisatie die kapotte fietsen repareert en gratis verhuurt aan bezoekers.

Deelnemen vereist echter een beetje planning vooraf. Vul eerst het formulier op hun website in ten minste zeven dagen voordat u de fiets huurt. Dan ontmoet iemand van de organisatie je op Trianglen Square in Østerbro. Ze vragen om donaties om de dienst draaiende te houden. Het is misschien niet zo eenvoudig als het uitchecken van een fiets uit Bycyklen, maar de onverschrokken reiziger kan de prijs niet verslaan!